W&M Engineering vergroot betrouwbaarheid en efficiency

W&M Engineering (Wardenburg & Malgo) in Apeldoorn heeft geïnvesteerd in twee nieuwe verticale bewerkingscentra van Doosan: een DNM 400 II en een DNM 650 II. Deze verticale CNC-freesmachines vervangen twee andere machines en hun komst was noodzakelijk vanwege productie-uitbreiding.

Paul Malgo noemt de twee Doosans, geleverd door Dormac CNC Solutions, een verademing. “We hebben geen storingen meer en halen met precies dezelfde gereedschappen een hogere bewerkingssnelheid en een betere kwaliteit. Ook de werkomstandigheden zijn nu veel prettiger.” 2,5 D aluminium frezen
W&M Engineering freest hoofdzakelijk platen aluminium (8–40 mm dik) ten behoeve van de verpakkings- en printerindustrie. Allemaal 2,5 D freeswerk voor enkelstuks en kleine tot middelgrote series. Het bedrijf is geen loonfrezer maar maakt complete producten (systemen) die door de klanten onder private label worden verkocht.
Eén grote klant is verantwoordelijk voor een flink percentage van de omzet. Dat is gevaarlijk en daarom staat W&M Engineering op het punt een tweede grote klant binnen te halen. Daarvoor moet er echter wel 50 procent meer kunnen worden geproduceerd. Malgo: “We wilden onze productiecapaciteit uitbreiden zonder te groeien in aantal machines en medewerkers. Dat kan best, maar dan moet je stabiele en betrouwbare productiemiddelen hebben en efficiënter gaan werken.” Hoge ijlgangen
Dat ging echter niet met de bestaande CNC-freesmachines, die te vaak storingen vertoonden. Daarom maakt W&M Engineering nu een professionaliseringsslag, waarbij men is begonnen met de aanschaf van nieuwe machines. De keuze is vooral op Doosan gevallen vanwege de hoge ijlgangen. De DNM 400 II en DNM 650 II zijn uitgevoerd met lineaire geleidingen waardoor een ijlgang van 36 m/min mogelijk is. “De ijlgangen bij Doosan zijn zo’n 30 procent hoger dan bij de andere machines die we hebben vergeleken”, zegt Malgo. “Dat is belangrijk voor ons, omdat we veel gereedschapswissels hebben op relatief kleine en eenvoudige werkstukken. De hogere ijlgangen zorgen voor snellere gereedschapswissels. Dat levert ons op jaarbasis een enorme tijdwinst op.”
Identieke machines
W&M Engineering heeft bewust gekozen voor twee identieke machines; het verschil in bereik is eigenlijk het enige verschil. “We doen er uit oogpunt van efficiency ook alles aan om de machines identiek te houden. Zo staan alle gereedschappen in de gereedschappenwisselaars (30 posities) exact op dezelfde positie. Dat is superhandig bij het programmeren.”

Malgo is zeer tevreden over de nieuwe machines. “We boeken hiermee echt veel snellere en mooiere freesresultaten dan voorheen. Ook maken ze de helft minder lawaai en is de lucht veel schoner dankzij de door Dormatec geleverde luchtafzuiging. We hebben wel even moeten wennen aan de nieuwe machines, onder andere aan de besturingen. Dat is toch iets wat je niet moet onderschatten.”
Gezien het formaat van de meeste producten die W&M Engineering bewerkt, is de kleinste machine eigenlijk al te groot. Maar Doosan heeft geen kleiner formaat. De Apeldoornse technisch dienstverlener maakt van de nood echter een deugd: “We gaan de tafel (920×435 mm, maximaal werkstukgewicht 600 kg) beter benutten door meerdere producten tegelijk te bewerken.”
Zo wordt de efficiency in de productie opgevoerd. En niet alleen daardoor. W&M Engineering is ook overgestapt op SolidCAM software om sneller te kunnen programmeren. Ook is men bezig de opspanningen efficiënter te maken; niet alleen om het machinerendement op te voeren, ook om materiaal te besparen. En er komt een robot voor de kleinste freesmachine te staan; op een rail, waarbij ook handmatig beladen mogelijk blijft. “De kleinste machine wordt zo een volautomatisch systeem voor de kleine en middelgrote series. Die bestaan vaak uit blokjes met 2 minuten bewerkingstijd. Daar is weinig lol aan, dus dat kun je sowieso beter automatiseren”, aldus Paul Malgo.

]]>

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Ambitieus Doosan toont 22 hightech machines op EMO

04-09 Met de presentatie van 22 draai- en freesmachines pakt Doosan flink uit op de…

Geen categorie

W&M Engineering vergroot betrouwbaarheid en efficiency

09-06 W&M Engineering (Wardenburg & Malgo) in Apeldoorn heeft geïnvesteerd in twee nieuwe verticale bewerkingscentra…

Geen categorie

Open huis Dormac in vernieuwd pand

13-01 Dormac CNC Solutions houdt op vrijdag 30 en zaterdag 31 januari open huis. Deze…

Geen categorie

Dimatech leverancier van Style CNC Machines

07-01 Style CNC Machines is een samenwerking gestart met Dimatech in Varsseveld, dat de hiermee…

Geen categorie

Open dagen Promas in nieuwe showroom

15-10 De in Maasbree gevestigde importeur van gereedschapsmachines Promas heeft de laatste jaren een beheerste…

Geen categorie

Dormac: nadruk op procesoptimalisatie en rendementsverbetering

06-03 De Techni-Show presentatie van machineleverancier Dormac CNC Solutions zal in het teken staan van…

Geen categorie

Hurco Installation Center in Venlo operationeel

03-02 Hurco, producent van gereedschapsmachines, heeft van oudsher in Venlo haar Europees Logistiek Centrum waar…

Geen categorie

Uitstekend open huis Dormac

18-11 Dormac CNC Solutions kijkt terug op een uitstekend open huis. “We staan goed op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV