AMB meer dan aardig alternatief voor EMO

Geen EMO dit jaar, maar voor verspaners die op de hoogte willen geraken van de nieuwste technologische ontwikkelingen op hun vakgebied, is er een meer dan aardig alternatief: de AMB, die van 16 tot en met 20 september plaatsvindt in Stuttgart. Dat is een stukje verder rijden dan Hannover, maar vliegen kan ook want het beurscomplex van Stuttgart ligt pal naast de luchthaven.

De AMB heeft zich in vrij korte tijd ontwikkeld tot een belangrijke internationale vakbeurs voor productietechniek in de metaal en behoort qua omvang en belang zelfs tot de top vijf van de wereld. Natuurlijk is de AMB (nog) wel een stuk kleiner dan de EMO in Hannover. Die had vorig jaar meer dan 2100 exposanten uit 43 landen en trok 145.000 bezoekers, waarvan een derde deel uit het buitenland. De AMB presenteert ongeveer 1300 exposanten uit 27 landen en verwacht zo’n 90.000 bezoekers (de vorige keer in 2012 waren dat er 88.200, waarvan 12 procent uit het buitenland).
Vrijwel alle grote spelers zijn dan ook aanwezig op de AMB in Stuttgart. De meeste exposanten zijn afkomstig uit Duitsland, maar er zijn ook grote bijdragen uit Zwitserland, Italië, Japan, Spanje, Taiwan en Oostenrijk. Van de partij zijn ook exposanten uit andere Europese landen en Australië, China, Maleisië, Zuid-Korea en de Verenigde-Staten. Op meer dan 105.000 vierkante meter beursvloer, waarmee alle negen hallen in gebruik zijn, tonen zij innovaties en doorontwikkelingen in de verspaningstechniek en de precisiegereedschappen, maar ook in spanmiddelen,  CAD, CAM en CAE software, slijpmachines, werkstuk- en gereedschapbeheer en meetsystemen.

Rusland-crisis
De gereedschapsmachinebouwers en de producenten van precisiegereedschappen reizen met een positief gevoel naar de AMB.  Velen hebben in 2013 en tot dusverre in 2014 prima resultaten geboekt. Maar er is ook een onzekere factor: de Rusland-crisis, die momenteel het allesoverheersende thema is in politiek en economie. Als Rusland besluit tot verdere  economische (tegen)sancties, zal dat zeker invloed hebben op de Europese economie en daarmee ook op de machinebouw. Zeker een land als Duitsland zal in dat geval geraakt worden. “Onze leden hebben de afgelopen maanden hun huiswerk goed gedaan. Ze hebben briljant werk verricht en doorontwikkelingen gerealiseerd die onze positie op de wereldmarkt bevestigen”, zegt  directeur Wilfried Schäfer van de Duitse brancheorganisatie VDW.  Maar hij sluit zijn ogen niet voor de realiteit: “Bij alle succesmeldingen kan niet ontkend worden dat het smeulende Rusland-conflict de branche problemen kan bezorgen waarvan we de omvang nu nog niet kunnen beoordelen.”

DMG Mori Seiki
Ondanks de Rusland-crisis ligt marktleider DMG Mori Seiki, dat onlangs nog de halfjaarcijfers presenteerde, precies op koers. De orderintake steeg met 13 procent en de omzet met 6 procent. Daarbij overtrof de groei van de binnenlandse (Duitse) bestellingen die van het buitenland, wat de stelling van de sterke binnenlandse markt bevestigt. Bestuursvoorzitter Rudiger Kapitza verwacht ook voor het hele jaar 2014 positieve mondiale economische randvoorwaarden:  “De momenteel stabiele economische ontwikkeling in Duitsland, de verbeterde conjunctuur in Europa en de stabiele groeidynamiek in de Verenigde Staten moeten ook positief op het resultaat werken.”
Het mogelijk wegvallen van de Russische markt moet in samenwerking met partner Mori Seiki worden gecompenseerd door het ontsluiten van kleinere markten zoals Hongarije, Vietnam, De Filipijnen, Roemenië of Venezuela.
DMG Mori Seiki presenteert op de AMB in totaal 46 hightech machines, waarvan de meeste in het nieuwe design en 29 met de nieuwe Celos besturing. Onder al die machines zijn maar liefst tien wereldpremières.

Haas Automation
Positief gestemd is ook Haas Automation Europe, een andere grote speler. De omzet is in het eerste half jaar zelfs met 30 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Jens Thing, sinds het voorjaar directeur Europa van de Amerikaanse machinebouwer, voert dit onder meer terug op de 37 Factory Outlets in Europa. “Onze klanten weten het te waarderen dat de producten en de ondersteuning van Haas met betrekking tot waarde, prestatie en betrouwbaarheid precies aan hun verwachtingen voldoen.”
Haas wil de omzet in de komende jaren verdubbelen tot 2 miljard dollar. Europa speelt daarbij de belangrijkste rol. Het concern zet daarbij sterk in op beschikbaarheid en prijs van vervangingsonderdelen, volgens Haas een onderschatte factor in de gereedschapsmachinemarkt. “Er zijn andere machinebouwers die machines aanbieden voor dezelfde prijzen als wij, maar die zijn qua service beperkt of onbetrouwbaar. Haas heeft wereldwijd 170 volledig uitgeruste centra met spareparts. Hierdoor kan 99 procent van de benodigde onderdelen vaak al op de dag van bestelling worden geleverd.”

Praktische informatie
Naam: AMB, Internationale Ausstellung für Metallbearbeitung
Locatie: Stuttgart (Duitsland)
Datum: dinsdag 16 tot en met  zaterdag 20 september
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Exposantenprofiel: Het zwaartepunt van de AMB ligt op verspanende machines, precisiegereedschappen, slijpmachines, meettechniek en kwaliteitscontrole, robots, werkstuk- en gereedschappenbeheer, industriële software en engineering, componenten, modules en toebehoren.
Zie voor alle overige informatie de uitgebreide beurswebsite www.amb-messe.nl
Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Specials Verspanen & Plaatbewerking op de agenda

14-09 Nu na de AMB en de EuroBLECH ook de METAVAK definitief is verplaatst naar…

Verspanen

Tim Wentink versterkt redactie MetaalNieuws

25-08 Tim Wentink is al vele jaren als journalist, technisch schrijver en contentmaker actief in…

Bedrijf en Economie

Geen draagvlak onder exposanten: streep door AMB

27-05 Beursorganisator Messe Stuttgart heeft een streep door de AMB gehaald, nu een rondvraag onder…

Bedrijf en Economie

Uitgestelde vakbeurzen zorgen voor druk najaar

01-04 Door de coronacrisis zijn tal van technische evenementen die dit voorjaar zouden worden gehouden,…

Verspanen

Veelzijdige opties diepere steekbewerkingen

12-02 Dormer Pramet heeft zijn assortiment afsteek- en insteekbewerkingen met diverse belangrijke gereedschappen uitgebreid. Dit…

Verspanen

Open huis Cazeneuve

31-01 Cazeneuve, de Franse producent van draaibanken, opent op 5 en 6 februari haar deuren…

Verspanen

Staalfabriek bespaart 35.600 euro per jaar met betere lagers op freesmachines

29-01 Na aanhoudende problemen met de lagers van een belangrijke freesmachine, wendde een staalproducent zich…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X