Zware verspaning lichter maken

Dormer Pramet geeft zijn gereedschappen voor de zware industrie speciale aandacht tijdens de EMO. De groeiende reputatie van Dormer Pramet in deze sector blijkt onder meer uit de ondersteuning die het bedrijf bood aan Robert Nyblad in het Duitse Papenburg, een fabrikant van onderdelen voor de windenergiesector.

Nyblad stond voor de opgave een rotoras van gietijzer van 20 ton te bewerken die samen met de turbines en de generator het aandrijfsysteem van een windmolen vormt. Helmer Schoolmann, hoofd Mechanical Manufacturing bij Nyblad: “Tijdens de tests die we in het kader van deze bewerking uitvoerden nam het geluidsniveau in de productiehal zodanig toe dat de operators van de aangrenzende machines daar last van kregen. De hal trilde letterlijk. Bovendien hadden de wisselplaten een korte levensduur. We moesten de tests regelmatig onderbreken, omdat het niet mogelijk was een volledige bewerking uit te voeren zonder de wisselplaat te vervangen. Het arbeidsintensieve instelwerk resulteerde in een langere verwerkingstijd. Het was dus tijd om op zoek te gaan naar een praktische oplossing.”

Hittebestendig hardmetaal
Een toeleverancier raadde Nyblad de CNMM-wisselplaat van Pramet in combinatie met een OR-spaanbreker en de hardmetaalsoort T9315 aan. T9315 is een hittebestendige en sterk presterende hardmetaalsoort. Zijn gelaagde opbouw maakt het snijmateriaal stabieler, harder en beter bestand tegen plastische deformatie en snijkantopbouw. Zijn uitmuntende weerstand tegen scheuren en metaalmoeheid was direct merkbaar tijdens het bewerken van de rotoras. “Al tijdens de eerste tests van de wisselplaat van Pramet met de hardmetaalsoort T9315 observeerden we direct stabielere snijomstandigheden en een hoog verspaningsvolume”, aldus Schoolmann. “We wisten dat dit geen lichte bewerking was, maar een dergelijk hoog niveau van duurzaamheid hadden we niet verwacht. Zeker niet na de aanvankelijke tests die we met producten van andere fabrikanten hadden uitgevoerd.”

Dormer-Pramet-CNMM-OR

CNMM-draaiwisselplaat van Pramet met OR-spaanbreker

Hoog verspaningsvolume
Edgar Sölbrandt, technisch adviseur bij Dormer Pramet: “De uitdaging was om te zorgen voor gelijkblijvende snijparameters maar met een zo laag mogelijk geluidsniveau. De T9315 bleek daadwerkelijk in staat het geluidsniveau merkbaar af te laten nemen. Het verspaningsvolume tijdens het voorbewerken van de as was daarbij niet minder indrukwekkend. Het ruwe werkstuk woog aanvankelijk 20 ton; de voltooide rotoras woog slechts 11 ton. Dat is in totaal 9 ton aan spanen!”

Dormer Pramet mag zich nu de voorkeursleverancier van Nyblad noemen voor snijgereedschappen voor zware toepassingen in gietijzer.

Nieuwe brochure
De expertise van Dormer Pramet met toepassingen binnen de zware industrie vindt zijn weerslag in een nieuwe brochure. Exemplaren hiervan zijn op de stand van Dormer Pramet tijdens de EMO verkrijgbaar. De brochure omvat gereedschappen voor zware voorbewerkingen (draaien en frezen), schildraaien, scarfing, speciaal draadsnijden en het ontbramen van buizen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Consumptie duurzaam roestvast staal groeit

02-02 De duurzame kwaliteiten zijn samen met de veelzijdigheid van RVS (dankzij de corrosiewerende eigenschappen)…

Verspanen

Geoptimaliseerd frezen voor trillingsvrij bewerken

06-10 Door een veilige en trillingsvrije bewerking te waarborgen, met name bij lange uitsteeklengten, biedt…

Verspanen

M1600 vlakfrees van Widia presteert in verschillende bewerkingsomstandigheden

25-08 Met 16 snijkanten en een slim wisselplaatontwerp presteert de M1600 in verschillende bewerkingsomstandigheden, waaronder…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Veelzijdige opties diepere steekbewerkingen

12-02 Dormer Pramet heeft zijn assortiment afsteek- en insteekbewerkingen met diverse belangrijke gereedschappen uitgebreid. Dit…

Verspanen

Zwitserse precisie op het gebied van snijgereedschappen

31-03 Dat Dixi Polytool hoogwaardige standaard- én speciale hardmetalen snijgereedschappen kan leveren met een korte…

Verspanen

Dormer Pramet op drie locaties aanwezig tijdens Demoweek

09-03 Dormer Pramet zal tijdens de Demoweek weer op drie locaties (bij de machineleveranciers DMG…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021