Straalmiddel Grittal geeft poederlakspecialist meer controle over kwaliteit

Tilkin Powder Coatings in het Belgische Tongeren (vlak over de grens bij Maastricht) beschikt over de grootste moffeloven in de Benelux. Kenmerkend voor het bedrijf is een doorgedreven filosofie om het volledige productieproces tot in de puntjes te meten. Het zette Tilkin ook aan om over te schakelen naar een nieuw straalmiddel: Grittal van Vulkan. Een keuze die garant staat voor een consistentere ruw- en reinheid, een betere kostprijs per vierkante meter, minder afval, minder onderhoud en een gegarandeerde beschikbaarheid.

 

De interesse in poederlakken is groot, maar tegelijk ook de concurrentie. Tilkin Powder Coatings maakt het verschil door ook in te zetten op groter constructiewerk. “We beschikken over een nieuwe moffeloven die stukken tot 18 m lang en 3,6 x 3,6 m breed aan kan”, vertelt Jo Tilkin. “De grootste van de Benelux. Als het niet in onze oven past, dan past het ook niet op een transport. Onze klanten kunnen hun constructies in één keer maken en volledig laten poederlakken, wat een ongelooflijke troef is. Het stelt ons in staat ook nieuwe markten aan te boren en over de landsgrenzen heen te kijken naar Nederland, Frankrijk en Duitsland.”

Monitoring verankert kwaliteit
Een tweede sterkte van Tilkin Powder Coatings is de volledige monitoring en controle van elke stap in het productieproces. Jo Tilkin: “Kwaliteit is moeilijk aan te tonen in poederlakken omdat het pas na verloop van jaren aan de oppervlakte komt. Door alles te gaan meten, heb je voor jezelf en voor klanten een perfecte traceerbaarheid doorheen de volledige productie.” Die aanpak maakte van Tilkin Powder Coating het eerste bedrijf van Europa dat EN 1090-1 gecertificeerd was. Maar de kennis dient vooral om verder te optimaliseren. “Op het einde van elke dag weet ik tot op de vierkante centimeter wat er gedaan is. Er zit meer dan tien jaar van berekening en ontwikkeling achter. Wij plukken nu de vruchten van een perfecte traceerbaarheid en onze klanten kunnen in een aantal stappen perfect online hun offerte opvragen en bestellen.”

Dertigmaal minder straalmiddel
Die monitoring bracht tevens aan het licht dat korund als straalmiddel niet altijd dezelfde kwaliteit afleverde. Bovendien kan de beschikbaarheid niet gegarandeerd worden. Jo Tilkin: “Stralen is een cruciale stap in ons proces als voorbereiding op poederlakken. De juiste Ra-waarden garanderen ook de hechting bij metalliseren of vlamverzinken. Uit onze metingen kwam duidelijk naar voren dat er zelfs binnen hetzelfde lot kwaliteitsverschillen konden optreden met het stralen met korund. Onaanvaardbaar als je topkwaliteit wilt nastreven. Bovendien lag het straalmiddelverbruik vrij hoog.” Het bracht Tilkin in contact met Bert Gysen van Magistor. Hij stelde Grittal van Vulkan voor, een straalmiddel van geselecteerde (rvs) schrootdelen, vervaardigd onder een gepatenteerd proces dat zorgt voor het kantige duurzame eindresultaat. Stralen met Grittal betekent een dertigmaal lager verbruik, een consistentere ruw- en reinheid, minder afval, minder onderhoud en een gegarandeerde beschikbaarheid. Sterke troeven waar de Tilkin-directeur wel oren naar had. Tilkin straalt nu met Grittal in een gloednieuwe straalcabine die dezelfde formaten als de moffeloven aankan.

Magistor, Grittal

Directeur Jo Tilkin van Tilkin Powder Coatings: “Het mooie aan de samenwerking met Magistor en Bert Gysen is dat er constant overleg is en bijgestuurd kan worden.”

Kwaliteitsverschillen voorbij
De resultaten stemmen Jo Tilkin bijzonder tevreden. “De kwaliteitsverschillen behoren nu volledig tot het verleden. Grittal breekt minder snel af, waardoor we heel gecontroleerd kunnen stralen met een egalere, constantere verdeling en met een lager verbruik qua straalmiddel en qua perslucht. Daarenboven blijkt zich minder stof te ontwikkelen. Stof is het laatste wat je de poederlakcabine wilt binnenbrengen, maar ook in de stappen ervoor is het niet wenselijk en het zal slijtage versnellen. Onze operator behoudt nu een veel beter zicht op zijn werkstuk tijdens het stralen en heeft na afloop minder werk om het weer schoon te blazen. Je mag de beste machines hebben staan, het zijn de mensen op de werkvloer die het verschil maken. Daarom is het zo belangrijk dat we door de keuze voor een nieuw straalmiddel hun werk wat aangenamer konden maken.” Voor Magistor en Gysen was de kous niet af met het leveren van Grittal. Ze helpen door middel van onder andere zeefanalyses mee elke parameter in het straalproces verder te optimaliseren voor het werken met Grittal.

Elke stap zo efficiënt mogelijk
Om echt zwart-op-wit cijfers te hebben over de productiviteitsverbetering geeft Jo Tilkin zich een jaar. “Voor ons is het zaak om elke stap in ons productieproces zo goed en zo efficiënt mogelijk uit te voeren, zonder contaminatie en met perfecte controle. Het mooie aan de samenwerking met Magistor is dat er constant overleg is en er kan bijgestuurd worden om die ambitie waar te maken. De drempel om eraan te beginnen is misschien wat hoog door de investeringskosten, maar onze kostprijs per vierkante meter zal een stuk lager liggen. Daar ben ik nu al van overtuigd, net als van de kwaliteit. Vergelijk het met overstappen van een fiets naar een F1-bolide”, besluit Jo Tilkin.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Magistor promoot samenwerking en procesoptimalisatie

05-03 Magistor levert een uitgebreid assortiment met verspanende gereedschappen en straalmiddelen van A-merken, zoals MA…

Plaatbewerking

Jawbreaker zaagt sneller én langer

17-08 Deze Jawbreaker is de nieuwste bandzaag van MK Morse. Hij wordt op de markt…

Verspanen

Draadsnijden met verdubbelde productiviteit

29-03 Vargus, ontwikkelaar en fabrikant van hoogwaardige precisie draadsnij-, groef-, draai- en ontbraamgereedschappen voor de…

Verspanen

Nieuwe aluminium frees MA Ford zorgt voor hoog verspaand volume

31-01 Aluminium werkstukken hebben vaak lastige kenmerken, zoals dunne wanden en nauwe inwendige hoeken. Ook…

Oppervlaktetechniek

Energie hot item in oppervlaktetechniek

12-01 Voor de oppervlaktetechnologie-branche is energie een belangrijke voorwaarde om een goede coating aan te…

Verspanen

Magistor professionaliseert met ICT

08-12 Het eerste zichtbare resultaat hiervan wordt een nieuwe website met een nieuwe webshop die…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Oppervlaktetechniek

MetaalNieuws thema/special Oppervlaktetechniek

03-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV