3D-geprinte gereedschapshouder Mapal

Na eerder al een 3D-geprinte boor op de markt te hebben gebracht, komt de Duitse gereedschappenfabrikant Mapal nu met een 3D-geprinte gereedschapshouder. In deze nieuwe High Torque Chuck (HTC) met smalle contour combineert Mapal de voordelen van hydraulische expansietechniek met de van de krimphouder bekende 3° tapsheid.

Dit kan alleen omdat deze gereedschapshouder is geproduceerd met Selective Laser Melting (SLM), een additive manufacturing proces. Mapal heeft al in 2013 geïnvesteerd in een 3D-printer, om precies te zijn een laser sintermachine. Deze techniek gebruikt een poederbed dat met een laser wordt belicht waardoor de poederdeeltjes samensmelten en het product laag voor laag wordt opgebouwd.

Bij de productie van de hybride gereedschapshouder HTC wordt het functionele gedeelte middels SLM aangebracht op het conventioneel geproduceerde gereedschapslichaam. Dankzij de 3D-printtechniek kan het spangedeelte zeer dicht bij de tip van de houder worden gepositioneerd. Bij productie op de conventionele wijze zou dat niet mogelijk zijn geweest. Dit zorgt voor een optimale rondloopnauwkeurigheid van < 3 µm op de plek van de boor en < 5 µm bij 2,5 x diameter, maar ook voor een hoge vormnauwkeurigheid en goede demping van de trillingen. De demping in het systeem reduceert het breken van de microstructuren aan de snijkant. Dat zorgt voor een langere standtijd van het gereedschap en minder spanning op de spindel. Bovendien is door het 3D-printen niet langer een gesoldeerde verbinding nodig, wat tot dusverre altijd een beperkende factor is geweest.
De HTC met smalle contour kent alle voordelen van de Mapal HTC technology, waarbij de ‘T’ niet alleen staat voor hoog koppel (torque), maar ook voor thermische stabiliteit. De brede bewerkingstemperatuur tot 170 °C zorgt voor extra procesbetrouwbaarheid.

De nieuwe gereedschapshouder levert volgens Mapal duidelijke voordelen op. Niet alleen bij de productie van matrijzen maar ook voor automotive en aerospace sector, omdat de HTC met smalle contour geschikt is voor alle nauwkeurige bewerkingen. De HTC met smalle contour is beschikbaar in de spandiameters 6, 8, 10 en 12 mm voor HSK-A63 en SK-40. Met overgangsbussen kunnen extra diameterbereiken worden afgedekt. Voorts is de gereedschapshouder optioneel beschikbaar met dynamisch uitgelijnde HSK.

3D-geprinte boor
Vorig jaar heeft Mapal als eerste gereedschapfabrikant reeds een 3D-geprinte boor op de markt gebracht, de Mapal QTD. Door toepassing van lasersintering kan deze QTD-boor met inwendige koelkanalen worden geproduceerd in een uitvoering kleiner dan 13 mm. Additief produceren betekent geometrische vrijheid en dat schept volgens mapal nieuwe mogelijkheden. De QTD-boor met indexeerbare wisselplaten bestaat al langer in een uitvoering vanaf 13 mm schacht doorsnede. Tot nog toe was het onmogelijk deze in een diameter kleiner dan 13 mm te maken omdat de QTD-boor interne koelkanalen heeft. Dat was de voornaamste reden waarom geen kleinere body kon worden gemaakt.
Mapal, in Nederland vertegenwoordigd door Laagland, is exposant op EMO Milaan (hal 10, stand C08/D09).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Tendo Silver opent deur naar hydro-expansie-spantechniek

21-11 Gebruikers in de metaalbewerking zijn al lang overtuigd van de hydraulische expansietechnologie voor gereedschaphouders:…

3D

Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

02-03 Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op…

Verspanen

BIS Specials opent demoruimte voor digitaal klantcontact

14-04 “Het idee voor een demoruimte met de mogelijkheid om digitaal contact te leggen met…

Verspanen

Intelligente gereedschapshouder Schunk volgt bewerkingsproces op de voet

13-08 Schunk start vanaf september met de levering van de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO. Hiermee…

Verspanen

Slanke hydraulische gereedschapshouder met cool-flow

24-06 De slanke hydraulische gereedschapshouder Tendo Slim 4ax, die Schunk ruim drie jaar geleden introduceerde,…

3D

Hele waardeketen komt aan bod op Prototyping-MNE

27-01 Ontwerpen en maken zijn in de 4de industriële revolutie meer dan ooit verbonden. Daarom…

3D

Ontwerp- en simulatie-oplossing voor 3D-printen

26-12 Altair heeft op de Formnext-beurs in Frankfurt een nieuwe ontwerp- en simulatie-oplossing geïntroduceerd voor…

3D

Prima Additive lanceert nieuwe 3D metaalprinters

11-12 Prima Additive, de divisie van Prima Industrie voor metaal additieve productie systemen, exposeerde voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV