VDL gaat 500 terreinwagens Defensie opbouwen

VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, gaat in opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland ruim 500 voertuigen opbouwen die door Defensie zullen worden ingezet. Met de order is een bedrag van tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Mogelijk krijgt VDL in een later stadium de opdracht om nog eens ruim 500 voertuigen op te bouwen.

VDL neemt tussen 2021 en 2023 de complete voertuig specifieke aanpassingen voor zijn rekening. Tot 2020 zullen er prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten (een infanterievoertuig, een ambulance-versie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden). Daarnaast gaat het om diverse sub-varianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.

‘Rolling chassis’
Mercedes kiest voor het concept van een zogeheten ‘rolling chassis’. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd waarna VDL de voertuigen uitrust met een rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Internationale activiteiten
Voor deze opbouwwerkzaamheden zal de fabriek van VDL Bus Chassis deels worden omgebouwd. Deze VDL-vestiging in Eindhoven zal, in samenwerking met zusterbedrijven, een kennis- en expertisecentrum worden voor integratieprojecten voor Defensie en de Nationale Politie. Onderdeel daarvan vormt VDL Defence Technologies, een van de kennisclusters van VDL Groep. Het cluster is actief als ‘hoofdaannemer’ op het gebied van ontwikkeling, productie en onderhoud van projecten in de veiligheidsindustrie.

Met deze order voor Mercedes-Benz Cars Nederland zijn 42 manjaren werk in de fabriek gemoeid en 15 manjaren engineering. Het onderhoudscontract geldt voor 10 jaar met een verlenging van 2 keer 5 jaar. Daarnaast gaat VDL zijn internationale netwerk benutten evenals de ervaringen uit de civiele wereld om Defensie, als onderaannemer van Mercedes-Benz, te ondersteunen tijdens internationale activiteiten.

Mercedes-Benz Cars Nederland en VDL zijn eerder succesvol geweest in vergelijkbare samenwerkingsverbanden. VDL Bus Venlo bouwt sinds eind 2017 ongeveer 1.250 voertuigen van het type Mercedes B-klasse om tot de nieuwe surveillancewagens van de politie. VDL Bus Venlo voorziet deze voertuigen onder meer van licht- en geluidsapparatuur, bestickering en hoogwaardige communicatie- en navigatieapparatuur en de achterbak wordt ingericht zodat die plaats biedt aan de dagelijkse uitrusting van de politie. In 2016 heeft VDL Bus Venlo een order van Mercedes-Benz gekregen om 256 voertuigen (de Mercedes-Benz Sprinter) op te bouwen tot bussen voor de Mobiele Eenheid.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Oud-topman van VDL Wim van der Leegte (76) overleden

20-11 In een reactie zegt de familie Van der Leegte diep bedroefd te zijn door…

Toeleveren

VDL gaat batterijmodules assembleren voor BMW Group

11-10 VDL gaat in ieder geval tot 2035 ongeveer 125.000 batterijmodules assembleren voor het aftersalesnetwerk…

Toeleveren

OrderOn heeft een grote toegevoegde waarde voor VDL

02-10 Dat laatste gebeurt mede dankzij de klanten. Zij zorgen uit eigen beweging, op vragen…

Toeleveren

VDL werkt met Schaeffler aan zelfrijdende shuttles

01-09 De twee familiebedrijven demonstreren het voertuig voor het eerst op de IAA Mobility (5-10…

Materialen

Mercedes verzekert zich van CO2-gereduceerd staal

04-07 Beide partijen zijn dit overeengekomen in memorandum of understanding dat hun bestaande samenwerking uitbreidt…

Bedrijf en Economie

VDL Nedcar kondigt massaontslag aan

02-06 De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor…

Toeleveren

Samenwerking VDL met Airbus

11-01 Gestart wordt met de ontwikkeling en productie van een prototype. VDL ETG Almelo zal…

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?