Yaskawa breidt AR-serie booglasrobots uit

0

Yaskawa heeft zijn lasrobotportfolio uitgebreid met zes nieuwe modellen van de AR-serie met een werkbereik van 727 tot 3.124 mm. Aan de robots kunnen diverse stroombronnen worden gekoppeld voor het lassen van een groot assortiment aan werkstukken.

De 6-assige precisierobots uit de AR-serie zijn speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de hoge eisen op het gebied van booglassen. Ze maken kortere procestijden mogelijk, wat resulteert in een verhoogde efficiëntie en een lager energieverbruik. Vanwege hun slanke ontwerp hebben de flexibele en extreem snelle robots slechts een kleine voetafdruk.

Kortere lasnaden

De twee compacte AR700- en AR900-robots zijn vooral geschikt voor lastoepassingen met voornamelijk kortere lasnaden. De AR900 kan ook worden geïnstalleerd in de onlangs geïntroduceerde turn-key ArcWorld Mini en Micro robot lascellen. De formule van ArcWorld-cellen is eenvoudig: AR900-robot, handmatige draaitafel met twee stations, controller en stroombron. Alle componenten zijn compact gecombineerd op een platform en zijn direct klaar voor het lassen van een breed scala aan kleine werkstukken.

De middelgrote AR1440 robot is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de hoge eisen bij booglassen, met als doel optimale resultaten te bereiken in minder gunstige omstandigheden. Een laadvermogen van maximaal 12 kg, ruimte voor het slangenpakket met holle as en een maximaal werkbereik van 1.440 mm maken een eenvoudige bewerking van omvangrijke werkstukken mogelijk. Door de lichte kromming van de onderarm zijn ook perfecte lasnaden mogelijk op moeilijk toegankelijke delen. Luchtkanalen en media-aansluitingen zijn geïntegreerd in de voet, waardoor het werkbereik van de hoofdas (S-as) tot 340 graden reikt.

Dubbele draad

Met zijn hoge laadvermogen tot 25 kg biedt de krachtige en snelle AR1730 lasrobot de optimale mogelijkheden voor toepassingen met dubbele draad of master/slave toepassingen. Gecombineerd met zijn maximale werkbereik van 1,730 mm heeft hij volgens Yaskawa de hoogste prestaties in zijn klasse.
De AR2010 heeft een werkbereik van 2,010 mm. Met zijn hoge laadvermogen tot 12 kg is hij geschikt voor het lassen van grote, omvangrijke componenten, bijvoorbeeld voertuigframes, aanhangwagens of containers.

Grote componenten

Het grootste en krachtigste model, de AR3120, heeft een werkbereik van 3,124 mm. Met een hoog laadvermogen tot 20 kg is hij ook ideaal voor het lassen van grote, omvangrijke componenten. Het ontwerp met holle arm zorgt voor een ruimtebesparende plaatsing van het slangenpakket door de arm naar de pols, waardoor minder slijtage optreedt.

De snelle 6-assige robots van de AR-serie garanderen niet alleen een hoge mate van nauwkeurigheid; door hun ontwerp zijn ze ook gemakkelijk schoon te maken. Zonder verdere aanpassingen kunnen ze lastaken aan in zware omstandigheden. Door het slanke en gebogen ontwerp kunnen de manipulatoren diep in de werkruimte duiken. Het economische aspect is ook niet over het hoofd gezien: eenvoudige bediening, snelle inbedrijfstelling en onderhoudsvriendelijkheid dragen bij aan lage bedrijfskosten.

Op de TechniShow (Jaarbeurs Utrecht van 17 – 20 maart) zijn enkele AR robots in actie te zien op de Yaskawa stand  (hal 10, stand A010). Er zijn daar meerdere lasoplossingen te zien, zoals de ArcWorld Mini en de Weld4U lasapplicatie van partner ProduLAS met een Yaskawa HC10 cobot.