"Wij willen nu eindelijk een keer meer loon"

Ruim 2200 werknemers in de Metaal uit de regio Rotterdam en Eindhoven legden vandaag het werk neer om te staken in Eindhoven en Rotterdam. Zij willen een goede cao, met waardering voor vakmanschap, een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en gelijk loon, bij gelijk werk. De door hun werkgevers voorgestelde verslechteringen en een nullijn, voor ongeveer een half miljoen werknemers, moeten van tafel. Tot deze staking werden ze opgeroepen door FNV Metaal, CNV Vakmensen, de Unie en VHP2.

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 organiseerden in juni de eerste landelijke actiedag in de metaal nadat de onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal stukliepen in juni. De stakingen vandaag in Rotterdam en Eindhoven zijn tevens de aftrap voor estafetteacties en stakingen in de metaal in verschillende regio’s, branches en concerns op de komende maandagen en vrijdagen.

Jacqie van Stigt en Jos Brocken, bestuurders FNV Metaal: “De opkomst is weer boven verwachting goed. Een krachtig signaal, want de werknemers zijn erg boos. Zij gaan net zo lang door met staken tot de werkgevers over de brug komen met fatsoenlijke afspraken waarbij ze invloed houden op hun werktijden en met een normale loonsverhoging. Maandag zijn er stakingen en acties in het Noorden met ongeveer 400 actievoerders, onder andere bij de scheepswerven. In Den Bosch gaan dan ongeveer 250 mensen staken en ook in Nijmegen wordt gestaakt. De vrijdag erna zullen er in andere plaatsen en regio’s stakingen zijn”. 

Metaalwerknemers in Rotterdam en Eindhoven werden onder andere toegesproken door FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers en FNV cao coördinator Mariëtte Patijn. Zij spraken klare taal: “Dit kabinet heeft op Prinsjesdag weer een bak aan bezuinigingen over ons heen gegooid. De koopkracht gaat daardoor al vijf jaar fors achteruit. Maar dat is ook omdat de werkgevers niet bereid zijn een fatsoenlijk loon te betalen. De werknemers in de metaal hebben recht op een normale loonsverhoging. Dus die moet er ook komen.” 

Daarnaast riepen zij, en de vertegenwoordigers van de organiserende vakbonden, de werkgevers op om in de metaal, waar een groot tekort aan vakkrachten wordt verwacht en er op plaatsen ook al sprake is van moeilijk te vervullen vacatures te investeren in mensen en Gewoon Goed Werk: “En dan bedoelen we vaste banen. Zodat jongeren perspectief krijgen op vast, volwaardig, werk en dat (buitenlandse) flexwerkers gelijk loon voor gelijk werk krijgen en niet zoals nu stelselmatig worden onderbetaald.” 

Aantrekkelijk voor jonge mannen en vrouwen
Veel FNV Metaal leden die werken in de Klein- en grootmetaal kwamen aan het woord in Rotterdam en Eindhoven. Operator Jacqueline Kessing van Kobelco Welding of Europe: “Ik vind het belangrijk dat de metaal aantrekkelijker wordt voor jongeren en dan bedoel ik ook jongere vrouwen. Nu zijn er te lage jeugdschalen tot 23 jaar. Terwijl velen al vanaf hun achttiende beginnen met werken in de metaal. Ze hebben dan al veel ervaring en vakmanschap opgedaan. Het is eerlijker als ze dan ook volwaardig worden beloond in plaats van klein te worden gehouden. Dus schaf die lage jeugdloonschalen af en bied jongeren vaste contracten aan. Dan maak je het tenminste echt aantrekkelijk in de metaal.”

Stakende bedrijven
Werknemers van onder andere de volgende bedrijven staakten vandaag in Eindhoven en Rotterdam: DAF, VDL Nedcar, Cox Geelen, Kuhn, Nyrstar, Chromalloy, Tata Steel Service Center Maastricht, Nedzink, Caradon Stelrad, Heerema, Brusch, Cofely,  Imtech , Hollandia, Keppel Verolme, Lely, Croon, Snijders Electro, Koni, Damen, Nedstaal, FN Steel, IHC Merwede, Gamko, TTD en tal van andere bedrijven.

Estafetteacties en stakingen
De stakingen en acties gaan de komende weken op maan- en vrijdagen verder zolang er geen beweging komt van werkgever. Komende maandag 23 september zijn er onder andere acties in de regio Groningen/Hoogezand/Sappermeer, Bunschoten/Hilversum, Nijmegen en Den Bosch/Drunen.    

Loonontwikkeling broodnodig
In de kleinmetaal liggen er forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel vanuit de werkgevers. In de grootmetaal forse verslechteringen en een nullijn voor een jaar lang. Een enorme inlevering op koopkracht. Met vorig jaar 3 procent omzetgroei en een groei van de export met 5 procent gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5 procent groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.

]]>

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Materialen

Circular Industries gaat fabrieken bouwen voor terugwinnen metalen

01-07 De gepatenteerde fabrieksconfiguratie van Circular Industries biedt een flexibele terugwinningsmethode met ecologische en economische…

MetaalNieuws Extra IM

Koper en oude metalen inleveren bij Schenk Recycling in Almere

29-06 Inmiddels heeft het bedrijf zijn 30-jarige bestaan in Almere mogen vieren en blijven zij…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen