Hoffmann Group wijst de weg naar de ideale werkplaats

0

Het optimaliseren van het productieproces is een behoefte die extreem in opkomst is in het MKB. De Hoffmann Group signaleert dit niet alleen, maar zal op de TechniShow ook laten zien hoe verspaners deze behoefte kunnen invullen.

Directeur Henry Blom van Hoffmann Quality Tools Nederland weet wel waar deze behoefte vandaan komt: “MKB-ondernemers krijgen door dat ze kunnen concurreren op de wereldmarkt als ze slim produceren.”
Blom merkt de drang naar optimalisatie onder andere aan het succes van Tool24. Dit geautomatiseerde gereedschappenuitgiftesysteem is nu twee jaar op de markt en Hoffmann heeft er in Nederland al vele tientallen geplaatst. Het gaat Blom echter niet alleen om de aantallen, maar ook om de wijze waarop ze worden gebruikt. Het systeem geeft niet alleen grip op de voorraad, is handig en efficiënt en levert besparingen op, maar genereert ook informatie waarmee het productieproces verder kan worden verbeterd. “We merken dat onze klanten daar echt wat mee doen”, aldus Blom.

Schat aan informatie
Tool24 maakt een einde aan de gebruikelijke praktijk in veel werkplaatsen dat elke operator zijn eigen voorraadje gereedschappen aanhoudt om zeker te zijn dat hij vooruit kan. Dat hoeft met Tool24 niet meer. Elke operator kan met zijn badge de gereedschappen die hij nodig heeft uit dit apparaat halen. Bijvoorbeeld tien wisselplaten. Deze worden direct afgeboekt in het systeem, dat een seintje geeft als een minimale voorraad is bereikt en er moet worden bijbesteld. Of nog beter: het systeem bestelt zelf. Tool24 levert een schat aan informatie op over het gereedschappenverbruik. Wat zijn de hardlopers? Je weet het met één druk op de knop. En waarom gebruikt de ene operator 30 procent meer wisselplaten dan zijn collega? Blom: “Er zijn mensen die dat als bedreigend zien voor medewerkers, maar het hoeft niet aan de operator zelf te liggen, het kan ook aan machine liggen. Waar het om gaat: gebruik deze informatie, pak de oorzaak aan en produceer zo beter.”

Klant bij de hand nemen
Tool24 wordt live op de TechniShow gedemonstreerd. Het is een onderdeel van het 360° Tooling-concept dat Hoffmann uitgebreid zal presenteren en dat naadloos past in Smart Industry, hét thema van deze beurs. Het 360° Tooling programma biedt zeven service- en adviesaspecten, alle bedoeld om verspaningsprocessen nog productiever en efficiënter te maken. “Het is een concept waarmee we de klant ontzorgen rondom verspanen”, legt Blom uit. “We willen hem bij de hand nemen bij zaken als CADCAM-data, de uitgifte van gereedschappen en het samenstellen van gereedschappen.”

De ideale werkplaats
Een tweede aspect dat Hoffmann in de schijnwerpers zet, is de 5S methode voor de ideale werkplaats. Het bedrijf heeft al twee mensen in dienst die uitsluitend klanten doorlichten of hun werkplaats 5S lean is. Ze kijken wat de klant allemaal in zijn werkplaats heeft en wat hij eigenlijk alleen maar nodig heeft. En waar hij alles zou moeten plaatsen zodat het ergonomisch binnen handbereik is. “We benaderen onze klanten hiermee pro-actief, omdat we weten hoeveel het kan opleveren”, aldus Blom, die stelt dat het aanhouden van voorraden binnen het industriële MKB-bedrijf niet meer noodzakelijk is. “Wij leveren alle producten immers binnen 24 uur.”

De vertegenwoordigers die Hoffmann op de weg heeft, kunnen de hulp van deze 5S-specialiasten ieder moment inschakelen. Maar Hoffmann heeft nog meer specialisten; in totaal acht, ook voor verspaning en E-business.
De E-business specialisten vertellen klanten hoe ze hun inkoopprocessen zo slank mogelijk kunnen maken. Ook daaraan went het MKB nu snel. Blom: “Wij hebben in 2015 net iets meer dan 40 procent van al onze orders via onze e-shop afgehandeld. En dat percentage neemt toe. We hebben een gebruiksvriendelijk platform, dat zich zelf verkoopt; wie eenmaal het gemak ervan heeft ervaren, blijft het gebruiken. Het is veel meer dan een catalogus. We stellen hier ook alle CADCAM data beschikbaar van onze gereedschappen en opspangereedschappen.  Maar we leveren bij onze e-shop ook barcodescanners voor grijpvoorraad artikelen als handschoenen en slijpschijven, om deze makkelijk te kunnen bestellen en altijd een actueel inzicht te hebben in de omvang van de voorraad.”

Innovaties in gereedschappen
Met al deze aanvullende diensten (Blom: “We zijn eigenlijk geen gereedschappenleverancier maar een systeemleverancier”) zou je bijna denken dat de gereedschappen zelf er niet meer toe doen. Maar niets is minder waar. Hoffmann zal tal van innovatieve gereedschappen demonstreren op de ruim 300 vierkante meter grote stand, waar live zal worden verspaand. Hoffmann voert een drie merken strategie: Allereerst is dat de Top500 wereldwijd met de bekende merken. Daarnaast het eigen private label Garant, premium-kwaliteit gereedschappen die voortdurend worden doorontwikkeld. En tot slot Holex, de prijsvechter, maar wel met industriële kwaliteit.
Nieuw zijn onder meer de Garant MasterSteel HPC-frees en de Garant HB7020-hoogrendement-wisselplaat, die geïnspireerd is door de natuurlijke eigenschappen van de haaientand en daarom ook wel de ‘Haai-Tech’-wisselplaat wordt genoemd. Tevens wordt de Garant PowerDrill-wisselplaatboor gedemonstreerd, waarvoor de Hoffmann Group de Innovator-status heeft gekregen van de jury van de TechniShow Innovatie Awards. Deze boor kent een unieke positionering van de binnen- en buitenplaat en is toepasbaar om hoekboringen te maken en boringen op een hellend vlak. Ook dwarsboringen zijn onder vastgestelde voorwaarden mogelijk, evenals pakketboringen.

Hoffmann Group, standnummer 12 A058