Trumpf investeert in recycling van batterijen

Trumpf heeft een minderheidsaandeel genomen in Battery Resourcers. Deze Amerikaanse start-up heeft een methode ontwikkeld voor het efficiënt en milieuvriendelijk recyclen van lithium-ion batterijen.

Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen, maakt Battery Resourcers de directe productie mogelijk van nieuw kathode-actief materiaal uit oude batterijen.

Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen, maakt de methode van Battery Resourcers de directe productie mogelijk van nieuw kathode-actief materiaal uit oude batterijen/accu’s. “Dit nieuwe recyclingproces zorgt voor meer duurzaamheid in de elektromobiliteit. Het houdt schaarse grondstoffen in de circulaire economie, reduceert de kosten bij de productie van nieuwe batterijen en bespaart energie bij de productie”, zegt Dieter Kraft, directeur van Trumpf Venture, het onderdeel van de Trumpf Groep dat in Battery Resourcers investeert. Daarbij recyclet de nieuwe technologie 97 procent van de in de batterijcel gebruikte metalen, in vergelijking met de productie van een nieuwe batterij dalen zo de kosten met 35 procent, de emissies met ongeveer 20 procent en het energieverbruik met zo’n 13 procent.

Materialen hergebruiken

Lithium-ion (Li-ion) accu’s vormen het hart van een groot deel van de huidige elektrische auto’s. Ze bestaan uit materialen als lithium, nikkel, mangaan en kobalt. De winning van deze materialen is duur en vaak niet duurzaam. Daarom zoekt de industrie naar mogelijkheden de batterijcellen zo efficiënt mogelijk te recyclen. “Wij willen de productieketen van lithium-ion batterijen duurzaam maken, Met onze techniek kunnen we bijna alle gebruikte materialen recyclen. Niet alleen van batterijen voor de elektromobiliteit maar ook kleinere batterijen uit consumentenelektronica of grote industriële systemen voor de opslag van stroom, onafhankelijk van hun chemische samenstelling”, zegt CEO Mike O’Kronley van Battery Resourcers. De gebruikelijke recyclingprocessen vergen enorme inspanningen om batterijcellen mechanisch te verkleinen en de materiaalmix chemisch te scheiden in puur chemische elementen zoals nikkel, mangaan en kobalt. Met de nieuwe methode van de Amerikanen vervalt een groot deel van de chemische processtappen, aangezien deze de materiaalmix zonder verdere scheiding direct omzet in een nieuw kathode-actief materiaal, dat voldoet aan de hoge eisen van nieuwe batterijen voor elektrische voertuigen.

Inzet Trumpf in e-mobiliteit

Trumpf versterkt met haar investering in de techniek van Battery Resourcers haar inzet in de e-mobiliteit. Als producent van hightech productiesystemen stimuleert Trumpf reeds de ontwikkeling van e-mobiliteit. Machines en installaties van het bedrijf snijden bijvoorbeeld plaatdelen voor batterijbehuizingen en batterijfolies. Lasers van Trumpf lassen batterijcellen, elektronicacontacten en elektromotoren.

Naast Trumpf hebben ook diverse andere internationale ondernemingen in de start-up geïnvesteerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

3D

Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

29-03 De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X