Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

Trumpf is momenteel bezig met het leveren van smart factories aan maar liefst drie VDL-bedrijven: VDL Technics in Boxtel, VDL NSA Metaal in Veldhoven en VDL Industrial Modules in Helmond. Zij krijgen allemaal de beschikking over een of meer volautomatische lasersnijsystemen en buigcellen, een centraal magazijnsysteem en enkele softwaremodules.

Hans Sanders van VDL Technics en Menko Eisma van Trumpf Nederland bij een van de lasersnijsystemen die Trumpf heeft geleverd, als onderdeel van een geheel van machines, automatisering en software met alles er op en er aan. (Foto: VDL Groep/Bram Saeys)

Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat, een nieuwe fase ingegaan. De nieuwe order – de grootste die Trumpf ooit van VDL heeft ontvangen en tevens de grootste voor Trumpf Nederland ooit – illustreert hoe zeer de samenwerking tussen beide bedrijven is geëvolueerd. Was de allereerste order begin jaren tachtig van de vorige eeuw nog een standalone machine, de nieuwste bestelling is een geheel van machines, automatisering en software met alles er op en er aan.

Maximaal rendement

Meer dan ooit fungeert Trumpf bij deze order ook niet zo zeer als machineleverancier, maar als partner om de investering bij de VDL-bedrijven maximaal te laten renderen. “Onze rol concentreert zich vooral op het productieproces, maar we hebben ook al een kleine bijdrage geleverd aan OrderOn.com, het bestelplatform van VDL”, zegt Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland.

VDL heeft dit online platform vorig jaar gelanceerd en breidt het geleidelijk aan – maar wel in een vlot tempo – uit. Het speelt een sleutelrol in de digitaliserings- en automatiseringsstrategie van het industriële familieconcern: klanten plaatsen hier hun orders en sturen hiermee de productie bij de VDL-bedrijven automatisch aan.

Korte doorlooptijden

De mega-order is voor VDL een nieuwe stap op de weg die een aantal jaren geleden is in geslagen. Een voortrekkersrol hierbij vervult VDL Technics in Boxtel, specialist in het produceren en seriematig samenstellen van complexe plaatwerkconstructies door middel van (robot-)lassen. Directeur Hans Sanders van VDL Technics: “We hebben jaren geleden al vastgesteld dat we toe moeten naar korte doorlooptijden en automatisering omdat het aantal beschikbare handen steeds minder wordt. Daardoor zijn we genoodzaakt om steeds meer onafhankelijk van mensen te produceren. Dan ga je dus de digitale wereld in.”

Directeur Hans Sanders van VDL Technics herinnert zich nog goed hoe hij zijn plannen namens VDL Technics al in 2015 presenteerde bij de directie van VDL Groep. Die stond er gelijk vierkant achter om het pad van automatisering en digitalisering op te gaan. Sanders benadrukt daarbij wel dat digitalisering/automatisering geen doel op zich is. “Het is een middel. Het doel is zo efficiënt mogelijk produceren.”

Daarbij staat één ding voor hem – en trouwens ook voor Menko Eisma – als een paal boven water: elke routine wordt in de toekomst gedigitaliseerd/geautomatiseerd.

Geleidelijk aan bouwen

Sinds die presentatie voor de VDL-directie is er al veel gebeurd in de fabriek in Boxtel. Het Stopa magazijn stond er destijds al en de fabriek had een lay-out die heel geschikt is voor het concept Smart Factory, dat geleidelijk aan steeds verder is (wordt) ingevuld. Eisma: “VDL Technics is nu al een van de modernste plaatwerkfabrieken van Europa. De ontwikkelingen hier laten tevens zien dat je niet in één keer alles nieuw hoeft te kopen om een smart factory te realiseren. Je kunt daar met diverse tussenstappen aan bouwen. Beginnen met het automatiseren van een bestaand machinepark kan ook.”

Vernieuwing snijcapaciteit

Dat blijkt wel uit de twee oude lasersnijmachines (bouwjaren 2001 en 2006) die nu nog aan het platenmagazijn staan. Ze worden net als de andere, veel nieuwere lasers automatisch aangestuurd vanuit OrderOn.com. Hier komt binnenkort wel een einde aan. Want de oude machines gaan plaats maken voor nieuwe snijmachines. Bij VDL Technics staan reeds twee TruLaser Center 7030 lasersnijsystemen, die alle processen van het lasersnijden tot en met het uitsorteren van de parts in één machine integreren.

Binnenkort komt er een derde bij. Ook levert Trumpf later dit jaar een vlakbedlaser met maar liefst 24 kW vermogen. De snijcapaciteit van VDL Technics bestaat dan uit een 8 kW, drie 12 kW en een 24 kW machines. Aan de andere zijde van het Stopa magazijn is reeds een automatische buigcel TruBend Cell 5000 operationeel voor het productief en flexibel produceren van een grote variëteit aan kantdelen.

Voor Hans Sanders van VDL Technics en Menko Eisma van Trumpf Nederland staat het als een paal boven water: “Elke routine wordt in de toekomst gedigitaliseerd/geautomatiseerd.” (Foto: VDL Groep/Bram Saeys)

Voor Hans Sanders van VDL Technics en Menko Eisma van Trumpf Nederland staat het als een paal boven water: “Elke routine wordt in de toekomst gedigitaliseerd/geautomatiseerd.” (Foto: VDL Groep/Bram Saeys)

Het werk is verlegd

Bij de lasers, het magazijn en de buigcel staan bijna geen medewerkers meer. Sanders: “We zijn het werk echt aan het verleggen. We doen steeds meer in de programmering en de software. Bij het laseren en kanten werken we al praktisch papierloos en als binnenkort ons management warehouse systeem operationeel is en gekoppeld wordt aan ERP, gaan de orders papierloos door de fabriek.

Bij dit alles heeft Trumpf een flinke inbreng. Allereerst staat het garant voor alles wat Sanders primair van een machineleverancier verlangt: “Betrouwbare machines met een hoge output en een snelle service. Wij werken in twee ploegen, maar we snijden in drie ploegen. We willen uren maken en dan moet je een goede samenwerking hebben.”

Gezamenlijke reis

Maar het partnerschap gaat beduidend verder. Eisma: “We maken de reis naar de smart factory samen. Daarbij is het belangrijk dat je moet begrijpen wat beide partijen kunnen én wat ze willen. Trumpf kan alle oplossingen leveren, maar een klant heeft natuurlijk ook zijn eigen ideeën en voorwaarden.” Zo ontwikkelt VDL bijvoorbeeld zelf zijn calculatiesoftware, om niet afhankelijk te zijn van machineleveranciers. Maar deze wordt verrijkt met een aantal elementen uit TruTops Boost, de software voor 2D/3D-constructie en programmering van laser-, pons-, laserpons- en buigmachines. Met name koppelen de machines hiermee informatie terug. “De machines praten terug. Dat levert ons veel data op, die we goed kunnen gebruiken”, aldus Sanders.

Tijdens de gezamenlijke reis komen ook zaken op tafel die voor de klant belangrijk zijn, maar die de machinebouwer zich niet direct realiseert. VDL Technics wilde bijvoorbeeld in één keer een dump (zeg 200 tekeningen) in het productiesysteem brengen. Dat kon niet. Experts van Trumpf zijn aan het werk gezet om dat toch voor elkaar te krijgen.

Smart factory blijft maatwerk

Trumpf en VDL Technics hebben veel van elkaar geleerd en alle opgedane kennis en ervaring wordt nu benut om ook smart factories te realiseren bij VDL NSA Metaal en VDL Industrial Modules. Bij beide bedrijven komen een TruLaser Center 7030 lasersnijsysteem, een Stopa magazijn en een TruBend buigcel. Van één op één kopiëren is echter geen sprake: ieder bedrijf is anders en elke smart factory is en blijft maatwerk.

Complete samenstellingen

Ondertussen gaat VDL Technics verder op de ingeslagen weg. AGV’s voor de aan- en afvoer van materialen zijn in aantocht, ontbraammachines zullen worden geïntegreerd in de automatische productiestroom. Waar het uiteindelijk naar toe gaat? Sanders: “De stip op de horizon is al gezet: We gaan naar een fabriek waar klanten tekeningen van complete samenstellingen kunnen uploaden in het systeem; het systeem herkent wat laser- en kantwerk is, wat draaiwerk is en wat laswerk is. De samenstellingen worden uit elkaar getrokken en er worden tekeningen en programma’s gemaakt voor alle bewerkingen. Ook het bedenken en tekenen van de lasmallen zal automatisch gaan. Kortom: het hele voortraject wordt digitaal gemaakt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Automatisering

Trumpf versterkt softwareontwikkeling

22-02 “Deze overname is een belangrijke stap voor Trumpf om zijn marktleiderschap voor digitaal genetwerkte…

Plaatbewerking

Trumpf bespaart veel materiaal met nieuwe lasersnij-oplossing vanaf coil

09-02 Trumpf noemt dit productiesysteem interessant voor alle bedrijven die flexibel grotere hoeveelheden willen produceren,…

Plaatbewerking

Trumpf en Stopa gaan nauwer samenwerken

04-01 Stopa levert onder meer geautomatiseerde opslagsystemen voor de Smart Factory-oplossingen van Trumpf. Klanten kunnen deze…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021