Tuwi levert Jeldi maatwerk met nieuwe buislaser en laserbron

Dik Sweegers van Jeldi Metaalbewerking in Veldhoven had twee wensen: meer laservermogen op zijn vlakbedlaser en een nieuwe buislaser. In overleg met machineleverancier Tuwi kwam een mooie oplossing tot stand, waarbij Jeldi twee vliegen in één klap sloeg. Tuwi heeft een Durma buislaser en een 4 kW fiberlaserbron geleverd. Deze bron is echter op de vlakbedlaser gezet en de 2 kW bron die daar op zat, is naar de buislaser verhuisd.

Allround metaalbewerkingsbedrijf Jeldi  beschikt over machines voor plaatbewerking, verspaning, lassen en ontbramen. Het 40 jaar oude familiebedrijf levert zowel proto’s, halffabricaten als eindproducten in staal, RVS, aluminium, koper en messing. Hiervoor verzorgt Jeldi het hele proces van A tot Z.

Goed rekenen
In het recente verleden heeft het bedrijf geïnvesteerd in lasersnijden. “Lasersnijwerk hebben we lang uitbesteed, maar het werd steeds meer”, zegt directeur/eigenaar Dik Sweegers. “We zijn eens goed gaan rekenen en kwamen tot de conclusie dat we beter zelf konden gaan snijden.” Dus werd ruim twee jaar geleden bij Tuwi een fiberlasersnijmachine van de Turkse fabrikant Durma aangeschaft. “Daar zijn we heel tevreden over. Het is een prima machine, waarmee we goed overweg kunnen en die een goede snijkwaliteit oplevert. Prijstechnisch was deze machine ook interessant.”

Sneller snijden
De vlakbedlaser was uitgerust met een 2 kW laserbron en daarmee kon Jeldi tot 15 mm staal en 6 mm RVS en aluminium snijden. Maar omdat het steeds drukker wordt, de levertijden korter worden en meer klanten ook om dikker materiaal gaan vragen, wilde Jeldi sneller en dikker kunnen snijden. Tegelijkertijd vond Sweegers ook dat hij veel te veel buissnijwerk uitbesteedde. Toen een klant zei dat hij al zijn buissnijwerk bij hem neer zou leggen als Jeldi in die techniek zou investeren, ging hij overstag. “Vanwege de goede ervaringen met de vlakbedlaser, hebben we ook bij Tuwi aangeklopt voor een buislaser van Durma. We zijn gaan kijken bij een collega-metaalbedrijf in Nederland dat al zo’n machine heeft, en we hebben wat testjes laten snijden. Daarna hebben we vrij vlot beslist om het te doen.”

Buislaser
De buislaser is in december geïnstalleerd. Hij is in eerste instantie geleverd met een 2 kW leenbron. Toen een aantal weken later de 4 kW bron kwam, is binnen enkele dagen de omruilactie van de bronnen gerealiseerd. Zo beschikt Jeldi nu over een 4 kW vlakbedlaser en een 2 kW buislaser. De vlakbedlaser snijdt tot 20 mm staal en 10 mm RVS en aluminium.  De buislaser snijdt 10 mm staal en 6 mm RVS en aluminium. Het is een Durma HD-TC 60170. Deze snijdt maximaal 170 mm vierkant, 150×100 mm rechthoekig en 170 mm rond.  De machine is uitgerust met automatische bundelbelading, die een gewicht tot 3 ton in één keer kan beladen. De besturing is net als die van de vlakbedlaser van Siemens. De machine is ook voorzien van een speciale unit voor het snijden van aluminium. Deze blaast wat kalk mee, zodat het filter geen vlam kan vatten.

CADCAM software
Jeldi heeft bij de buislaser ook het CADCAM softwarepakket Metalix (geleverd door Van Leeuwen CADCAM Systems) aangeschaft om het maximale resultaat uit de buislaser te halen. “We snijden ook wel wat exotische profielen en dat kunnen we met Metalix flexibeler oplossen. Bovendien werken we er ook mee voor onze andere  plaatbewerkingsmachines.” Dik Sweegers en operator Mies Pijs zijn nu druk bezig de machine goed onder de knie te krijgen. “De STEP-files die van de klanten binnen komen behandelen we in CADCAM en daarna gaan we snijden. Het is in het begin vaak wat spelen met de parameters om mooie blanke snijnaden zonder bramen te realiseren.  Zodra we tevreden zijn over het snijresultaat slaan we de gegevens op in de database. Zo bouwen we steeds meer kennis op.”

Voor Jeldi is de buislaser een belangrijke investering. “We kunnen veel sneller en flexibeler buismateriaal produceren. Wachten zoals bij uitbesteden vaak het geval is, hoeft niet meer. Maar ook kunnen we nu onderdelen veel efficiënter en goedkoper produceren. Diverse onderdelen die we voorheen moesten zagen, boren en lassen, kunnen we nu in één keer op de buislaser doen.”

Tuwi demonstreert de buislaser van de Turkse fabrikant Durma op TechniShow.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Bedrijf en Economie

TechniShow is nog steeds springlevend

25-03 De twijfel vooraf werd natuurlijk ingegeven door Covid en de zomereditie van de TechniShow…

Automatisering

ESEF-exposant De Makers kiest op TechniShow voor calculatie-oplossing van Widenhorn

25-03 Omdat het bedrijf groeiende is en het aantal klanten wil verbreden ontstond de noodzaak…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

TechnishowNieuws

BMO Automation wint TechniShow Innovation Award: ‘Supergaaf!’

15-03 Zestien TechniShow exposanten dongen dit jaar mee naar de award. Daarvan waren drie inzendingen…

TechnishowNieuws

TechniShow en ESEF Maakindustrie vandaag van start!

12-03 Met het thema ‘De Maakindustrie van Morgen’ pakken honderden exposanten groots uit met machines…

TechnishowNieuws

Valk Welding: automatisch robot programmeren is niet langer toekomstvisie

11-03 Het automatisch programmeren van robots is al jaren een hot item in de industrie,…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV