Yaskawa HC10 Cobot op TechniShow 2018

0

Yaskawa zal op de TechniShow onder andere de nieuwe HC10 cobot presenteren. De HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot tien kilo dragen.

De Human Collaborative 10 (HC10) is de eerste van een nieuwe roboticageneratie die Yaskawa heeft ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar meer toegankelijke en collaboratieve robottoepassingen. Naast de meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, is er meer vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen. Op de TechniShow 2018 in de Jaarbeurs Utrecht kunnen bezoekers op de Yaskawa stand zelf op interactieve wijze het gemak van de HC10 cobot ervaren.

Veilig
De Yaskawa HC10 is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen, waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. De nieuwe robot heeft gepatenteerde duale koppelsensoren in elk gewricht. Deze maken het mogelijk voor de robot om druk waar te nemen wanneer hij in contact komt met een mens (of een ander object) en tijdig te stoppen, zonder gevaar op te leveren voor verwondingen. De robot voldoet aan alle veiligheidsnormen en is een PLd Cat.3-gecertificeerd product.

Yaskawa HC10
Het ontwerp van HC10 is vrij van knelpunten zodat gebruikers niet met hun vingers of andere lichaamsdelen bekneld kunnen raken.

Speciaal ontwerp
De HC10 is een volkomen nieuw ontwerp en speciaal gemaakt voor veilige mens-robotinteracties. Er zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden. Bij BMO Automation is de eerste HC10 in bedrijf genomen, een primeur voor de Benelux. Het bedrijf uit Nederweert is producent en leverancier van automatiseringsoplossingen voor het beladen van CNC draai- en freesmachines in de metaal- en kunststofverwerkende industrie. Bij BMO Automation is de cobot ingezet voor het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank. Deze draaibank draait volcontinu productie van gedraaide busjes, deze worden door de HC10 op pallets gelegd en gestapeld. In de Easyteach-leermodus kan robotarm eenvoudig bij de hand genomen worden en hem manoeuvreren om het benodigde pad en de baanpunten te leren.

Geïntegreerde servogrijper
Yaskawa werkt samen met een aantal externe producenten van gereedschappen en grijpers, zoals de Zimmer MRK-grijper. Deze multi-functionele servogrijper is softwarematig volledig geïntegreerd in de robotbesturing en kan via een speciaal ontwikkelde interface eenvoudig worden bediend via het programmeerpaneel van de robot. Met collaboratieve robots in het achterhoofd ontwikkelde Zimmer de MRK-grijperserie die inherent veilig is en gemakkelijk kan worden ingezet voor verschillende taken door een operator, zonder diepgaande kennis van grijpers.

Yaskawa HC10-robotcel
Op de Motek 2017 stelde een HC10-robotcel flessenopeners samen.

TechniShow
Op de TechniShow zal Yaskawa samen met partnerbedrijf BMO te vinden zijn. Yaskawa zal hier een breed gamma van robotmodellen presenteren, waaronder de GP serie, voorzien van de nieuwe YRC1000 robotbesturing. Verder zal er een werkende opstelling worden gedemonstreerd van een robotlasopstelling met het MotoSense visionsysteem, waarmee afwijkingen in lasnaden kunnen worden gedetecteerd en automatisch worden gecompenseerd.
Systeempartner BMO zal als genomineerde voor de Innovation Award de nieuwe Xenon software live demonstreren, waarmee belangrijke productiviteitsverbeteringen kunnen worden behaald. Ook zullen er diverse automatiseringsoplossingen voor CNC machines werkend te zien zijn.
Tenslotte zal Yaskawa partner Produlas geavanceerde off-line programmeersoftware demonstreren, waardoor ook kleine seriegroottes toegankelijk worden voor automatisering.