Toepassingen voor aluminium met RVS-look breiden zich uit

0

De toepassingen van aluminium met RVS-look breiden zich steeds verder uit. De materiaalsoort is vaker te zien in het straatbeeld en ook bij MCB is er steeds meer vraag naar de toepassing en de mogelijkheden van aluminium met RVS-look. Op de website van de metaalgroothandel wordt uitgelegd wat de voordelen zijn, maar ook waar rekening mee gehouden dient te worden.

MCB uit Valkenswaard levert metaal met een assortiment in staal, RVS, aluminium en non-ferro. Een nieuwe trend is aluminium met RVS-look. In een blog op de website van MCB legt Projectmanager Aluminium Lambert van de Schans uit waarom hij enthousiast is over de nieuwe materiaalsoort.

Het meest gebruikte aluminium met RVS-look wordt door MCB geleverd met een 5 micron anodisatielaag, enigszins ingekleurd, zo valt te lezen op de website van de metaalgroothandel. Het is iets minder helder dan aluminium en MCB heeft twee soorten stainless steel look: blank of 5 micron geanodiseerd. Dat laatste is het echte RVS-look, omdat de anodisatielaag is ingekleurd alsof het RVS is. Het materiaal is verder vergelijkbaar met ander aluminium: altijd voorzien van een beschermfolie en het kan dus worden gelaserd of gebogen. “Aluminium met RVS-look is echt overal toepasbaar, ik heb zelfs al speakers van het materiaal gezien”, zegt Van De Schans in het blog. “Klanten vragen er steeds vaker naar. Ik zou het ook graag in het nieuwe interieur van de MCB-kantoren willen zien.”

De reden dat aluminium met RVS-look toegepast kan worden is bijvoorbeeld omdat het lichter is dan RVS. “Je ziet er echter ook geen vingerafdrukken op, mits het geanodiseerd is”, legt Van De Schans uit. “Het materiaal wordt gemaakt door de walsrol op een bepaalde manier te slijpen, je drukt de structuur in het materiaal en het wordt egaal. Het ziet er niet alleen perfect uit, maar is desgewenst ook te anodiseren. Je mag het wel spoelen maar niet beitsen, dan verlies je structuur.”

De toepassingen van aluminium met RVS-look zijn breed. Zo vertelt Van De Schans dat de materiaalsoort bijvoorbeeld in de keuken toegepast kan worden, maar ook bij architectonische toepassingen: “Voor gevelbekleding bijvoorbeeld en ook binnen: liften en dergelijke. Maar tevens als wandbekleding, zeker als je een andere kleur neemt. Dan heb je bijvoorbeeld aluminium met messing uitstraling! Ik heb vorige week bij twee klanten proefmateriaal geleverd: een gevelbouwer en een anodiseerbedrijf dat panelen maakt voor schakelkasten. Daar was het een vervanger voor het slijpen en anodiseren van aluminium: je hebt kans op oneffenheden in slijpen of verschillen in slijpstructuur. RVS is veel te duur en te zwaar om aan de gevel te hangen, maar architecten willen wel eens wat anders gebruiken dan geanodiseerd aluminium. Daar is dit een mooie oplossing voor!”