Stofvorming elektrisch gereedschap onder controle met nieuwe standaard

Voor gebruikers van elektrisch gereedschap kan stof een serieus gezondheidsrisico vormen. Daarom adviseert Dekra werkgevers en gebruikers om de stofemissie van elektrisch handgereedschap, zoals zagen en slijpmachines, nauwlettend in de gaten te houden. De nieuwe teststandaard helpt hierbij.

Teststandaard EN 50632 is ontwikkeld om de stofvorming van handbediend, elektrisch gereedschap consistent en reproduceerbaar te meten. Gebruikers van dit soort gereedschap, meestal vakmensen, zijn verplicht binnen de wettelijke limieten voor stofvorming te blijven als ze aan het werk zijn met, bijvoorbeeld, houtstof of kwartsstof. Vereisten uit werkplaatsverordeningen, de Arbowet en EU reguleringen stellen onder andere het gebruik van afzuiginstallaties verplicht.

Door stofmetingen uit te voeren in een testlab weten werkgevers, maar ook fabrikanten en gebruikers van elektrisch gereedschap dat er voldaan wordt aan de wettelijke limieten voor stofvorming – of dat er extra maatregelen nodig zijn. Een onafhankelijk testcentrum geeft bewijs van conformiteit. Daarnaast geeft de standaard de mogelijkheid om de stofvorming van verschillende apparaten te vergelijken.

Dekra test volgens de nieuwe standaard EN 50632 met precieze testapparatuur in een testruimte van 200 kubieke meter. Dekra heeft een stofkamer in Dresden en een gespecialiseerde testfaciliteit voor elektrisch gereedschap in Dresden en Arnhem. Het lab in Dresden werkt nauw samen met het lab in Arnhem, waar behalve tests voor elektrisch gereedschap vele andere elektrische en elektronische veiligheidstests uitgevoerd worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuwsPunten

Stofvorming elektrisch gereedschap onder controle met nieuwe standaard

13-01 Voor gebruikers van elektrisch gereedschap kan stof een serieus gezondheidsrisico vormen. Daarom adviseert Dekra…

Bedrijf en Economie

Dekra award: veiligheidsinnovaties gevraagd

17-07 Test- en certificeringsbedrijf Dekra reikt dit jaar wederom een award uit aan bedrijven die…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X