WIHA zet stap vooruit met Hartford 5-asser

WIHA Machinefabriek in Haaksbergen heeft geïnvesteerd in een Hartford 5A 65EF 5-assig bewerkingscentrum. De machine is nog maar net door leverancier Promas geïnstalleerd, maar werpt nu al zijn vruchten af omdat de productiecapaciteit hiermee flink is opgevoerd. “Het is een complete machine”, zegt directeur-eigenaar Han Wildenborg. “Alles wat je er op wilt hebben, zit er op.”

WIHA Machinefabriek, opgericht in 1948 door de vader van Han Wildenborg, beschikt over de nodige draai- en freescapaciteit en kan tevens slijpen en draadvonken. Met zeven medewerkers is het Twentse metaalbedrijf actief als toeleverancier voor met name de voedingsmiddelenindustrie. Tevens vervaardigt WIHA als gereedschapsmakerij voor de plaatwerkindustrie snij-, buig- en dieptrekgereedschappen voor een breed scala van producten. Een belangrijke activiteit is ook de ondersteuning van technische diensten bij service- en onderhoudswerkzaamheden. “Het zijn vrijwel allemaal enkelstuks en kleine series die we hier produceren”, zegt werkplaatschef Stefan Mentink. “Zeker bij het werk voor technische diensten moeten we snel kunnen schakelen en flexibel zijn. Dat is een kracht van ons bedrijf, waar we enorm om worden gewaardeerd.”

Waar voor je geld

Al zo’n tien jaar geleden is het eerste Hartford bewerkingscentrum bij WIHA geleverd door Promas, de importeur van dit Taiwanese machinemerk. Het is een 3-asser met een losse vierde as erbij. “Een stabiele en degelijke machine met een zwaar gietijzeren frame, blokgeleidingen en een Heidenhain besturing. Je krijgt echt waar voor je geld bij Hartford”, zegt Wildenborg tevreden. “Als ‘part of the deal’ bij de aanschaf van de nieuwe 5-asser is deze machine helemaal nagekeken. Dat heeft Promas goed gedaan, hij freest nog als nieuw.”
Enkele jaren geleden, toen een andere machine onnauwkeurig werd en moest worden vervangen, kwam het tweede Hartford bewerkingscentrum. Eveneens een 3-asser, ditmaal met een wat grotere slag (1270 mm) om de bewerkingsmogelijkheden uit te breiden.

Stap vooruit maken met 5-asser

En nu hebben deze twee bewerkingscentra dan gezelschap gekregen van een 5-asser. Het idee om deze aan te schaffen bestond al wat langer. “Er moest een machine bij komen en we wilden een stap vooruit maken. Dan is een 5-asser logisch”, zegt Wildenborg die zich samen met zijn werkplaatschef uitgebreid heeft georiënteerd. Zeker vier à vijf merken zijn bekeken, maar uiteindelijk kwamen ze toch tot de conclusie dat Hartford voor WIHA de beste keuze was. De goede ervaringen met de twee andere machines en de ondersteuning en service van Promas speelden daarbij zeker een rol. Maar vooral de goede prijs-kwaliteit verhouding gaf de doorslag. Het Hartford 5A 65EF 5-assige bewerkingscentrum is in de standaardversie al een complete machine. Het heeft bijvoorbeeld een gereedschappenmagazijn met 60 posities, een Renishaw lasertaster voor het meten van het gereedschap en de detectie van gereedschappenbreuk en hogedruk koeling. “Alles zit er op, tot aan een olieskimmer toe.”

Ook deze 5-asser is voorzien van een Heidenhain besturing. “Zo kun je met de programma’s makkelijk heen en weer tussen de verschillende machines”, zegt Mentink. Hij programmeert zowel in CADCAM als aan de machine. “Is het wat complexer werk, dan doen we het in CADCAM, is het een bestaand programma en moet er alleen een gat bij, dan doen we het aan de machine.”

Eén keer opspannen

De nieuwste aanwinst geeft WIHA een groot productievoordeel. Niet alleen bij het bewerken van eenvoudige producten, maar ook bij de vele producten met rare schuine hoeken. De snelheid, het gemak en de stabiliteit van de machine zijn opvallend. Door de stabiliteit kan met hogere aanzetten en toerentallen worden gewerkt. Door de mogelijkheden van de vijf assen, hoeven de werkstukken niet meer drie of vier keer opgespannen te worden. “Je pakt het werkstuk vast en kunt dan in één keer en heel nauwkeurig vijf vlakken bewerken”, aldus Mentink. WIHA heeft de 5-asser uitgerust met een Lang nulpuntspansysteem, dat werkstukken ondanks minimale spanrand van 3 mm toch muurvast klemt. De Hartford 5-asser is reeds voorbereid op een robot, zodat de machine in de toekomst ook kan worden geautomatiseerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hartford freesmachines vormen basis voor succes Herikon in technische kunststoffen

25-04 Herikon is een internationale producent van polyurethaan vormdelen voor diverse industriële markten. De polyurethanen…

Verspanen

Acura 65 krijgt grotere gereedschapswisselaar

16-02 De Acura 65 is een compacte oplossing voor precisiebewerking met een dubbelgelagerde draaizwenktafel en…

Verspanen

Volumineus egelfrezen bij K&G Machining vergt hoge machinestabiliteit

01-02 K&G Machining is in 2012 vanuit een overname gestart. In de beginfase van het…

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

Verspanen

Nieuwe drie-asser geeft Pi Metal Parts meer capaciteit en nauwkeurigheid

02-11 Pi Metal Parts ervaart dat de vraag naar nauwkeurig werk toeneemt. Om die vraag…

Automatisering

Cadac toont CAM-mogelijkheden Autodesk bij Promas

01-11 De huidige trend naar multi-tasking draaibanken is duidelijk merkbaar en bedrijven hebben naast de…

Verspanen

Promas houdt open dagen

25-10 Promas zal ook de spanenpersen van JVonne presenteren. Hiermee heeft de Limburgse machineleverancier een…

Automatisering

Super flexibel met functionele automatisering

24-03 Hij heeft zijn bedrijf 8 jaar geleden opgericht en is begonnen met één machine…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X