Uitbreiding Formaco in non-ferro gietwerk

Met de inlijving van het Franse bedrijf Inoxyda breidt LBI haar mogelijkheden op het gebied van non-ferro gietwerk uit. Voor intermediair Formaco forgings & castings is dit een gunstige ontwikkeling.

“Hiermede wordt ons leveringspakket van specialistische volumineuze non-ferro  gietstukken ten behoeve van de offshore,  scheepsbouw en olie- en gasindustrie in de Benelux en UK verder uitgebreid”, aldus Hans ten Hoove van Formaco forgings & castings. “Met non-ferro gieterij LBI en hun dochter SRI – Saint Remy Industrie – France deden wij al langer zaken. Zij leverden ons, naast specialistische holle centrifugaal gegoten volumineuze gietstukken, ook gietproducten in loodbrons, aluminiumbrons en koper. Met de overname van Inoxyda is ons leveringspakket gecompleteerd met zowel kleinere, alsook volumineuze producten tot wel 30 ton zoals: afsluiters (huizen en kleppen), pomphuizen en turbines, scheepsschroeven en naafhuizen, warmtewisselaars en condensatoren, alles in non-ferro.”

Inoxyda
De in 1924 opgerichte gieterij Inoxyda (50 medewerkers) heeft door de inlijving van LBI – France een nieuwe impuls gekregen voor verdere ontwikkeling. Er zijn recentelijk behoorlijk wat investeringen geweest: alle smeltovens zijn vernieuwd en er is geïnvesteerd in een nieuwe uitbreekmachine (een soort trilmachine voor het uitbreken van het gietwerk). Voor het monitoren van het stollingsproces wordt gebruik gemaakt van het softwarepakket Magma Soft.

Ook voor de toekomst zijn er interessante ontwikkelingen: een 3D-printmachine voor het printen van zandvormen. Hiermee kan bespaard worden op het maken van een houten model en kan er direct worden gegoten; geschikt voor enkelstuks-fabricage en prototyping met korte levertijden.

Inoxyda is een West Europees georiënteerd bedrijf. Gecertificeerd basismateriaal wordt uitsluitend in West Europa gekocht en ook de afzet is voornamelijk (voor 60%) in Europa. Het bedrijf is gecertificeerd met bekende certificeringen door: LR, DNV, TUV, GL, ABS, BV, Rina en DCNS.

Welkome aanvulling
“Voor Formaco zijn de brons- en gietwerkmogelijkheden van Inoxyda een perfecte aanvulling op ons leveringsprogramma. We zijn als Nederlandse toeleverancier in de meeste sectoren van het speciaal-metaalgebeuren vertegenwoordigd; of dat nou holle gietproducten voor speciale machines zijn in de offshore, gesmede en eindbewerkte aandrijfassen voor de scheepsbouw, of zware gewalste ringen voor de machinebouw, de hele keten is door ons als toeleverancier praktisch afgedekt”, aldus Hans ten Hoove.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Bedrijf en Economie

Staalgieter Cirex in Amerikaanse handen

02-03 Het Amerikaanse Signicast, onderdeel van Form Technologies, neemt staalgieter Cirex in Almelo over van…

Verbinden

Met oude ambachten nieuwe kunstwerken gerealiseerd

04-11 Tien merendeels jonge kunstenaars hebben onlangs bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst ervaring opgedaan…

Verspanen

24ste Gietcel Buvo Castings

23-07 In 1980 startte de Helmondse aluminium hogedrukgieterij Buvo Castings met 1 gietcel en 3…

Personeel en Opleiding

Vijfdaagse masterclass Making and Metal biedt verdieping

28-05 Voor een week van inspiratie en verdieping in metaaltechnieken, zoekt Making and Metal tien…

Materialen

Fins staal brengt wetenschappers naar diepste plek van de oceaan

13-11 In de staalgieterij van het Finse Tevo Lokomo wordt een duikcabine geproduceerd, die bestand…

Toeleveren

Extra continugietmachine in aanbouw

02-10 Bij Tata Steel in IJmuiden krijgt een van de belangrijkste investeringsprojecten Een jaar geleden…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV