Airbus investeert in twee kotterbanken van Juaristi

0

Airbus heeft geïnvesteerd in twee kotterbanken van Juaristi om het machinepark in St-Eloi in Toulouse verder te moderniseren. Het gaat hierbij om twee gepalletiseerde TX3S kotterbanken die Airbus gaat gebruiken voor het bewerken van structurele elementen die verantwoordelijk zijn voor de verbinding tussen de motoren en de vleugels. De oplevering van de twee kotterbanken staat gepland voor begin 2021.

Een belangrijk structureel kenmerk van de TX3S kotterbank is de ‘box-in-box’ configuratie met een kop gecentreerd op de kolom die thermische vervorming voorkomt. Deze functie verbetert de nauwkeurigheid, de oppervlaktekwaliteit en verhoogt de productiecapaciteit. Dit is essentieel voor de onderdelen van Airbus die aan hoge eisen moeten voldoen. De onderdelen die Airbus met de kotterbanken gaat produceren zijn kritische componenten van moeilijk te verspanen materialen zoals titanium, Inconel en roestvast staal.

Om de productiviteit te verhogen worden de kotterbanken voorzien van automatiseringsoplossingen voor het laden van onderdelen, het wisselen van gereedschappen en de automatische inspectie van werkstukken. Daarnaast zijn ze ook uitgerust met de nieuwste Industry 4.0-oplossingen voor data-acquisitie en -beheer en automatische informatieoverdracht tussen de machine en het netwerk van Airbus.

Strategisch partnerschap

De relatie tussen Juaristi en Airbus begon in 1995. In dat jaar begon Airbus met de modernisering van de productiefabriek in St-Eloi. Het gevolg was dat de vliegtuigbouwer toen besloot te investeren in nieuwe kotterbanken om hun capaciteit voor het bewerken van uiterst nauwkeurige componenten in hardmetaallegeringen te vergroten. Tot op de dag van vandaag worden deze machines ingezet in het productieproces. “Het nieuwe project is een bevestiging van het vertrouwen van Airbus in Juaristi.

Er worden hoge eisen gesteld omdat Airbus producten van topniveau produceert. Dit vraagt om geavanceerde technische oplossingen, een nauwe en snelle service en klantspecifieke oplossingen. We zijn dan ook zeer tevreden dat Airbus deze opdracht aan ons heeft toevertrouwd en dat we een strategische partner hebben met de omvang, het belang en het wereldwijde bereik van Airbus”, aldus commercieel directeur Juanjo Juaristi.
Juaristi heeft de afgelopen jaren solide referenties in de luchtvaartsector opgebouwd, zoals Dassault Aviation, Rolls Royce, Safran, Brahmos Aerospace, British Aerospace, Dynamatic Aerospace, Champion Aviation, Dynamic Technology en Isro-Indian Space Research Organization.