Vakmensen blijven cruciaal in tijden van data

De transformatie naar Industrie 4.0 brengt veel kansen met zich mee. Toch zijn er ook nog uitdagingen. Op het gebied van kennisoverdracht, samenwerking tussen diverse fabrikanten en ook qua inzet van personeel. Want, vakkennis blijft onmisbaar. Dat is de conclusie na de Technologiedagen Twente, die medio mei bij Voortman Steel Machinery zijn gehouden.

Dit evenement stond in het teken van plaatbewerking van morgen. Volgens de organisatoren zijn voor een succesvolle plaatbewerking van morgen vijf elementen essentieel, namelijk hardware, software, logistiek, service en personeel. In het democentrum van Voortman belichtten de diverse partners van het event deze elementen. Zo waren Kohler, Trumpf, Valk Welding, Resato, SafanDarley, Faccin en Lissmac aanwezig om hun producten, kennis en ideeën over moderne plaatbewerking te tonen. Zo was het voor bezoekers mogelijk drie workshops bij te wonen, die in het teken stonden van de vijf verschillende elementen. Daarnaast werden in het democentrum enkele machines getoond.

Voor de derde keer vormde het democentrum van Voortman in Rijssen het decor voor de Technologiedagen Twente.

Panelgesprek
In een panelgesprek onder leiding van FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard werd dieper ingegaan op plaatbewerking van morgen. Belangrijke elementen hierin zijn big data en personeel, zo kwam uit het gesprek naar voren. “Big data leeft bij alle fabrikanten, denk ik, maar het blijft een containerbegrip als je niets met de data doet”, aldus Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland. “We moeten als industrie zijnde met de beschikbare data aan de slag en hebben cockpits en dashboards nodig om de data te duiden.” Sales Manager Benelux bij SafanDarley, Marco van Drie, ziet ook procesmatig een belangrijke taak weggelegd voor data: “Processen bewaken en analyseren is erg belangrijk. Als een plaatwerker voorheen het werk niet af kreeg, werd er een nieuwe machine bijgeplaatst. Nu kijken we eerst kritisch naar het hele proces om te zien waar efficiency te halen is en big data kan daarbij helpen.”

Onder leiding van FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard werd een panelgesprek gehouden met v.l.n.r.: Joey Schreurs (Voortman), Peter Haspels (Valk Welding), Marco van Drie (SafanDarley), Menko Eisma (Trumpf) en Marc Epping (Resato).

Vakmensen cruciaal
Toch kwam het panel tot de conclusie dat data alleen succes niet kan garanderen, maar dat ook vakmensen nog steeds cruciaal zijn. Een strategie die Voortman Steel Machinery gebruikt om vakmensen te werven is intersectoraal zoeken naar personeel. “Er zijn sectoren waar binnenkort banen gaan verdwijnen”, vertelt Joey Schreurs, senior product manager bij Voortman. “Bijvoorbeeld in de transportsector en daar willen we als industrie op inspringen door de sector voor die mensen interessant te maken.” Een andere aanpak die de industrie nu kiest is het leveren van goederen aan scholen op basis van een aangepaste prijs om zo enerzijds scholieren te overtuigen van het merk en anderzijds scholen kennis te laten maken met de nieuwste technieken, zodat zij niet op verouderde machines het vak hoeven te leren. “Een positieve ontwikkeling”, zegt Sales Director Marc Epping van Resato. “Toch vind ik het jammer om te zien dat we soms tijd investeren in zo’n school en je dan later constateert dat ze ondanks een verlaagd tarief hebben gekozen voor een buitenlands merk.” Zijn relaas vindt bijval van Dooijewaard: “Er zijn momenteel dertig ROC-scholen, die het allemaal anders doen. Er is weinig controle, behalve het eindexamen. Momenteel is FPT-VIMAG samen met Metaalunie druk bezig om te bepalen wat er op die scholen precies geleerd moet worden.” Toch ziet de industrie ook een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd. “Ik denk dat al onze collega machinefabrikanten geld uitgeven aan scholen”, besluit Eisma. “Het is alleen niet geclusterd. We doen allemaal iets met goede intenties, maar voor ons als industrie is er een belangrijke taak weggelegd om dit breder te trekken. We zouden eigenlijk de techniek moeten promoten in plaats van het eigen merk.”

Demo plasmasnijden op een van de Voortman machines.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

SafanDarley showt hybride kantpers op METAVAK

19-09 De H-Brake 110T-1600 Hybrid, opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën, is voorzien van…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

TechnishowNieuws

Innovaties voor lasautomatisering

22-08 Zoals het softwarepakket VRPS, dat is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Ook systemen…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

Hevami betrekt nieuwbouw

08-08 Op dit moment beschikt Hevami al over diverse ontbraammachines die gedemonstreerd kunnen worden, zoals…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X