Studenten reageren enthousiast op workshop robotlassen

22 leerlingen van de MBO-4 opleiding Smart Technology aan het ID college in Gouda hebben onlangs bij het FIR in Harderwijk een workshop robotlassen gevolgd. Zowel de leerlingen als hun docent reageerden bijzonder enthousiast. “Moeten we echt nu al weg”, vroeg een van de leerlingen, toen halverwege de middag de bus klaar stond voor de terugreis naar Gouda.

De workshop was een initiatief van het Fieldlab Smart Welding Factory (SWF), dat dergelijke activiteiten (zogeheten ‘Living Labs’) organiseert om de aansluiting van scholen op het bedrijfsleven te bevorderen. De Living Lab activiteiten vinden plaats op een ROC, vakschool, HBO of bedrijf dat faciliteiten zoals lasrobots en docenten beschikbaar stelt om zo de door het Fieldlab ontwikkelde kennis te verspreiden.

De onderwerpen waarmee de leerlingen tijdens de workshop aan de slag zijn gegaan, vormen een goede verbinding tussen dat wat ze tijdens hun Smart Technology opleiding leren en dat wat dit straks in de praktijk voor hen zal betekenen. Medewerkers van LAC hadden vier  praktisch ingerichte workshops voorbereid en verzorgd waarin de leerlingen hun opgedane kennis konden toepassen in de praktijk. De onderwerpen waren achtereenvolgens: het lassen met een robot, het herontwerpen van een product voor robotlassen, het bouwen van een lasmal en het offline-programmeren van een robot.

Jeroen Wevers van LAC: “De leerlingen, de docenten van LAC en gastheer FIR hebben de dag als zeer waardevol ervaren. Gezien de terugkoppelingen die we hebben ontvangen kijken we terug op een bijzonder geslaagde dag.” De leerlingen spraken van een leuke, interessante en leerzame dag. “De presentatie was kort maar krachtig en daarna hebben we veel gedaan, zoals het hoort in een Fieldlab”, aldus Rachel Meerwijk, student Smart Technologies. De opdrachten sloten goed aan bij ons huidige lesmateriaal.” Ook haar studiegenoot Matthijs van Nieuwburg was enthousiast: “De technieken die we te zien kregen, geven een goed beeld van wat ik mogelijk kan doen in de toekomst met mijn studie. Ook vind ik de verdieping in het lassen een mooie toevoeging.”

Wilfred Bal, docent Smart Technologies sprak zelfs van een ‘super dag’: “Wat een leerzame dag, heel ‘hands-on’. Onze studenten hebben een nog beter beeld van hun mogelijkheden, wanneer ze hun diploma hebben gehaald. Jammer dat we de laserlasrobot niet konden zien. Ik merk aan de studenten dat ze erg enthousiast worden van het enthousiasme waarmee de verschillende workshops gegeven worden.”

Wie ook een Living Lab activiteit wil organiseren of zelf een Living Lab van Smart Welding Factory wil worden, kan contact opnemen met het Fieldlab Smart Welding Factory.
Tel 053-4892072 of info@smartweldingfactory.nl.

Binnen het Fieldlab SMF wordt momenteel een opleiding lasrobotprogrammeur ontwikkeld.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Samen digitaliseren; allemaal een digital twin op maat

20-04 Beperkte SWF zich hoofdzakelijk tot het versnellen en vereenvoudigen van het programmeren van lasrobots…

Automatisering

Praktische toepassingen 3D bin-picking

09-03 3D bin-picking is een techniek waarbij een robot ongesorteerde onderdelen uit een bak weet…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

Verbinden

Handmatig laserlassen: neem veiligheid serieus

10-03 Het LAC wordt regelmatig gevraagd hoe om te gaan met hoogvermogen handmatige laserlassystemen in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X