Wie (te) druk is moet naar de Brabantse Metaaldagen

In de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch vindt van 10 tot en met 12 april een splinternieuw evenement plaats: De Brabantse Metaaldagen. Geen mini-TechniShow of een METAVAK met grote hoeveelheden nieuwe machines, maar een combinatie van een vakbeurs en een congres, volledig gericht op kennisdeling in de metaalindustrie. Het event staat in het teken van procesoptimalisatie en productieverbetering.

Beursorganisator Jeroen ter Steege is er in geslaagd een kleine 120 exposanten voor deelname aan zijn initiatief te porren. Hij is daarbij selectief te werk gegaan. “We hebben heel wat potentiële deelnemers geweigerd, die niet of onvoldoende bijdragen aan het thema. Het draait op de Brabantse Metaaldagen namelijk echt om oplossingen om meer productie te draaien en niet om het uitstallen van zo veel mogelijk machines. Deze vakbeurs wordt echt wat anders dan men gewend is. Ik ben heel benieuwd of de bezoeker dat ook ziet.”

Aan de exposanten zal dat in ieder geval niet liggen. Vrijwel allemaal presenteren ze zich op de manier die Ter Steege voor ogen staat. Maar hij heeft ze daartoe dan ook voldoende uitgedaagd. “De exposanten hebben allemaal op papier moeten zetten hoe ze het thema gaan invullen. Dat is allereerst een waarborg voor de formule van de Brabantse Metaaldagen, maar je bereikt er ook mee dat een exposant goed nadenkt over zijn presentatie.”

Wie (te) druk is moet naar de Brabantse Metaaldagen

Het gaat tijdens de Brabantse Metaaldagen in de nieuwe hal 7 van de Brabanthallen drie dagen lang om de optimalisatie van bedrijfsprocessen in de breedste zin van het woord.

Gat in de markt
Het gaat straks in de nieuwe hal 7 van de Brabanthallen drie dagen lang om de optimalisatie van bedrijfsprocessen in de breedste zin van het woord. Natuurlijk zal er veel aandacht zijn voor automatisering en robotisering. Maar even goed is er ruimte voor het optimaliseren van salesprocessen en trainingen/opleidingen die het kennisniveau van medewerkers kunnen opkrikken. De plaatbewerkers komen daarbij zeker aan hun trekken. Belangrijke machineleveranciers als Trumpf, SafanDarley, Tuwi en Mitsubishi (met Astes4) zijn van de partij. Maar er ontbreken ook wel een paar grote namen die de kat eerst uit de boom lijken te willen kijken. Zo niet Trumpf. Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland: “Dit thema is een gat in de markt. Wij ondersteunen dit nieuwe evenement dan ook van harte.” Volgens Eisma zou elk metaalbewerkingsbedrijf – groot en klein – in Nederland bezig moeten zijn met procesoptimalisatie en productieverbetering. “Dat hoeft niet direct gepaard te gaan met grote investeringen. Je kunt ook klein beginnen. Begin er bijvoorbeeld eens mee om vast te stellen hoeveel uren je lasersnijmachine daadwerkelijk staat te snijden. Heb je dat helder, dan kun je maatregelen gaan nemen om dat aantal uren op te voeren. Je ziet vaak dat als je klein begint en dat resultaat oplevert, er enthousiasme ontstaat om verder te gaan.” Jeroen Carmiggelt van Carmitech spreekt van een actueel en interessant onderwerp. “Het is een goede en ambitieuze formule. Toch is de deelname een experiment voor Carmitech. Wellicht is het ‘too much’ voor mijn doelgroep. Dit zal moeten blijken. De machines en systemen die we presenteren zijn niet revolutionair, maar wel uniek en goed te gebruiken voor procesoptimalisatie.”

Wie (te) druk is moet naar de Brabantse Metaaldagen

Trumpf biedt tal van oplossingen voor productieverbetering. “Elk metaalbedrijf in Nederland zou hier mee bezig moeten zijn.” (Foto: Trumpf)

Machines niet verboden
Machines zijn zeker niet verboden op de beursvloer. Het gaat echter om het verhaal dat er bij wordt verteld. SafanDarley neemt een E-Brake 35T Premium kantbank mee. Maar wel in combinatie met AutoPOL offline buigsimulatie software. SafanDarley laat tijdens de beurs zien hoe efficiënter kan worden gewerkt door middel van de intelligente Batch & Remote functionaliteit, die het mogelijk maakt meerdere opeenvolgende onderdelen automatisch te verwerken. Hierdoor verlagen programmeerkosten aanzienlijk. Voorspelbaar buigen met de AutoPOL 3D-offlineprogrammeersoftware garandeert complete en betrouwbare procesbeheersing. Retrofitspecialist Morris Solutions laat zien hoe je door het updaten van oudere kantbanken met een nieuwe besturing een grote efficiëntieverbetering met een minimale investering kunt realiseren. MML, dat fiberlaser snijmachines van Eagle installeert en onderhoudt, gaat uitleggen hoe een investering in een lasersnijmachine van 15 kW de efficiëntie van een productieproces drastisch kan verhogen ten opzichte van een machine met 4 of 8 kW.

Wie (te) druk is moet naar de Brabantse Metaaldagen

Machines zijn zeker niet verboden op de beursvloer. Het gaat echter om het verhaal dat er bij wordt verteld. SafanDarley neemt een E-Brake 35T Premium kantbank mee. Maar wel in combinatie met AutoPOL offline buigsimulatie software.

Cobots
Ook op het gebied van lassen biedt de Brabantse Metaaldagen het nodige. Cobot Automation presenteert de eenvoudige lasrobot ‘My Weldingmate’, die geautomatiseerd lassen voor meer bedrijven bereikbaar maakt en veel efficiëntieverbetering oplevert. Een lasser kan de robot zelf razendsnel instellen, een specialistische programmeur is overbodig.
Cobots zullen sowieso in ruime mate voorhanden zijn en ook plaatbewerkers doen er goed aan zich daar in te verdiepen. Dymato, leverancier van verspanende machines, maar sinds vorig jaar ook van Hanwah cobots, heeft bijvoorbeeld een cobot geleverd aan geleverd aan Elbo in Kilder, die nu producten op een kantbank staat te buigen. Hanwah komt halverwege dit jaar ook met een lasapplicatie op de markt die gecompliceerde lassen kan leggen en is tevens bezig met de ontwikkeling van cobots op AGV’s voor het lassen van grote frames.

Congres en seminars
De Brabantse Metaaldagen behelst ook een congres en een seminar. Elke dag zijn er op het congres enkele topsprekers, terwijl enkele exposanten dagelijks inhoudelijke presentaties verzorgen. Voor plaatbewerkers is onder meer de lezing van Tom Tischner interessant. Hij is CEO van Axoom, de ‘digitale dochter’ van Trumpf en het is zijn taak mee te bouwen aan een goed platform voor IoT voor de metaalwereld. Tischner spreekt op de openingsdag om 15.00 uur. Het congres en het seminar illustreren dat de Brabantse Metaaldagen een content-gedreven event is. Het is de bedoeling dat het zijn plek verovert naast de TechniShow. Het congres moet het belangrijkste evenement in zijn soort voor de maakindustrie worden.

Minder druk, meer productie
Jeroen ter Steege rekent op 4000 bezoekers. “Ik hoop dat dat lukt. Ik weet dat iedereen het druk heeft, maar juist daarom moet je komen. Want hier vind je de oplossingen die ervoor zorgen dat je minder druk krijgt en toch meer productie gaat draaien. Je verdient elke euro die je in je bezoek investeert zo terug.” Alle informatie over de Brabantse Metaaldagen is te vinden op de website. Daar staan ook de teksten van de exposanten, waarin ze aangeven wat hun bijdrage aan de optimalisatie van bedrijfsprocessen is.

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Nieuwe Edgecam versie zorgt voor versnelling

17-08 Een belangrijke nieuwe functie is Dynamic Holder Collision Avoidance. Tijdens het maken van de…

TechnishowNieuws

Heidenhain brengt besturingsgemak

17-08 De TNC7 freesbesturing biedt gebruikers op de werkvloer nieuwe mogelijkheden. Naast de eenvoudige en…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

Hermle zet automatisering en digitalisering centraal

15-08 Daarnaast ziet Hermle dat klanten die al een hoge automatiseringsgraad hebben, de productie verder…

TechnishowNieuws

Laagland laat breed pakket aan oplossingen zien op TechniShow

15-08 Om het potentieel van geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling te presenteren, laat Laagland diverse voorinstelapparaten en toolmanagementsystemen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

TechnishowNieuws

Damen legt op ESEF uit hoe je een 100% circulaire ferry bouwt

10-08 Ze vertelt over de ambitie van Damen om de meest duurzame scheepbouwer van de…

TechnishowNieuws

Optimal Lubrication presenteert innovaties Castrol en Memolub

08-08 De nieuwe generaties Castrol Hysol- en Alusol-XBB metaalbewerkingsvloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld voor het bewerken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X