"Wij willen nu eindelijk een keer meer loon"

Ruim 2200 werknemers in de Metaal uit de regio Rotterdam en Eindhoven legden vandaag het werk neer om te staken in Eindhoven en Rotterdam. Zij willen een goede cao, met waardering voor vakmanschap, een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en gelijk loon, bij gelijk werk. De door hun werkgevers voorgestelde verslechteringen en een nullijn, voor ongeveer een half miljoen werknemers, moeten van tafel. Tot deze staking werden ze opgeroepen door FNV Metaal, CNV Vakmensen, de Unie en VHP2.

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 organiseerden in juni de eerste landelijke actiedag in de metaal nadat de onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal stukliepen in juni. De stakingen vandaag in Rotterdam en Eindhoven zijn tevens de aftrap voor estafetteacties en stakingen in de metaal in verschillende regio’s, branches en concerns op de komende maandagen en vrijdagen.

Jacqie van Stigt en Jos Brocken, bestuurders FNV Metaal: “De opkomst is weer boven verwachting goed. Een krachtig signaal, want de werknemers zijn erg boos. Zij gaan net zo lang door met staken tot de werkgevers over de brug komen met fatsoenlijke afspraken waarbij ze invloed houden op hun werktijden en met een normale loonsverhoging. Maandag zijn er stakingen en acties in het Noorden met ongeveer 400 actievoerders, onder andere bij de scheepswerven. In Den Bosch gaan dan ongeveer 250 mensen staken en ook in Nijmegen wordt gestaakt. De vrijdag erna zullen er in andere plaatsen en regio’s stakingen zijn”. 

Metaalwerknemers in Rotterdam en Eindhoven werden onder andere toegesproken door FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers en FNV cao coördinator Mariëtte Patijn. Zij spraken klare taal: “Dit kabinet heeft op Prinsjesdag weer een bak aan bezuinigingen over ons heen gegooid. De koopkracht gaat daardoor al vijf jaar fors achteruit. Maar dat is ook omdat de werkgevers niet bereid zijn een fatsoenlijk loon te betalen. De werknemers in de metaal hebben recht op een normale loonsverhoging. Dus die moet er ook komen.” 

Daarnaast riepen zij, en de vertegenwoordigers van de organiserende vakbonden, de werkgevers op om in de metaal, waar een groot tekort aan vakkrachten wordt verwacht en er op plaatsen ook al sprake is van moeilijk te vervullen vacatures te investeren in mensen en Gewoon Goed Werk: “En dan bedoelen we vaste banen. Zodat jongeren perspectief krijgen op vast, volwaardig, werk en dat (buitenlandse) flexwerkers gelijk loon voor gelijk werk krijgen en niet zoals nu stelselmatig worden onderbetaald.” 

Aantrekkelijk voor jonge mannen en vrouwen
Veel FNV Metaal leden die werken in de Klein- en grootmetaal kwamen aan het woord in Rotterdam en Eindhoven. Operator Jacqueline Kessing van Kobelco Welding of Europe: “Ik vind het belangrijk dat de metaal aantrekkelijker wordt voor jongeren en dan bedoel ik ook jongere vrouwen. Nu zijn er te lage jeugdschalen tot 23 jaar. Terwijl velen al vanaf hun achttiende beginnen met werken in de metaal. Ze hebben dan al veel ervaring en vakmanschap opgedaan. Het is eerlijker als ze dan ook volwaardig worden beloond in plaats van klein te worden gehouden. Dus schaf die lage jeugdloonschalen af en bied jongeren vaste contracten aan. Dan maak je het tenminste echt aantrekkelijk in de metaal.”

Stakende bedrijven
Werknemers van onder andere de volgende bedrijven staakten vandaag in Eindhoven en Rotterdam: DAF, VDL Nedcar, Cox Geelen, Kuhn, Nyrstar, Chromalloy, Tata Steel Service Center Maastricht, Nedzink, Caradon Stelrad, Heerema, Brusch, Cofely,  Imtech , Hollandia, Keppel Verolme, Lely, Croon, Snijders Electro, Koni, Damen, Nedstaal, FN Steel, IHC Merwede, Gamko, TTD en tal van andere bedrijven.

Estafetteacties en stakingen
De stakingen en acties gaan de komende weken op maan- en vrijdagen verder zolang er geen beweging komt van werkgever. Komende maandag 23 september zijn er onder andere acties in de regio Groningen/Hoogezand/Sappermeer, Bunschoten/Hilversum, Nijmegen en Den Bosch/Drunen.    

Loonontwikkeling broodnodig
In de kleinmetaal liggen er forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel vanuit de werkgevers. In de grootmetaal forse verslechteringen en een nullijn voor een jaar lang. Een enorme inlevering op koopkracht. Met vorig jaar 3 procent omzetgroei en een groei van de export met 5 procent gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5 procent groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.

]]>

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen

08-04 Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte…

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Personeel en Opleiding

Afschaffing jeugdlonen heet hangijzer aan cao-tafel

18-03 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie spreken van een impasse. Volgens hen weigeren…

Personeel en Opleiding

CNV: ‘Werknemers metalektro hebben inhaalslag te maken’

11-03 De bond gaat de cao-onderhandelingen, die op 21 maart starten, in met een inzet…

Personeel en Opleiding

Uitdagingen arbeidsmarkt belangrijk thema bij cao-gesprekken

19-02 “Allerlei factoren, zoals netcongestie, stikstofproblematiek, conflictsituaties in de wereld en de terugvallende wereldhandel, zorgen…

Personeel en Opleiding

FNV wil per 1 april 10% meer loon in nieuwe cao Metaal & Techniek

09-02 Dit staat in de voorstellenbrief die FNV Metaal heeft gestuurd naar de Federatie Werkgeversorganisaties…

Personeel en Opleiding

Metaalunie hoopt op evenwichtige cao

07-02 Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie, hoopt op een cao waarin het evenwicht tussen werkgevers…

Personeel en Opleiding

FNV: ‘Tijd voor goede loonsverhoging in cao Metalektro’

15-01 Dat staat in de cao-krant die onder de leden is verspreid. Hierin zijn alle…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV