Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

Vooral dankzij de ontwikkeling van de perfecte varkensvoerbak, bestaande uit kunststof en RVS, is Verba uitgegroeid tot het succesvolle bedrijf dat het nu is. Verba viert dit jaar het 50-jarig bestaan.

Oprichter Bert Verbakel is nog altijd eigenaar van Verba. De dagelijkse leiding is al een aantal jaren in handen van zijn neef Jeroen Gloudemans.

Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de varkenshouderij in Nijnsel. Al snel specialiseerde hij zich in de ontwikkeling en productie van varkensvoerbakken omdat hij vond dat de bestaande voermethoden niet voldeden aan zijn wensen als varkenshouder.

Eerst werden voerbakken gedeeltelijk gemaakt van asbestcement en staal, maar eind jaren 70 schakelde Verbakel als eerste producent over naar de toen nog onbekende gerecyclede kunststof platen, die hij op een agrarische beurs in Engeland tegenkwam. Deze platen waren vervaardigd van samengesmolten korrels gerecyclede PE kunststof, verkregen uit onder andere landbouwplastic. Al 40 jaar lang verwerkt Verbakel gemiddeld 700.000 kilo gerecyclede kunststof per jaar, waardoor een enorme hoeveelheid gebruikt plastic aan het milieu is onttrokken en in producten ten behoeve van de varkenshouderij is verwerkt.

Perfecte voerbak

Verba kon de kunststof platen goed zelf verzagen, boren en met warmte vormen. Door deze flexibiliteit en de kritische wens van Bert Verbakel als varkenshouder naar een perfecte voerbak, ontstond de brijbak, bestaande uit kunststof en RVS. Door het succes van deze brijbak, waarvan de basisprincipes en uitgekiende maatvoeringen nog steeds in veel huidige producten zijn terug te vinden, groeide het bedrijf hard en is een degelijke basis gelegd.

Hierdoor kreeg Verba ook mogelijkheden om de voerbakken nog beter af te stemmen op vragen uit de groeiende varkenssector. Voervermorsing is bijvoorbeeld altijd een belangrijk speerpunt geweest bij Verba. Want 1% minder voervermorsing – makkelijk haalbaar met een goede voerbak – betekent al gauw vele duizenden euro’s per jaar minder voerkosten. Een goede voerbak is volgens Verba dan ook een vaak onderschatte, maar zeker één van de belangrijkste investeringen in varkensstallen. Zo’n bak  gaat immers onnodige voerverspilling tegen, zorgt voor minder voer en water in de mestput, bevordert de groei van het varken en zorgt voor arbeidsgemak.

Het verschil tussen een goede voerbak en een minder goede voerbak is vaak niet eenvoudig zichtbaar maar schuilt in details zoals een gladde afwerking, gesloten anti-morsranden, goede afstelling en gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen.

Nog altijd eigenaar

Oprichter Bert Verbakel is nog altijd de eigenaar van het familiebedrijf Verba. De dagelijkse leiding is al een aantal jaren in handen van zijn neef Jeroen Gloudemans, die hij alle ins & outs van voerbakken heeft geleerd. De productie van de ruim 200 diverse soorten en maten voerbakken, biggennesten en verwarmingsplaten gebeurt nog steeds in de eigen fabriek in Nijnsel. Hierdoor blijven de hoge kwaliteit en een snelle levertijd gewaarborgd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Verspanen

Consumptie duurzaam roestvast staal groeit

02-02 De duurzame kwaliteiten zijn samen met de veelzijdigheid van RVS (dankzij de corrosiewerende eigenschappen)…

Plaatbewerking

Sterke groei door focus op RVS en gericht investeren

15-12 Jansen is rond de eeuwwisseling begonnen als lasbedrijf. In 2006 nam hij zijn eerste…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X