Vakmensen blijven cruciaal in tijden van data

De transformatie naar Industrie 4.0 brengt veel kansen met zich mee. Toch zijn er ook nog uitdagingen. Op het gebied van kennisoverdracht, samenwerking tussen diverse fabrikanten en ook qua inzet van personeel. Want, vakkennis blijft onmisbaar. Dat is de conclusie na de Technologiedagen Twente, die medio mei bij Voortman Steel Machinery zijn gehouden.

Dit evenement stond in het teken van plaatbewerking van morgen. Volgens de organisatoren zijn voor een succesvolle plaatbewerking van morgen vijf elementen essentieel, namelijk hardware, software, logistiek, service en personeel. In het democentrum van Voortman belichtten de diverse partners van het event deze elementen. Zo waren Kohler, Trumpf, Valk Welding, Resato, SafanDarley, Faccin en Lissmac aanwezig om hun producten, kennis en ideeën over moderne plaatbewerking te tonen. Zo was het voor bezoekers mogelijk drie workshops bij te wonen, die in het teken stonden van de vijf verschillende elementen. Daarnaast werden in het democentrum enkele machines getoond.

Voor de derde keer vormde het democentrum van Voortman in Rijssen het decor voor de Technologiedagen Twente.

Panelgesprek
In een panelgesprek onder leiding van FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard werd dieper ingegaan op plaatbewerking van morgen. Belangrijke elementen hierin zijn big data en personeel, zo kwam uit het gesprek naar voren. “Big data leeft bij alle fabrikanten, denk ik, maar het blijft een containerbegrip als je niets met de data doet”, aldus Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland. “We moeten als industrie zijnde met de beschikbare data aan de slag en hebben cockpits en dashboards nodig om de data te duiden.” Sales Manager Benelux bij SafanDarley, Marco van Drie, ziet ook procesmatig een belangrijke taak weggelegd voor data: “Processen bewaken en analyseren is erg belangrijk. Als een plaatwerker voorheen het werk niet af kreeg, werd er een nieuwe machine bijgeplaatst. Nu kijken we eerst kritisch naar het hele proces om te zien waar efficiency te halen is en big data kan daarbij helpen.”

Onder leiding van FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard werd een panelgesprek gehouden met v.l.n.r.: Joey Schreurs (Voortman), Peter Haspels (Valk Welding), Marco van Drie (SafanDarley), Menko Eisma (Trumpf) en Marc Epping (Resato).

Vakmensen cruciaal
Toch kwam het panel tot de conclusie dat data alleen succes niet kan garanderen, maar dat ook vakmensen nog steeds cruciaal zijn. Een strategie die Voortman Steel Machinery gebruikt om vakmensen te werven is intersectoraal zoeken naar personeel. “Er zijn sectoren waar binnenkort banen gaan verdwijnen”, vertelt Joey Schreurs, senior product manager bij Voortman. “Bijvoorbeeld in de transportsector en daar willen we als industrie op inspringen door de sector voor die mensen interessant te maken.” Een andere aanpak die de industrie nu kiest is het leveren van goederen aan scholen op basis van een aangepaste prijs om zo enerzijds scholieren te overtuigen van het merk en anderzijds scholen kennis te laten maken met de nieuwste technieken, zodat zij niet op verouderde machines het vak hoeven te leren. “Een positieve ontwikkeling”, zegt Sales Director Marc Epping van Resato. “Toch vind ik het jammer om te zien dat we soms tijd investeren in zo’n school en je dan later constateert dat ze ondanks een verlaagd tarief hebben gekozen voor een buitenlands merk.” Zijn relaas vindt bijval van Dooijewaard: “Er zijn momenteel dertig ROC-scholen, die het allemaal anders doen. Er is weinig controle, behalve het eindexamen. Momenteel is FPT-VIMAG samen met Metaalunie druk bezig om te bepalen wat er op die scholen precies geleerd moet worden.” Toch ziet de industrie ook een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd. “Ik denk dat al onze collega machinefabrikanten geld uitgeven aan scholen”, besluit Eisma. “Het is alleen niet geclusterd. We doen allemaal iets met goede intenties, maar voor ons als industrie is er een belangrijke taak weggelegd om dit breder te trekken. We zouden eigenlijk de techniek moeten promoten in plaats van het eigen merk.”

Demo plasmasnijden op een van de Voortman machines.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verspanen

FPT-VIMAG verwelkomt nieuwe bestuursleden

21-05 FPT-VIMAG is de brancheorganisatie van 150 fabrikanten en importeurs van machines, gereedschappen en diensten…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Bedrijf en Economie

Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

19-05 Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

‘Samenwerking met SafanDarley levert resultaat op’

21-04 De onderneming is gevestigd in twee fraaie hallen op een zichtlocatie langs de A50.…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X