Additive Industries houdt vierde editie Design Challenge

Additive Industries daagt opnieuw studenten en professionals uit om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen. Dat gebeurt in het kader van de  Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge, die voor al weer voor de vierde keer wordt gehouden.

De toepassingen van industrieel 3D printen of additive manufacturing winnen snel terrein. In de lucht- en ruimtevaart worden al delen van raketmotoren en brandstofinjectoren geprint. Ook in de medische wereld worden in toenemende mate gepersonaliseerde medische implantaten laagsgewijs opgebouwd. De sleutel tot het succes van deze innovatieve toepassingen ligt bij de ontwerper die in het ontwerp maximaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die deze nieuwe productietechnologie biedt. 3D printen biedt ongeëvenaarde vrijheid en om unieke eigenschappen mee te geven aan het product: dunne wanden, lichtgewicht honingraatstructuren, vormvrije kanalen in het onderdeel, integratie van diverse functies en personaliseren van individuele producten.

Om het aantal positieve voorbeelden te laten toenemen en om bedrijven te inspireren zelf applicaties te gaan ontwikkelen voor industrieel 3D printen organiseert Additive Industries opnieuw deze Design Challenge. Er wordt weer gestreden in twee categorieën: voor studenten en voor professionals. Een professionele jury zal de ingestuurde ontwerpen toetsen op onderscheidende kenmerken en of er is gebruikt gemaakt van de ontwerpvrijheid die 3D printen met zich meebrengt.

De partners van de Design for Additive Manufacturing Challenge zijn Ultimaker, producent van desktop 3D printers, Altair Engineering, leverancier van CAE technologie, Autodesk, producent van 3D ontwerp- en engineeringsoftware en Cecimo, de Europese vereniging van machinebouwers. Zij vaardigen allen iemand af in de jury. De finalisten worden beloond met mooie prijzen zoals software licenties en de winnaar gaat naar huis met een 3D geprinte award en de nieuwste Ultimaker Printer.

Alle zes finalisten worden uitgenodigd voor de Additive World Conference op 14 Maart 2018 in Eindhoven, waar de winnaars van de Design challenge worden aangekondigd tijdens het Additive World Awards diner door Erik de Bruijn, medeoprichter van Ultimaker en voorzitter van de jury. “Elk jaar worden we aangenaam verrast door de inspirerende ontwerpen en de nieuwe inzichten over de mogelijkheden van het 3D printen”, aldus De Bruijn. “We kijken uit naar weer een succesvolle editie van de Challenge, met inspirerende ontwerpen die voorbij gaan aan beperkingen van conventionele productietechnieken, het aantal onderdelen reduceren, assemblagekosten minimaliseren of transportkosten verlagen”, voegt Daan  Kersten, CEO van Additive Industries toe.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

24-08 Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen