Veel snijvoordelen door kantelen van de toorts

Voortbouwend op haar DMX-geautomatiseerd afschuinsysteem, introduceert ESAB SquareCut Technology om de productiviteit van geautomatiseerd plasmasnijden verder te verbeteren. Deze technologie kantelt de toorts om de hoek van 1 tot 3 graden te compenseren, die inherent is aan plasmasnijden met hoge precisie

SquareCut Technology kan de snijsnelheid verdubbelen zonder de hoek van de snijkanten te vergroten, de hoek van de snijkanten verkleinen tot 0-1 graad en de cilindriciteit verbeteren op gaten met een diameter tot 6 mm.

Dit biedt volgens de producent drie duidelijke voordelen: de High Speed-modus snijdt tot twee keer sneller zonder de schuine hoek te vergroten; de Quality-modus creëert een snijoppervlak met een schuine rand van 0 tot 1 graden; de verbeterde Enhanced Hole Technology snijdt kleinere gaten met een betere cilindriciteit.

Hoge snijsnelheid

SquareCut Technology is geschikt voor ESAB’s Columbus CAD/CAM-software, Vision T5 CNC controller, de DMX 5-as afschuinings-unit en iSeries-stroombron. Hij werkt met snijvermogens van 100 tot 400 Amp bij het snijden van zachte staalplaten met een dikte van 6 tot 40 mm. SquareCut integreert alle schuine compensaties in de Vision T5 CNC controller. De technologie vereenvoudigt het maken van haakse sneden en maakt het mogelijk elke fijnafstelling snel en eenvoudig op de machine uit te voeren.

Volgens Steve Zlotnicki, Global Product Manager bij ESAB Cutting Systems, kan een ESAB plasmasysteem met de High-Speed Mode sneller snijden dan welk concurrerend systeem dan ook. Bijvoorbeeld: standaard precisietechnologie snijdt 12 mm staal bij maximaal 200 Amp en bij snelheden van ongeveer 2.690 mm/min. Zelfs als een gebruiker een systeem met 400 Amp zou hebben, zouden bij het snijden met een hoog vermogen om de snijsnelheid te verbeteren, de hoeken van de snijvlakken met 4 tot 6 graden toenemen.

Het snijoppervlak zou dan onaanvaardbaar veel moeten worden geslepen of gefreesd om in het verdere productieproces geïntegreerd te kunnen worden. “Met SquareCut Techology snijdt u 12 mm staal tot 400 Amp bij 4.700 mm/min – wat 75 procent sneller is dan normaal én met behoud van een aanvaardbare schuine hoek”, zegt Zlotnicki. “Van dunne tot dikke platen, met SquareCut Techology kunnen gebruikers snijden met de maximale stroomsterkte van hun systeem.”

‘Boutklaar’ gat

In toepassingen waar een zo haaks mogelijke rand meer van belang is dan hogere snijsnelheden, kunnen gebruikers kiezen voor de Quality-modus van SquareCut Technology. De snijsnelheden zullen lager liggen dan in de High-Speed-modus, maar de hoek van de randen ligt dan tussen 0 en 1 graden.

Naast plaatranden verbetert SquareCut Technology verder ESAB’s Enhanced Hole Technology door gebruik te maken van de kantelmogelijkheid van de DMX-Bevel unit om de cilindriciteit van de gaten te verbeteren. Een ‘boutklaar’ gat kan het boren of ruimen na de snedeoverbodig maken. Met SquareCut kunnen sommige gaten zelfs kleiner worden gesneden met een diameter/dikte-verhouding zo klein als 1:1.

SquareCut Technology wordt aangevuld met ESAB’s SmartBevel Technology, die in 2017 is uitgebracht met de introductie van het DMX-geautomatiseerd plasma-afschuinsysteem. SmartBevel omvat afschuingegevens en meetkundige compensaties voor het snijden van V-, X-, Y- en K-naden in zacht staal met een dikte van 6 tot 50 mm. “Met de automatische snijsystemen met DMX-afschuinkop kan de gebruiker de mogelijkheden van de snijtafel uitbreiden”, zegt Zlotnicki. “Door onderdelen dichter bij hun afgewerkte staat te brengen, helpen we gebruikers de productiecyclus te verkorten, de bewerkingen van onderdelen te minimaliseren en het aantal mensen dat nodig is voor de montage te verminderen.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Toorts database Kemper basis voor optimale lasrookafzuiging

28-06 Deze datapool bevat de parameters van ongeveer honderd verschillende typen lastoortsen en vormt zo…

Automatisering

Vliegende start eigen SnijBedrijf Noord met PROfirst

21-10 Na ruim 15 jaar in verschillende snijbedrijven te hebben gewerkt, besloot Jelle Venema begin…

Verbinden

Nieuw ontwerp MIG/MAG-toortsen

31-12 In de gemoderniseerde PSF-serie van MIG/MAG-toortsen van Esab Welding & Cutting Products zit nu…

Verbinden

Verbeterd lasdraad

26-06 Esab heeft twee verbeteringen aangebracht aan zijn universele en multifunctionele Tubrod 15.13-lasdraad: de Charpy-schokbestendigheid…

Verbinden

Rutiel gevulde lasdraad van Esab

08-05 Esab heeft zijn multifunctionele, rutiel gevulde Filarc PZ6113 lasdraad voor alle posities opgewaardeerd. De…

Verbinden

Nieuwe uitstraling Cardietech Lastechniek

13-02 Een nieuw jaar betekent voor Cardietech Lastechniek ook een nieuwe uitstraling. De showroom en…

Verbinden

ESAB introduceert accu-aangedreven GMAW tractoren

09-01 ESAB Welding & Cutting heeft een volledig pakket van gemechaniseerde GMAW-lassystemen geïntroduceerd, inclusief op…

Verbinden

Gas- en watergekoelde MXL-toortsen

18-12 Esab Welding & Cutting Products introduceert zijn uitgebreide en verbeterde MXL-serie MIG/MAG-toortsen voor industriële…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X