Ultimaker introduceert platformservice

0

Ultimaker, producent van desktop 3D-printers, lanceert Ultimaker Cloud. Dit is een cloud-platform dat is ontworpen om de professionele 3D-print workflow te ondersteunen. De eerste cloud-diensten die worden aangeboden zijn 3D-printen of afstand, ongelimiteerde toegang tot de Marketplace en beoordelingen in de Marketplace. Ook is er nu de mogelijkheid om een back-up te maken van gebruikersinstellingen voor toegang op afstand.

Ultimaker Cloud is vanaf 19 maart beschikbaar samen met Ultimaker Cura 4.0, die beschikt over een vernieuwde gebruikersinterface. Na verloop van tijd worden er meer functionaliteiten toegevoegd om ervoor te zorgen dat alle gebruikers van de voordelen kunnen genieten van een nieuwe generatie 3D-print workflows.

De snelle adoptie van 3D-printen vraagt volgens Ultimaker om een platformoplossing die de workflow voor de gebruiker eenvoudiger maakt en die verenigbaar is met een breed scala aan softwareapplicaties en materialen. De open strategie van Ultimaker maakt het voor industriële partners, zoals leidende CAD-leveranciers en materiaalfabrikanten, mogelijk om te integreren met Ultimaker Cloud. Deze integraties leveren veel meerwaarde op voor de gebruikers. Zij profiteren hierdoor van een probleemloze, betrouwbare en naadloze 3D-printervaring. Jos Burger, CEO van Ultimaker: “Ultimaker Cloud is een belangrijke stap in onze missie om de wereldwijde transitie naar lokale, digitale productie te versnellen. We hebben samen met ons wereldwijde netwerk van software- en materiaalpartners hard gewerkt aan deze oplossing. Ik twijfel er niet aan dat dit ervoor zorgt dat Ultimaker de voorkeursoplossing op het gebied van dekstop 3D-printen wordt.”

Open materiaalalliantie
Inmiddels hebben ook de materiaalfabrikanten Essentium, eSUN en Polymaker zich aangesloten bij de open materiaalalliantie van Ultimaker. Deze samenwerking vergroot de mogelijkheden voor materialen en toepassingen voor FFF 3D-printen in een breed scala aan industrieën. Essentium heeft onder meer samen met BASF Ultrafuse-Z line gecreëerd, een serie ESD-veilige filamenten. Materiaalprintprofielen voor Ultrafuse-Z PCTG worden nu aangeboden in de Ultimaker Marketplace. Dit is een filament van industriële kwaliteit, specifiek samengesteld voor ESD-veiligheid. eSUN is gespecialiseerd in de industrialisatie van biologisch afbreekbare polymeren. Het neemt deel aan de open materiaalalliantie met materiaalprintprofielen voor PETG, ePA-CF en HIPS (High Impact Polystyrene). Polymaker gaat drie materialen aanbieden via de Ultimaker Marketplace: PolyMide PA6-CF, PolyMide CoPA en PolyCast. Het bedrijf is ervan overtuigd dat ze talloze nieuwe toepassingen mogelijk maken voor veel ingenieurs. Printprofielen van Essentium, eSUN en Polymaker kunnen per direct worden gedownload in de Marketplace in Ultimaker Cura. Gebruikers kunnen simpelweg het materiaalprofiel naar keuze selecteren en binnen een paar seconden beginnen met printen.

Airbus kiest voor Ultimaker 3D-printers
Ultimaker is door vliegtuigenproducent Airbus geselecteerd om 3D-printers, Cura-software en materialen te leveren voor de Europese faciliteiten. Airbus zal voornamelijk het Ultimaker-portfolio gebruiken voor directe, lokale productie van tools, mallen, armaturen en het printen van lichtgewicht design-onderdelen met composietmaterialen. Airbus heeft voor Ultimaker gekozen vanwege het gebruiksgemak, de betrouwbare resultaten en de open technologie. Dit pakket voldoet aan de strenge eisen die de luchtvaartindustrie stelt aan 3D-geprinte toepassingen zoals mallen, armaturen, niet-vliegende onderdelen en tools. De wereldwijde diensten en support van Ultimaker verzekeren Airbus van consistente en kwalitatieve resultaten van 3D-printen in meerdere teams in Europa en later wereldwijd. Het volledige portfolio bestaat uit een aantal Ultimaker S5-printers en continu toegang tot de Ultimaker Cura-software, materialen, reserveonderdelen, diensten en add-ons.