Werkstuk uitlijnen met één druk op de knop

Met de nieuwe functie hyperMILL Best Fit van Open Mind hoeft het onbewerkte werkstuk in de opspanning niet langer handmatig te worden uitgelijnd op het NC-programma. Want het hyperMILL CAM-systeem lijnt het NC-programma automatisch uit op de positie van het werkstuk.

Dankzij hyperMILL Best Fit behoort het uitlijnen van werkstukken op de machine definitief tot het verleden. hyperMILL detecteert de situatie op de machine en lijnt het werkstuk virtueel uit.

Deze methode bespaart tijd en verhoogt de procesbetrouwbaarheid. Dit komt vooral tot uiting bij gegoten, gesmede, gelaste en additief geproduceerde ruwmaterialen met kleine of onregelmatige toleranties, bij het nabewerken van warmtebehandelde werkstukken en bij machinewisselingen. Elk van deze processen vereist een vaardige hand voor nauwkeurige afstemming op het CAD-model van het eindproduct.

hyperMILL Best Fit neemt volgens Open Mind alle onzekerheden weg die gepaard gaan met handmatige uitlijning, doordat optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van de virtuele machine in het CAM-programma en de communicatie met een 5-assig bewerkingscenter dat 3D-metingen kan uitvoeren.

Realtime uitlijning

Tot nu toe was het gebruikelijk om het ruwmateriaal en de opspanning op de machine aan te passen aan de voorwaarden van het NC-programma. Het werkstuk moest handmatig worden uitgelijnd met behulp van een meetklok, besturingscycli en veel fingerspitzengevoel. De feitelijke opspanbewerking werd dus aangepast aan de eisen van het virtuele programma. Dit was een tijdrovend proces, dat vaak meerdere keren moest worden herhaald en een aantal onzekerheden met zich meebracht. Een van de manieren om dit probleem op te lossen, is realtime uitlijning van het werkstuk in CAM.

Het niet-uitgelijnde ruwmateriaal wordt op de machine afgetast via 3D-meting, waarna de meetgegevens naar het CAM-systeem worden verzonden en hyperMILL Best Fit de NC-code aanpast aan de feitelijke positie van het werkstuk. De virtuele wereld (programmering) wordt hierbij aangepast aan de echte wereld (opspanning) in plaats van andersom. Vervolgens wordt de aangepaste NC-code voor de feitelijke opspanning gesimuleerd in de virtuele machine en automatisch geoptimaliseerd.

Doorbraak

“Dankzij hyperMILL Best Fit behoort het tijdrovende en onveilige uitlijnen van werkstukken op de machine nu definitief tot het verleden. hyperMILL detecteert de situatie op de machine en lijnt het werkstuk virtueel uit”, verklaart Manfred Guggemos, Product Manager bij Open Mind Technologies. “Werkstukken uitlijnen met één druk op de knop betekent een echte doorbraak in tal van toepassingsgebieden.

Dit geldt onder andere voor het nabewerken van gereviseerde werkstukken of gesmede werkstukken met onvolkomenheden, maar ook voor het bewerken van werkstukken die te zwaar zijn om met de hand te worden uitgelijnd, zodat hiervoor geen precisieapparatuur meer nodig is.
Wat deze methode zo uniek maakt, is dat in tegenstelling tot eerdere oplossingen die op de markt werden gebracht, hyperMILL Best Fit het nulpunt op de controller niet wijzigt en gereedschapsbanen genereert die volledig op botsingen zijn gecontroleerd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Open Mind presenteert hyperMILL-CAM-Innovaties

05-02 Aan bod komen baanbrekende technologieën voor digitale procesketens, waaronder connected manufacturing, automatisering, draaien en…

Automatisering

Innovatie ontmoet traditie in CNC-gefreesde notenkraker

18-12 Samen met Emuge-Franken stelde Open Mind zichzelf een taak: een notenkraker (40 cm hoog)…

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Automatisering

hyperMILL 2023 is sneller, krachtiger en nog completer

11-01 Open Mind heeft hyperMILL 2023 uitgerust met een bewerkingsstrategie voor omgekeerde verzinkingen. De besturing…

Verspanen

Energie besparen door aanpassen koelsmeermiddeldruk

19-12 In het project is een methode ontwikkeld waarmee afhankelijk van de optredende gereedschapsslijtage de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?