AWL-Techniek last steeds vaker exotische materialen

Met de druk vanuit de overheid en wetgeving voor reductie van uitstoot van schadelijke stoffen blijft de automotive industrie continu op zoek naar gewichtsbesparende productiemogelijkheden. Hiervoor wordt steeds vaker gebruik gemaakt van extra hogesterktestaal (UHSS), staal met een rekgrens hoger dan 550 MPa en een treksterkte groter dan 700 MPa.

Binnen het UHSS segment worden de machines van AWL-Techniek uit Harderwijk steeds vaker ingezet voor het lassen van warmgeperste, boorgelegeerde staalsoorten, zoals Usibor. Dit is een materiaal met een extreem hoge sterkte (>1000 newton/mm) en een zeer hoge rekgrens. Usibor wordt dan ook vooral gebruikt binnen de kooiconstructies van de auto aangezien deze, uit veiligheidsoverwegingen, niet mogen bezwijken.

Groot voordeel van Usibor is dat vanwege de sterkte er dunner plaatmateriaal gebruikt kan worden om dezelfde resultaten te verkrijgen. Dunner materiaal betekent een gewichtsreductie die binnen de kooiconstructie van een carrosserie kan oplopen tot wel 25 kilo.

Toch levert het lassen met Usibor de nodige uitdagingen op. Dit zit voornamelijk in de Aluminium-Silicium (AlSi) coating van het materiaal. Deze coating is nodig omdat het materiaal warm geperst moet worden om de noodzakelijke vervorming tijdens het persen mogelijk te maken. De coating zorgt ervoor, dat de delen tijdens dit proces, waarbij de delen verwarmd worden tot 900°C, niet oxideren. De coating zelf en vooral het aluminium in de coating beïnvloedt echter het lasproces.

AWL heeft inmiddels al meerdere machines gebouwd voor het lassen van delen van Usibor. Hiervoor zijn puntlassen, laserlassen en Mig-solderen gebruikt. Alle processen vragen hun eigen aanpak van het materiaal. Zo moet bij puntlassen extra aandacht besteed worden aan de exacte positionering van de elektroden en een lagere stroomdichtheid. Bij laserlassen levert Usibor nauwelijks problemen op. Alleen de combinatie van Usibor op Usibor wordt momenteel nog afgeraden. De lassterkte wordt dan lager dan het Usibor zelf omdat de coating in de las gaat zitten en de las verzwakt.

“We verwachten in de toekomst steeds meer met Usibor en andere boorgelegeerde staalsoorten te werken aangezien gewichtsbesparing de trend blijft. Zeker in de nieuwe automodellen zullen we deze materialen in toenemende mate terugzien. Hierdoor zal ook de vraag naar productiemachines en verwerkingsmachines sterk toenemen”, aldus Ton Sol, Weld and Process Engineer bij AWL.

AWL heeft inmiddels een ruime ervaring met dit soort ‘exotische’ materialen en kan ook op dit terrein haar klanten ondersteunen in haar testomgeving.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nederlands Kampioenschap Lassen bij SMEOT

13-03 Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek.…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Verbinden

Meer individualisering met modulaire lasmachines

03-11 Met de modulaire versies van de Phoenix XQ puls, Taurus XQ Synergic en Taurus…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen