Vakmensen blijven cruciaal in tijden van data

De transformatie naar Industrie 4.0 brengt veel kansen met zich mee. Toch zijn er ook nog uitdagingen. Op het gebied van kennisoverdracht, samenwerking tussen diverse fabrikanten en ook qua inzet van personeel. Want, vakkennis blijft onmisbaar. Dat is de conclusie na de Technologiedagen Twente, die medio mei bij Voortman Steel Machinery zijn gehouden.

Dit evenement stond in het teken van plaatbewerking van morgen. Volgens de organisatoren zijn voor een succesvolle plaatbewerking van morgen vijf elementen essentieel, namelijk hardware, software, logistiek, service en personeel. In het democentrum van Voortman belichtten de diverse partners van het event deze elementen. Zo waren Kohler, Trumpf, Valk Welding, Resato, SafanDarley, Faccin en Lissmac aanwezig om hun producten, kennis en ideeën over moderne plaatbewerking te tonen. Zo was het voor bezoekers mogelijk drie workshops bij te wonen, die in het teken stonden van de vijf verschillende elementen. Daarnaast werden in het democentrum enkele machines getoond.

Voor de derde keer vormde het democentrum van Voortman in Rijssen het decor voor de Technologiedagen Twente.

Panelgesprek
In een panelgesprek onder leiding van FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard werd dieper ingegaan op plaatbewerking van morgen. Belangrijke elementen hierin zijn big data en personeel, zo kwam uit het gesprek naar voren. “Big data leeft bij alle fabrikanten, denk ik, maar het blijft een containerbegrip als je niets met de data doet”, aldus Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland. “We moeten als industrie zijnde met de beschikbare data aan de slag en hebben cockpits en dashboards nodig om de data te duiden.” Sales Manager Benelux bij SafanDarley, Marco van Drie, ziet ook procesmatig een belangrijke taak weggelegd voor data: “Processen bewaken en analyseren is erg belangrijk. Als een plaatwerker voorheen het werk niet af kreeg, werd er een nieuwe machine bijgeplaatst. Nu kijken we eerst kritisch naar het hele proces om te zien waar efficiency te halen is en big data kan daarbij helpen.”

Onder leiding van FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard werd een panelgesprek gehouden met v.l.n.r.: Joey Schreurs (Voortman), Peter Haspels (Valk Welding), Marco van Drie (SafanDarley), Menko Eisma (Trumpf) en Marc Epping (Resato).

Vakmensen cruciaal
Toch kwam het panel tot de conclusie dat data alleen succes niet kan garanderen, maar dat ook vakmensen nog steeds cruciaal zijn. Een strategie die Voortman Steel Machinery gebruikt om vakmensen te werven is intersectoraal zoeken naar personeel. “Er zijn sectoren waar binnenkort banen gaan verdwijnen”, vertelt Joey Schreurs, senior product manager bij Voortman. “Bijvoorbeeld in de transportsector en daar willen we als industrie op inspringen door de sector voor die mensen interessant te maken.” Een andere aanpak die de industrie nu kiest is het leveren van goederen aan scholen op basis van een aangepaste prijs om zo enerzijds scholieren te overtuigen van het merk en anderzijds scholen kennis te laten maken met de nieuwste technieken, zodat zij niet op verouderde machines het vak hoeven te leren. “Een positieve ontwikkeling”, zegt Sales Director Marc Epping van Resato. “Toch vind ik het jammer om te zien dat we soms tijd investeren in zo’n school en je dan later constateert dat ze ondanks een verlaagd tarief hebben gekozen voor een buitenlands merk.” Zijn relaas vindt bijval van Dooijewaard: “Er zijn momenteel dertig ROC-scholen, die het allemaal anders doen. Er is weinig controle, behalve het eindexamen. Momenteel is FPT-VIMAG samen met Metaalunie druk bezig om te bepalen wat er op die scholen precies geleerd moet worden.” Toch ziet de industrie ook een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd. “Ik denk dat al onze collega machinefabrikanten geld uitgeven aan scholen”, besluit Eisma. “Het is alleen niet geclusterd. We doen allemaal iets met goede intenties, maar voor ons als industrie is er een belangrijke taak weggelegd om dit breder te trekken. We zouden eigenlijk de techniek moeten promoten in plaats van het eigen merk.”

Demo plasmasnijden op een van de Voortman machines.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Oppervlaktetechniek

Focus Hevami op schuren, ontbramen en richten

04-03 Zo demonstreert Hevami diverse ontbraammachines voor het ontbramen en/of afronden van snijdelen. Van het…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Plaatbewerking

Mebema biedt refurbished machines van Trumpf aan

28-02 Stan Reijrink, oprichter en eigenaar van Mebema, is opgetogen over het partnerschap met I-H&S.…

Verbinden

Lasrook toortsafzuiging voor robotlassen

19-02 In een omgeving waar gevaarlijke dampen worden gebruikt, is de bescherming van lassers altijd…

Materialen

Meer mogelijkheden door nieuwe bewerkingslijn thyssenkrupp

19-02 De nieuwe bewerkingslijn bestaat uit vijf machines die naadloos op elkaar aansluiten: twee identieke…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV