Timesavers maakt raketten 60 kilo lichter

Timesavers International heeft woensdag in Goes op spectaculaire wijze de grootste machine uit haar geschiedenis gepresenteerd. Deze machine voor het kalibreren oftewel precisie (dikte tolerantie) slijpen van metalen, is verkocht aan SpaceX, de eerste commerciële raket- en satellietbouwer in de Verenigde Staten.

Timesavers ontwikkelt naast machines voor ontbramen en afronden en voor RVS slijpen sinds 2004 ook machines voor kalibreren oftewel precisie slijpen. Deze (veelal) natwerkende machines hebben reeds een weg gevonden naar de grootste (Russische) titaniumproducent in de wereld, klanten in de medische industrie en diverse toeleveranciers in de vliegtuigindustrie.
Maar recentelijk is Timesavers naar de volgende ‘versnelling’ geschakeld, met de ontwikkeling en bouw van een machine voor de raket- en satellietbouwer SpaceX  in de VS. Deze hightech machine met een gewicht van 35 ton zal worden ingezet bij het precisie slijpen van de romp van toekomstige raketten en satellieten. Hierdoor worden de raketten zo’n 60 kilo lichter. Gewichtsbesparing is essentieel in de ruimtevaart.
De SpaceX machine heeft een heen en weer gaande (pendel) tafel  (net als een freesbank) met een onderframe van 26 meter en een tafelblad van 6 meter lang en 2,10 meter (werkbreedte) breed. Daaroverheen is een schuurmachine in de vorm van een portaal geplaatst. Deze is circa 2,50 meter breed en 3 meter hoog. Daaromheen is tal van randapparatuur verkocht, zoals een wasser/droger combinatie, rollentafels, een omkeerunit en filters. Dat is allemaal ingekocht bij toeleveranciers en door Timesavers elektrisch verknoopt.

Deze Amerikaanse order is mede tot stand  gekomen door het succes van de koppeling door André Kuipers, vorig jaar tijdens zijn verblijf in het ruimtestation ISS tussen de eerste (proto) satelliet van SpaceX en het ruimtestation. Daarom was Kuipers zelf aanwezig op de Open Dag die Timesavers rondom de afname van de machine op had georganiseerd. Voor de meer dan honderd belangstellenden vertelde hij een boeiend verhaal over zijn ervaringen in de ruimte.  

Timesavers heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een hightech machinebouwer. Met deze order heeft het bedrijf weer een grote stap voorwaarts gemaakt. “We zijn buiten de dampkring getreden”, aldus directeur Paul Hartendorp. “De ruimtevaart stelt nog weer hogere eisen dan de plaatbewerking en de automotive, waarvoor we reeds veel machines bouwen. Deze Amerikaanse klant heeft ons uitgedaagd om de volgende stappen te maken. Niet alleen technisch maar ook in allerlei andere opzichten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub wil middelpunt slijptechnologie worden

31-01 GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, biedt van 17 t/m 20 mei een podium…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Verspanen

Krebs & Riedel innoveert slijptechnologie al 125 jaar

29-06 Vooral klanten uit de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machinebouw-, medische technologie en windenergiesector vertrouwen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen