Besparing en technische verbeteringen door vloeibaar gereedschap

Het maken van krullen is voor iedere machinefabriek hoofdzaak. Of het nou gaat om een first tier toeleverancier of een kleine verspaner in de garage bij huis. Voor iedereen worden kwaliteitsstandaarden steeds hoger gelegd, waardoor kosten oplopen. Gelukkig zorgen Emulcut koelsmeervloeistoffen voor grote kostenbesparingen bij diverse verspaners in Nederland en België.

 De Emulcut-serie is een reeks van watermengbare koelsmeervloeistoffen. In de afgelopen jaren hebben deze producten zich bewezen bij het verspanen van diverse hoogwaardige materialen als aluminium, RVS, koper en titanium. Diverse machinefabrieken hebben significante kostenreducering door vermindering in verbruik, verbeterde standtijden en betere oppervlaktekwaliteit sinds de overstap naar de Emulcut koelsmeervloeistoffen.

Besparing op gereedschappen

Slijtage van gereedschappen is een grote kostenpost. De Emulcut 160 heeft bijzonder goede smerende eigenschappen. Deze zorgen niet alleen voor een betere oppervlaktekwaliteit, maar ook voor minder slijtage aan gereedschappen. “Diepgatboren is een mooi voorbeeld, hierbij is smering essentieel”, aldus Henry van Haeff, eigenaar en directeur van 2-S. “We hebben klanten die hun koelsmeervloeistof moesten verhogen naar minimaal 15%. Sinds de overschakeling naar Emulcut 160 boren ze met 8%. Dat zorgt niet alleen voor verbruiksvermindering, maar zelfs bij die concentratie verbetert de standtijd van de gereedschappen.” Naast diepgatboren zorgt de Emulcut-serie ook voor minder slijtage bij het frezen van titanium of RVS.

Geen vlekken na indroging

In de aerospace industrie, maar nog veel belangrijker in de semi-conductor industrie is vlekvorming uit den boze. Met de introductie van de nieuwe GSA’s door ASML is vlekvorming niet langer toegestaan. Dit zorgt vaak voor problemen wanneer koelvloeistoffen indrogen, bijvoorbeeld bij 24/7 productie met robots. “De robot neemt het onderdeel uit de verspaningsruimte en plaatst deze in het magazijn. Hier staat het werkstuk gedurende de rest van de nacht of het weekend bloot aan de indroging van de koelemulsie”, vertelt Wilco Maurik, technisch adviseur bij 2-S. De vlekvorming is vervolgens direct waar te nemen op het oppervlak of pas zichtbaar na het anodiseren.

30% minder verbruik

De overstap naar een nieuwe koelemulsie brengt kosten met zich mee als machines reinigen en stilstand. Echter, in geval van succes kan dit veel geld opleveren. 30% besparing op het verbruik van koelemulsie is een veel gehoord getal in combinatie met de Emulcut-serie. “Het bijvulpercentage is een mooie indicatie voor het verbruik”, zegt Paul Meijerink, technisch adviseur bij 2-S. Waar klanten voorheen bijvulden met 2 à 3 procent gebeurt dit nu met 0,5 à 1%. Reken maar uit hoeveel je dan zelf bespaart. Bij een klant in de regio Eindhoven is een besparing gerealiseerd van meer dan €10.000!”

TechniShow

Ook bij de editie van 2020 is 2-S Service & Specialties aanwezig op de TechniShow (hal 8, stand C074). De focus ligt dit jaar op huidvriendelijk & vlekvrij verspanen en technische ondersteuning van de klant.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

2-S benadrukt noodzaak van schoon produceren op Clean

27-04 Aangejaagd door hightech OEM’s zoals ASML, Zeiss, Cern en Thermo Fisher, komt er steeds…

Verspanen

GFM heeft geen zorgen meer om koelsmeermiddelen

29-09 GFM heeft het koelsmeermiddelmanagement volledig uitbesteed. Alle CNC-machines bij de verspaner in Bergeijk zijn…

Verspanen

Koelsmeermiddel rhenus TU 43 P bewijst zich bij vliegtuigonderdelen

12-08 Het koelsmeermiddel rhenus TU 43 P is door een groot aantal bedrijven goedgekeurd voor…

Verspanen

2-S biedt doe-het-zelf pakket voor koelsmeermiddelanalyse

13-04 2-S Service & Specialties analyseert al jaren de kwaliteit van metaalbewerkingsvloeistoffen bij klanten. Hierbij…

Toeleveren

Rhenus TS 421: betere prestaties door extreem weinig schuimvorming

11-03 Met rhenus TS 421 heeft smeermiddel-expert Rhenus Lub een koelsmeermiddel ontwikkeld dat zelfs bij…

Verspanen

Verspaning straks in een cleanroom?

15-10 Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur…

Verspanen

Goede vloeistoffen optimaliseren productie in matrijsbouw en kunststof verspaning

23-09 2-S Service & Specialties is producent, leverancier en servicepartner van hoogwaardige productievloeistoffen voor de…

Verspanen

Procesverbetering bij 24/7 verspanen

10-07 Verspanen met robots is de toekomst, daar zal niemand over discussiëren. Echter met het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X