Super flexibel met functionele automatisering

Machineleverancier Promas heeft VKV Kunststof Verspaning in Deurne een eenvoudig maar zeer functioneel automatiseringssysteem bezorgd bij een 3-assig Hartford bewerkingscentrum. “Onze flexibiliteit is hierdoor nog meer toegenomen”, zegt VKV-directeur Jos Vlemmix.

Jos Vlemmix beleeft veel plezier van zijn eenvoudige maar zeer functionele automatiseringssysteem. “De insteltijden zijn heel kort en we kunnen er alles mee doen wat we willen.”

Hij heeft zijn bedrijf 8 jaar geleden opgericht en is begonnen met één machine en een compressor. Door consequent te investeren (“elk jaar een machine erbij”) heeft hij in betrekkelijk korte tijd een goed lopend bedrijf opgebouwd met tien medewerkers. Zij hebben de beschikking over een mooi machinepark in een bedrijfsruimte van 750 vierkante meter in Deurne.

Prototypes en kleine series

VKV Kunststof Verspaning produceert machine-onderdelen voor met name de medische, verpakkings-, machinebouw- en voedingsmiddelenindustrie. “Meedenkend, flexibel en de hoogste kwaliteit, zo kun je onze werkwijze omschrijven”, zegt Jos Vlemmix. “We werken vooral op basis van aangeleverde tekeningen maar kunnen ook tekenwerk en engineering verzorgen. Onze kracht zit in het maken van prototypes en de productie van kleine series. We denken mee in de maakbaarheid van producten en de keuze van het materiaal.

Dat laatste is niet onbelangrijk omdat het aanbod aan kunststoffen enorm is. We krijgen vaak de vraag welke kunststof het meest geschikt is voor een bepaald product. Aangezien we vrijwel alle kunststoffen bewerken, kunnen we daar meestal zelf wel een advies over geven. Hebben we twijfels, dan vragen we het de fabrikant.”

Automatisering door Promas

In het machinepark van VKV staan bewerkingsmachines van diverse merken. Enkele jaren geleden is er al geïnvesteerd in een CADCAM-systeem om voor het programmeren niet meer van de machinebesturingen afhankelijk te zijn en machineprogramma’s te kunnen uitwisselen. “Daarmee is een grote wereld voor ons open gegaan”, zegt Vlemmix. “We waren al lang bezig om de volgende stap te maken met automatisering aan een van de machines. Maar elke keer was het punt dat we er eigenlijk te weinig werk voor hadden. Maar ja, wanneer automatiseer je dan wel?”

Vorig jaar is de knoop doorgehakt. Vlemmix besloot om het in 2018 geïnstalleerde Hartford LG-1000 3-assige bewerkingscentrum te automatiseren. Deze machine is geleverd door Promas en hij besloot om daar ook aan te kloppen voor de automatisering. “Want het is een fijn idee om alles uit één hand te hebben.”

De robot belaadt het bewerkingscentrum vanaf de zijkant. De producten worden in een raster op de tafel gelegd, zodat de robot precies weet op welke positie hij ze moet oppakken.

De robot belaadt het bewerkingscentrum vanaf de zijkant. De producten worden in een raster op de tafel gelegd, zodat de robot precies weet op welke positie hij ze moet oppakken.

Rendabele investering

Verschillende mogelijkheden passeerden de revue. Vlemmix heeft ook overwogen om te beginnen met een cobot. Maar die optie viel af vanwege de geringe reikwijdte, het beperkte aantal kilo’s dat een cobot aan kan en de handling/stabiliteit. Bovendien is Jos Vlemmix geen voorstander van een mobiele installatie die van de ene naar de andere machine wordt verplaatst. Een complete robotcel was hem nog een stap te ver. Want voorop stond: de investering moest wel rendabel zijn. Daarom is de keuze gevallen op een systeem bestaande uit een tafel van 2×1 meter met daarop een Yaskawa robot (payload 25 kg).

Deze belaadt de Hartford machine vanaf de zijkant, zodat deze aan de voorzijde altijd toegankelijk blijft. Promas heeft dit systeem helemaal klantspecifiek ontwikkeld, precies zoals VKV het graag wilde. De producten kunnen in een raster op de tafel worden gelegd, zodat de robot precies weet op welke positie hij ze moet oppakken. De robot kan uitgerust worden met een gewone servo-gripper met drukmeters op de klemmen om te voorkomen dat te veel druk op het kunststof onderdeel wordt uitgeoefend, en met een vacuüm kop zodat ook platen kunnen worden gehandled. “De insteltijden zijn heel kort en we kunnen er alles mee doen wat we willen”, aldus Vlemmix.

Een Renishaw taster controleert automatisch of de maatvoering klopt en of het product goed ligt voor bewerking. Is dat niet het geval, dan legt de robot het in een afkeurbak. Gaat dit drie keer niet goed, dan gaat ie in stilstand. Ook software-ontwikkelaar Code54 heeft meegewerkt aan het automatseringssysteem. Vlemmix of een van zijn medewerkers krijgt automatisch een berichtje via whatsapp als een productie klaar is, maar ook als er een storing is.

Door deze automatisering kan VKV Kunststoffen zowel grote als kleine series kunststof hightech producten produceren. Jos Vlemmix: “We zijn nog veel meer flexibel geworden en dat is vooral fijn bij het servicewerk dat steeds meer toeneemt. Bij servicewerk zijn de producten altijd snel nodig. En dat gaat super met deze automatisering.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

Verspanen

Nieuwe drie-asser geeft Pi Metal Parts meer capaciteit en nauwkeurigheid

02-11 Pi Metal Parts ervaart dat de vraag naar nauwkeurig werk toeneemt. Om die vraag…

Automatisering

Cadac toont CAM-mogelijkheden Autodesk bij Promas

01-11 De huidige trend naar multi-tasking draaibanken is duidelijk merkbaar en bedrijven hebben naast de…

Verspanen

Promas houdt open dagen

25-10 Promas zal ook de spanenpersen van JVonne presenteren. Hiermee heeft de Limburgse machineleverancier een…

Verspanen

Hedelius ontwikkelt Tiltenta met groot werkbereik

14-12 Hedelius heeft de flexibel inzetbare Tiltenta-serie uitgebreid met de Tiltenta 11. Dit nieuwe bewerkingscentrum…

Verspanen

Mondkapje verplicht op huisshow Hedelius

16-09 De Duitse werktuigmachinefabrikant Hedelius houdt ondanks corona dit jaar toch een huisshow. Wel is…

Verspanen

Hedelius breidt Acura-serie uit met compact model

25-08 De 5-assige bewerkingscentra met draai-zwenktafel Acura 65 en 85 van Hedelius hebben een kleinere…

Verspanen

WIHA zet stap vooruit met Hartford 5-asser

08-07 WIHA Machinefabriek in Haaksbergen heeft geïnvesteerd in een Hartford 5A 65EF 5-assig bewerkingscentrum. De…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X