‘Unieke Nederlandse maakindustrie kan wereld ook in toekomst blijven bedienen’

0

Via het Youtube kanaal van NTS kan het webinar ‘Meesters in de Maakindustrie’ worden teruggekeken. Tijdens dit webinar nam Marc Hendrikse alvast voor het grote publiek afscheid als CEO van NTS.

Onder leiding van Paul van Nunen (directeur van Brainport Development), namen Guustaaf Savenije (VDL-ETG), John Blankendaal (Brainport Industries) en Marc Hendrikse ruim 300 kijkers live mee in de ontwikkeling van de innovatieve Nederlandse maakindustrie in de afgelopen 15 jaar.

Deze sleutelfiguren van de Nederlandse maakindustrie stonden uitgebreid stil bij de totstandkoming van de unieke samenwerking binnen de hightech sector en hoe de rol van toeleveranciers hierin is veranderd. Ze keken terug, maar vooral ook vooruit. “De Nederlandse maakindustrie speelt mondiaal in de Champions League”, zegt Marc Hendrikse. “En daar kunnen we blijven. Maar daarom zeg ik wel: laten we ervoor zorgen dat het Groeifonds voor Nederland overeind blijft. Misschien is dat wel actueler dan ooit.”

Toekomst maakindustrie

Er werd gereflecteerd op het verleden, maar juist ook de toekomst van de maakindustrie kwam volop aan bod. Wat er in de toekomst nodig is om ook internationaal een innovatieve koploper te blijven, was duidelijk: “De Nederlandse hightech maakindustrie zal moeten blijven investeren in het verder ontwikkelen van competenties, zoals dat bij 3D printen gebeurd is. Daarvoor blijven we intensief samenwerken met bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen. Maar dat begint bij het opleiden van talent. Daarom moeten kinderen veel meer bouwen om hun ruimtelijk inzicht en creativiteit te ontwikkelen.”

Opvolger

Per 1 augustus draagt Marc Hendrikse het stokje over aan Tjarko Bouman, die dan in dienst  treedt als CEO van NTS-Group. Hij gaat NTS leiden in een fase waarin, onder voorwaarde van beheersbare groei, de ontwikkeling van onderscheidende en strategische klantproposities centraal staat. NTS ontwikkelt, maakt, assembleert en test complexe (opto-)mechatronische systemen en mechanische modules voor grote hightech machinebouwers (OEM’s).