Verspaners zijn snel ‘om’ met Celos besturing

0

John Kooning, directeur van DMG Mori Benelux, maakt het regelmatig mee: dat een klant een machine koopt met de moderne Celos besturing, maar daarbij aangeeft dat hij alleen maar met de besturing gaat werken en niet met de schil daaromheen. “Maar Celos werkt zo simpel en biedt zoveel voordelen, dat ze heel snel ‘om’ zijn. Binnen een half jaar werken ze er toch mee”, aldus Kooning.

DMG Mori greep de Demoweek vooral aan om Celos te laten zien: de schil (met Apps) over de machinebesturing heen, waardoor op de machine van alles kan: een managementsysteem, de organisatie van het gereedschap en het werk, een koppeling aan het CADCAM systeem en nog veel meer. “Je hoeft dus niet meer met de tekeningen door de werkplaats”, aldus Kooning, die Celos een praktische vertaling van Industrie 4.0. noemt.  “Precies zoals Industrie 4.0 is bedoeld. Daar wordt vaak heel ingewikkeld over gedaan, maar in feite is het heel simpel. Het is begonnen op de EMO in 2011, toen enkele machinebouwers met elkaar afspraken dat de interactie tussen mens en machine simpeler moest worden. DMG Mori doet dat met Celos.”

Jeugd triggeren
Het is ook een manier om de jeugd te triggeren voor de techniek. DMG Mori had tijdens de Demoweek een groot aantal scholieren op bezoek. Bij het zien van de nieuwe besturingen begonnen hun ogen te glimmen. Dat spreekt aan in het tijdperk waarin de smartphone een alles overheersende rol speelt. DMG Mori toonde ook het nieuwste model CLX 350, een instapmodel draaibank, maar wel met de interactieve touchscreen besturing. “Kinderen kunnen hier met een eenvoudige, korte training al heel snel een onderdeel op maken” aldus Kooning. “Zo bezorg je ze het sexy gevoel dat ze het in de vingers hebben. Als hun interesse zo eenmaal is gewekt, leren ze naderhand wel de machinetaal die er achter zit.”

Haimer
In de showroom van DMG Mori was ook een hoekje ingericht met Haimer producten. Begin dit jaar hebben beide bedrijven een samenwerkingsovereenkomst gesloten.  DMG Mori koopt nu alle producten met betrekking tot gereedschapvoorinstelling, balanceer- warmtekrimp technologie en tool management uitsluitend van Haimer. Haimer en DMG Mori zullen hun eerste gezamenlijke producten met betrekking tot de Smart Tool Management tijdens de EMO 2017 te Hannover tentoonstellen.