Werkstuk uitlijnen met één druk op de knop

Met de nieuwe functie hyperMILL Best Fit van Open Mind hoeft het onbewerkte werkstuk in de opspanning niet langer handmatig te worden uitgelijnd op het NC-programma. Want het hyperMILL CAM-systeem lijnt het NC-programma automatisch uit op de positie van het werkstuk.

Dankzij hyperMILL Best Fit behoort het uitlijnen van werkstukken op de machine definitief tot het verleden. hyperMILL detecteert de situatie op de machine en lijnt het werkstuk virtueel uit.

Deze methode bespaart tijd en verhoogt de procesbetrouwbaarheid. Dit komt vooral tot uiting bij gegoten, gesmede, gelaste en additief geproduceerde ruwmaterialen met kleine of onregelmatige toleranties, bij het nabewerken van warmtebehandelde werkstukken en bij machinewisselingen. Elk van deze processen vereist een vaardige hand voor nauwkeurige afstemming op het CAD-model van het eindproduct.

hyperMILL Best Fit neemt volgens Open Mind alle onzekerheden weg die gepaard gaan met handmatige uitlijning, doordat optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van de virtuele machine in het CAM-programma en de communicatie met een 5-assig bewerkingscenter dat 3D-metingen kan uitvoeren.

Realtime uitlijning

Tot nu toe was het gebruikelijk om het ruwmateriaal en de opspanning op de machine aan te passen aan de voorwaarden van het NC-programma. Het werkstuk moest handmatig worden uitgelijnd met behulp van een meetklok, besturingscycli en veel fingerspitzengevoel. De feitelijke opspanbewerking werd dus aangepast aan de eisen van het virtuele programma. Dit was een tijdrovend proces, dat vaak meerdere keren moest worden herhaald en een aantal onzekerheden met zich meebracht. Een van de manieren om dit probleem op te lossen, is realtime uitlijning van het werkstuk in CAM.

Het niet-uitgelijnde ruwmateriaal wordt op de machine afgetast via 3D-meting, waarna de meetgegevens naar het CAM-systeem worden verzonden en hyperMILL Best Fit de NC-code aanpast aan de feitelijke positie van het werkstuk. De virtuele wereld (programmering) wordt hierbij aangepast aan de echte wereld (opspanning) in plaats van andersom. Vervolgens wordt de aangepaste NC-code voor de feitelijke opspanning gesimuleerd in de virtuele machine en automatisch geoptimaliseerd.

Doorbraak

“Dankzij hyperMILL Best Fit behoort het tijdrovende en onveilige uitlijnen van werkstukken op de machine nu definitief tot het verleden. hyperMILL detecteert de situatie op de machine en lijnt het werkstuk virtueel uit”, verklaart Manfred Guggemos, Product Manager bij Open Mind Technologies. “Werkstukken uitlijnen met één druk op de knop betekent een echte doorbraak in tal van toepassingsgebieden.

Dit geldt onder andere voor het nabewerken van gereviseerde werkstukken of gesmede werkstukken met onvolkomenheden, maar ook voor het bewerken van werkstukken die te zwaar zijn om met de hand te worden uitgelijnd, zodat hiervoor geen precisieapparatuur meer nodig is.
Wat deze methode zo uniek maakt, is dat in tegenstelling tot eerdere oplossingen die op de markt werden gebracht, hyperMILL Best Fit het nulpunt op de controller niet wijzigt en gereedschapsbanen genereert die volledig op botsingen zijn gecontroleerd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Meerwaarde hyperMILL is goud waard

07-02 Het familiebedrijf werd in 1966 gesticht door grootvader Marcus Dhont. Als gediplomeerd horlogemaker startte…

Automatisering

OPEN MIND verwerft meerderheidsbelang in MES-fabrikant Hummingbird

02-02 Met de overname van Hummingbird Systems breidt OPEN MIND zijn portfolio van genetwerkte, gedigitaliseerde…

Automatisering

Uitbreiding hyperMILL met nieuwe functies en geoptimaliseerde strategieën

06-12 hyperMILL Virtual Machining draait om het betrouwbaar genereren, optimaliseren en simuleren van de NC-code.…

Verspanen

Open Mind introduceert hyperMILL versie 2021.2

07-06 Verschillende nieuwe functies in versie 2021.2 zorgen voor een verbeterde bewerking bij het finishen…

Automatisering

Automatisering CAM-programmering groeit sterk

19-04 “Hoe krachtiger de bewerkingscentra en de gereedschappen worden, hoe vaker CAM-programmering een knelpunt wordt”,…

Automatisering

Innovatieve functies voor matrijzenbouw en freesdraaien

10-02 Bij freesdraaibewerkingen combineert Open Mind nu simultaan draaien en HPC-bewerking tot één krachtige optie.…

Verspanen

Soraluce VSET vereenvoudigt opspannen grote werkstukken

08-04 De gepatenteerde VSET-technologie van Soraluce is een visueel, geautomatiseerd systeem voor het meten en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X