VD Leegte Metaal wil af van uitslaan producten

Een klein jaar geleden heeft Bystronic een 12 kW fiberlasersnijmachine met geautomatiseerd uitsorteersysteem geïnstalleerd bij VD Leegte Metaal in Hapert. Daarbij is tevens een ontwikkelovereenkomst gesloten om dit uitsorteersysteem optimaal te laten renderen.

Toine van de Rijdt (links) van VD Leegte Metaal en Erik Metternich van Bystronic bij de 12 kW fiberlasersnijmachine met geautomatiseerd uitsorteersysteem.

Dit vergt nog wel het een en ander, want 70 tot 80 procent van het materiaal dat VD Leegte op de nieuwe machine snijdt is 6 á 8 mm dik. En dat is andere koek dan dun materiaal, als het op uitsorteren aankomt. Maar dankzij diverse oplossingen en finetuning gaat dat steeds beter.

VD Leegte Metaal, onderdeel van VDL Groep, is gespecialiseerd in zwaar constructiewerk, complexe lassamenstellingen en turn-key projecten. De toeleverancier verzorgt diverse geautomatiseerde metaalbewerkingen zoals knippen, zetten, ponsen, dieptrekken en lasersnijden. Ook beschikt het bedrijf over 22 lasrobots, een eigen gereedschapmakerij en een montageafdeling.

Hiermee is VD Leegte Metaal actief in een meerdere marktsegmenten, zoals de automotive, interne en externe logistiek, trapliften, spoorwegen, straatmeubilair, telecombranche, landbouwindustrie en bussenbouw. Een nieuw segment is e-mobiliteit. VD Leegte Metaal produceert bijvoorbeeld de oplaadpunten en complete oplaadstations voor  Duitse energiebedrijven. Duitsland is sowieso een van de belangrijkste markten voor het bedrijf. Een grote klant in Duitsland is een leverancier van intralogistieke oplossingen.

Continu vernieuwen

De ruim 150 medewerkers hebben een uitgebreid machinepark tot hun beschikking, waarin doorlopend wordt geïnvesteerd. “Je moet continu blijven vernieuwen in productietechnieken, anders kom je niet mee in prijs”, zegt managing director Toine van de Rijdt, die aangeeft dat ook het schaarser worden van vakbekwame medewerkers dwingt tot voortdurende modernisering en automatisering van het machinepark. “De klassen van de technische opleidingen zitten nu eenmaal lang niet meer zo vol als vroeger.”

Begin vorig jaar is het machinepark gemoderniseerd met een 12 kW ByStar Fiber inclusief BySort uitsorteersysteem. “Automatisch uitsorteren vinden wij heel belangrijk”, zegt Van de Rijdt. “We moeten af van het uitslaan van producten.” VD Leegte Metaal is bovendien nog een stap verder gegaan bij het uitsorteren: de drie pallets waarop de twee armen van de uitsorteerunit de gesneden onderdelen afleggen, worden automatisch gewisseld en weggezet door een AGV van Jungheinrich, die via een snelloopdeur telkens in en uit het snijsysteem rijdt.

Vervolgens worden de snijdelen verder getransporteerd naar de kantafdeling met acht kantbanken met operator en een kantbank met robot, naar de persafdeling met een twintigtal excenterpersen (tot 450 ton) en hydraulische persen tot 800 ton of de lasafdeling met 22 MIG/MAG robots, die de constructies foutloos voorzien van soms wel 450 lassen.

VD Leegte Metaal wil af van het uitslaan van producten. Het is fysiek zwaar werk en de medewerkers kunnen beter voor andere werkzaamheden worden ingezet.

VD Leegte Metaal wil af van het uitslaan van producten. Het is fysiek zwaar werk en de medewerkers kunnen beter voor andere werkzaamheden worden ingezet.

Snijsnelheid belangrijk

Het werk bij VD Leegte Metaal vertoont een grote variatie. Het bedrijf produceert bovenleidingen voor spoorwegen, tramhaltes en fietsenstallingen, maar evengoed grote masten voor telecommunicatie, verstevigingskooien voor bussen en constructies voor de hoeken van het Philips Stadion in Eindhoven. De productie van dat alles begint bij het snijden. VD Leegte Metaal snijdt zelf tot 25 mm dik met twee CO2-lasers, een ponslasercombinatie en de ByStar fiberlaser. Deze snijdt 2,5 tot 3 keer zo snel als de CO2-lasers.

VD Leegte Metaal heeft onder meer vanwege de snijsnelheid gekozen voor een machine van Bystronic, dat ruim een jaar geleden al 12 kW laservermogen kon leveren. Elke kW meer betekent meer snijsnelheid en dat telt voor VD Leegte Metaal. Van de Rijdt: “We hebben ons met een heel team beziggehouden met de aankoop van de nieuwe laser. We hebben nestingen opgestuurd naar Zwitserland en daar met een stopwatch bij de machine gestaan om de snelheid op te nemen en de snijkwaliteit nauwkeurig te bekijken. Daar kwam Bystronic heel goed uit. Hun concept voor automatisch uitsorteren – met twee armen zoveel mogelijk uitnemen als kan – sprak ons ook aan.”

Snij-afval verwijderen

Ondanks het wat dikkere materiaal en de grote variatie in snijdelen, sorteert de BySort al heel veel delen automatisch uit. In nauwe samenwerking met Bystronic is VD Leegte Metaal dit proces steeds verder aan het finetunen. Een voornaam aandachtspunt hierbij is het bij het snijden ontstane restafval dat blijft hangen in de producten. Er blijft weliswaar maar een klein deel hangen, maar daar moet je vanaf, wil je het product zonder menselijk handelen en zonder controle door een menselijk oog aanbieden aan de volgende (automatische) bewerking. Dat gebeurt bijvoorbeeld door trilmagneten op de armen van de uitsorteerunit.

Ook worden producten afgelegd via een tussenstation waar het materiaal afkoelt waardoor het restmateriaal blijft liggen. Na elke plaatwissel gaat een rubberen flap over de punten van het rooster van de snijtafel, zodat achtergebleven topjes van het bed worden geschraapt.

Erik Metternich, director of Global Key Account Management – EMEA bij Bystronic: “Bij het snijden van 3 mm dik materiaal heb je die problemen allemaal niet. Wij kunnen bij materiaal tot 4 à 5 mm de kwaliteit van de onderdelen die automatisch worden uitgesorteerd dan ook 100 procent waarborgen. Bij dikker materiaal lopen we tegen problemen aan die we ons niet meteen gerealiseerd hadden. We zien dat in onze eigen proeffabriek en bij een klant als VD Leegte Metaal. Met hun feedback kunnen we dit tot in detail oplossen. Bijvoorbeeld door de snijparameters te optimaliseren.

Met de snijkop kunnen we variëren in focuslengte, die vooraf kan worden ingesteld, en door de straal wat te verbreden kunnen we een iets bredere snijspleet realiseren. Dat kost snijsnelheid, maar je kunt dat heel gericht doen bij bepaalde contouren. Een zeskantig hoekje snij je dan bijvoorbeeld wat langzamer, maar wel proceszekerder, wat nodig is, wil je manarm automatiseren.”

De pallets waarop de twee armen van de uitsorteerunit de gesneden onderdelen afleggen, worden automatisch gewisseld en weggezet door een AGV van Jungheinrich, die via een snelloopdeur telkens in en uit het snijsysteem rijdt.

De pallets waarop de twee armen van de uitsorteerunit de gesneden onderdelen afleggen, worden automatisch gewisseld en weggezet door een AGV van Jungheinrich, die via een snelloopdeur telkens in en uit het snijsysteem rijdt.

Automatisch platenmagazijn

VD Leegte Metaal gaat verder om het snijproces te optimaliseren en de hoge snijsnelheid van de fiberlaser maximaal te benutten. De machine kan nu 6000 kilo aan plaatmateriaal snijden voordat er weer menselijk handelen is vereist. Dat lijkt heel wat, maar de machine snijdt zo snel, dat hij soms stilvalt als hij weer van materiaal wordt voorzien.

“Het doel is 24/7 doordraaien en daarom willen we naar een automatisch platenmagazijn, waar we dan ook een kantrobotcel aan zullen zetten”, zegt Van de Rijdt. “Dat vraagt ook om een nieuwe software-oplossing, die gaat samenwerken met ons ERP-systeem en data over het functioneren van het hele proces doorgeeft. Zo kunnen we steeds verder optimaliseren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Transport en Logistiek

Tot drie ton laadvermogen voor Stäubli’s compacte AGV

12-07 Het doel van Stäubli was om een compacte AGV te ontwikkelen waarvan het hoge…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

12-04 Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met…

Automatisering

Kumatech en SafanDarley tonen totaaloplossing

11-04 De E-Brake 35T-1250 Premium kantbank vormt de basis van de SafanDarley E-Brake Mini Cell.…

Transport en Logistiek

Workshop over inzet AGV’s en mobiele robots

29-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?