Trumpf investeert in recycling van batterijen

Trumpf heeft een minderheidsaandeel genomen in Battery Resourcers. Deze Amerikaanse start-up heeft een methode ontwikkeld voor het efficiënt en milieuvriendelijk recyclen van lithium-ion batterijen.

Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen, maakt Battery Resourcers de directe productie mogelijk van nieuw kathode-actief materiaal uit oude batterijen.

Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen, maakt de methode van Battery Resourcers de directe productie mogelijk van nieuw kathode-actief materiaal uit oude batterijen/accu’s. “Dit nieuwe recyclingproces zorgt voor meer duurzaamheid in de elektromobiliteit. Het houdt schaarse grondstoffen in de circulaire economie, reduceert de kosten bij de productie van nieuwe batterijen en bespaart energie bij de productie”, zegt Dieter Kraft, directeur van Trumpf Venture, het onderdeel van de Trumpf Groep dat in Battery Resourcers investeert. Daarbij recyclet de nieuwe technologie 97 procent van de in de batterijcel gebruikte metalen, in vergelijking met de productie van een nieuwe batterij dalen zo de kosten met 35 procent, de emissies met ongeveer 20 procent en het energieverbruik met zo’n 13 procent.

Materialen hergebruiken

Lithium-ion (Li-ion) accu’s vormen het hart van een groot deel van de huidige elektrische auto’s. Ze bestaan uit materialen als lithium, nikkel, mangaan en kobalt. De winning van deze materialen is duur en vaak niet duurzaam. Daarom zoekt de industrie naar mogelijkheden de batterijcellen zo efficiënt mogelijk te recyclen. “Wij willen de productieketen van lithium-ion batterijen duurzaam maken, Met onze techniek kunnen we bijna alle gebruikte materialen recyclen. Niet alleen van batterijen voor de elektromobiliteit maar ook kleinere batterijen uit consumentenelektronica of grote industriële systemen voor de opslag van stroom, onafhankelijk van hun chemische samenstelling”, zegt CEO Mike O’Kronley van Battery Resourcers. De gebruikelijke recyclingprocessen vergen enorme inspanningen om batterijcellen mechanisch te verkleinen en de materiaalmix chemisch te scheiden in puur chemische elementen zoals nikkel, mangaan en kobalt. Met de nieuwe methode van de Amerikanen vervalt een groot deel van de chemische processtappen, aangezien deze de materiaalmix zonder verdere scheiding direct omzet in een nieuw kathode-actief materiaal, dat voldoet aan de hoge eisen van nieuwe batterijen voor elektrische voertuigen.

Inzet Trumpf in e-mobiliteit

Trumpf versterkt met haar investering in de techniek van Battery Resourcers haar inzet in de e-mobiliteit. Als producent van hightech productiesystemen stimuleert Trumpf reeds de ontwikkeling van e-mobiliteit. Machines en installaties van het bedrijf snijden bijvoorbeeld plaatdelen voor batterijbehuizingen en batterijfolies. Lasers van Trumpf lassen batterijcellen, elektronicacontacten en elektromotoren.

Naast Trumpf hebben ook diverse andere internationale ondernemingen in de start-up geïnvesteerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Automatisering

’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

19-12 De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en…

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert snelle mobiele buigcel

30-10 De TruBend 7050 kan met de nieuwe Flex Cell-oplossing automatisch worden bediend. Met slechts…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert volautomatische pons-lasermachine voor netwerkproductie

18-10 De nieuwe SheetMaster maakt een volledig automatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV