Trumpf heeft handen vol aan ‘waanzinnige orderintake’

Trumpf heeft momenteel ‘een waanzinnige orderintake’. Door de grote problemen in de toeleveringsketens moet de Duitse machinebouwer echter wel alle zeilen bijzetten om alle machines compleet en tijdig uit te leveren.

Om de klanten ook in digitaal opzicht maximaal te kunnen ondersteunen, werkt Trumpf steeds meer samen met gespecialiseerde partners, die de top zijn op hun gebied.

“De orderintake ligt 40 à 50 procent hoger dan vorig jaar en dat is nog nooit eerder vertoond”, zo vertelde Stephan Mayer, CEO van Trumpf Machine Tools, op de persconferentie ter gelegenheid van de huisshow Intech, die deze week plaatsvindt in Ditzingen.

Speciale taskforce

De problemen in de toelevering betreffen niet meer alleen halfgeleiders, zoals eerder tijdens de coronapandemie. Er is nu ook een tekort aan componenten als koelers en schakelaars. Trumpf tracht hier een mouw aan te passen met een speciale taskforce, die al een half jaar actief is. Deze zoekt bijvoorbeeld rechtstreeks contact met het topmanagement van de producenten van de betreffende componenten. Ook zet Trumpf een groot deel van zijn R&D medewerkers nu in om goede alternatieven te ontwikkelen voor onderdelen die niet of slecht verkrijgbaar zijn. “We zijn goed onderweg. Ondanks de bottlenecks hebben we onze omzet kunnen verhogen. Maar het kost een geweldige inspanning”, aldus Mayer.

Instapmachines

Op de Intech is er ook aandacht voor het nieuwe portfolio instapmachines. Trumpf biedt in dit segment al een vlakbedlaser en een kantbank aan en tijdens de Euroblech zal later dit jaar weer een instap model worden gepresenteerd. Ook komt er voor dit segment een specifiek software-portfolio.

Mayer wond geen doekjes om de reden hiervoor: Trumpf wil hiermee de toenemende concurrentie van goedkope Chinese machines het hoofd te bieden. “Onder andere door de entree van Chinese fabrikanten is er een groot low cost segment. Wij mikken daarbij op klanten die niet de hoogste productiviteitseisen hebben, maar wel de Trumpf-kwaliteit willen. Onze instapmodellen zijn 10 tot misschien 30 procent duurder dan de Chinese machines, maar dat prijsverschil is goed te verdedigen: de kopers van onze machines kunnen rekenen op kwaliteit (we hanteren een grens waar we niet onder gaan), goede service vanuit ons grote servicenetwerk en de beschikbaarheid van spareparts.”

Aanbieder van oplossingen

Mayer benadrukte hierbij wel dat de strategie van Trumpf is en blijft om technologisch marktleider te zijn, die het hoogste segment van de markt bedient met toptechnologie. “We willen een aanbieder van oplossingen zijn. Hiervoor moeten we onze klanten nog beter begrijpen. We moeten begrijpen waar zijn behoefte zit. Dat kan een nieuwe machine zijn, maar ook een oplossing om meer uit de machines te halen, die hij al heeft.” Hiervoor heeft Trumpf het portfolio onlangs uitgebreid met de software Oseon, een van de hoogtepunten van de huisbeurs Intech.

Partnerschappen

Verder verklaarde Mayer dat Trumpf steeds meer samenwerkt met gespecialiseerde partners, die de top zijn op hun gebied. Zo’n partner is van oudsher Stopa voor de magazijnen, maar inmiddels bijvoorbeeld ook Jungheinrich voor (manloze) logistieke oplossingen en Starmatik voor specifieke automatiseringsoplossingen. “We zijn wel groot, maar niet zo groot dat we alles zelf kunnen uitvinden op het steeds breder wordende gebied van digitalisering en automatisering, inclusief cybersecurity. Deze partnerschappen stellen ons in staat een leverancier van oplossingen te zijn, die zijn klanten exact dat kan bieden wat ze zoeken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

Krachtige 24 kW schijflaser van Trumpf richt zich vooral op zware industrie

04-05 De nieuwe TruDisk schijflasers zijn geschikt voor het snijden, lassen en bewerken van oppervlakken; ze…

Plaatbewerking

VDL lanceert online bestelplatform OrderOn.com

25-04 Maar het zal nog wel even duren voor het zover is. “We bouwen dit…

Plaatbewerking

Microjoints worden nanojoints

19-04 “Met onze nanojoints kunnen gebruikers de procesbetrouwbaarheid tijdens het lasersnijden verbeteren en verschillende werkstappen…

Plaatbewerking

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

12-04 De sombere, zelfs wat negatieve geluiden rond TechniShow ontgaan Eisma en Mans niet. Zoals…

Automatisering

Productiviteitswinst met Trumpfs nieuwe Oseon-software kan oplopen tot 20%

21-03 De software omvat een reeks nieuwe opties om het transport van materialen flexibel en…

Plaatbewerking

Trumpf verhoogt 3D-snijsnelheid

14-01 “Met BrightLine Speed ​​kunnen we de snijsnelheid tot 60 procent verhogen voor platen tot…

Bedrijf en Economie

Duitse bedrijven veranderen merkslogan voor #zusammengegencorona

09-12 Het idee achter de campagne is afkomstig van een Duits reclamebureau die manieren zocht…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X