Besparing en technische verbeteringen door vloeibaar gereedschap

Het maken van krullen is voor iedere machinefabriek hoofdzaak. Of het nou gaat om een first tier toeleverancier of een kleine verspaner in de garage bij huis. Voor iedereen worden kwaliteitsstandaarden steeds hoger gelegd, waardoor kosten oplopen. Gelukkig zorgen Emulcut koelsmeervloeistoffen voor grote kostenbesparingen bij diverse verspaners in Nederland en België.

 De Emulcut-serie is een reeks van watermengbare koelsmeervloeistoffen. In de afgelopen jaren hebben deze producten zich bewezen bij het verspanen van diverse hoogwaardige materialen als aluminium, RVS, koper en titanium. Diverse machinefabrieken hebben significante kostenreducering door vermindering in verbruik, verbeterde standtijden en betere oppervlaktekwaliteit sinds de overstap naar de Emulcut koelsmeervloeistoffen.

Besparing op gereedschappen

Slijtage van gereedschappen is een grote kostenpost. De Emulcut 160 heeft bijzonder goede smerende eigenschappen. Deze zorgen niet alleen voor een betere oppervlaktekwaliteit, maar ook voor minder slijtage aan gereedschappen. “Diepgatboren is een mooi voorbeeld, hierbij is smering essentieel”, aldus Henry van Haeff, eigenaar en directeur van 2-S. “We hebben klanten die hun koelsmeervloeistof moesten verhogen naar minimaal 15%. Sinds de overschakeling naar Emulcut 160 boren ze met 8%. Dat zorgt niet alleen voor verbruiksvermindering, maar zelfs bij die concentratie verbetert de standtijd van de gereedschappen.” Naast diepgatboren zorgt de Emulcut-serie ook voor minder slijtage bij het frezen van titanium of RVS.

Geen vlekken na indroging

In de aerospace industrie, maar nog veel belangrijker in de semi-conductor industrie is vlekvorming uit den boze. Met de introductie van de nieuwe GSA’s door ASML is vlekvorming niet langer toegestaan. Dit zorgt vaak voor problemen wanneer koelvloeistoffen indrogen, bijvoorbeeld bij 24/7 productie met robots. “De robot neemt het onderdeel uit de verspaningsruimte en plaatst deze in het magazijn. Hier staat het werkstuk gedurende de rest van de nacht of het weekend bloot aan de indroging van de koelemulsie”, vertelt Wilco Maurik, technisch adviseur bij 2-S. De vlekvorming is vervolgens direct waar te nemen op het oppervlak of pas zichtbaar na het anodiseren.

30% minder verbruik

De overstap naar een nieuwe koelemulsie brengt kosten met zich mee als machines reinigen en stilstand. Echter, in geval van succes kan dit veel geld opleveren. 30% besparing op het verbruik van koelemulsie is een veel gehoord getal in combinatie met de Emulcut-serie. “Het bijvulpercentage is een mooie indicatie voor het verbruik”, zegt Paul Meijerink, technisch adviseur bij 2-S. Waar klanten voorheen bijvulden met 2 à 3 procent gebeurt dit nu met 0,5 à 1%. Reken maar uit hoeveel je dan zelf bespaart. Bij een klant in de regio Eindhoven is een besparing gerealiseerd van meer dan €10.000!”

TechniShow

Ook bij de editie van 2020 is 2-S Service & Specialties aanwezig op de TechniShow (hal 8, stand C074). De focus ligt dit jaar op huidvriendelijk & vlekvrij verspanen en technische ondersteuning van de klant.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

2-S presenteert nieuw oplosmiddel voor dampontvettingsmachines

09-11 Richard Geiss en 2-S zijn eerder dit jaar met elkaar in contact gekomen op…

Verspanen

rhenus XT 85 GREEN bevat met meer dan 85% aan biogene koolstof

23-10 Het voordeel: Het concept gebruikt het klimaatschadelijke broeikasgas CO2 als een actief element van…

Verspanen

Mineraalolievrij rhenus TY 155 L is geschikt voor bijna alle bewerkingen

09-01 Frezen, boren, slijpen, maar ook meer veeleisende bewerkingsprocessen zoals draadsnijden of diepboren – het…

Verspanen

FMI Instrumed profiteert van koelsmeermiddel managementsysteem

29-11 Dankzij dit systeem kan FMI Instrumed niet alleen een constante kwaliteit waarborgen, maar ook…

Verspanen

Bespaar en verduurzaam met koelsmeermiddel uit de spanenbak

31-08 Wie wel eens onderin een spanenbak heeft gekeken, zal ongetwijfeld gezien hebben dat hier…

Verspanen

KMWE kiest voor tussenreiniging met Feroclean

31-08 KMWE werkt voor vrijwel alle high-tech markten, waaronder de semicon-, medical- en luchtvaartindustrie. Omdat…

Toeleveren

2-S benadrukt noodzaak van schoon produceren op Clean

27-04 Aangejaagd door hightech OEM’s zoals ASML, Zeiss, Cern en Thermo Fisher, komt er steeds…

Verspanen

GFM heeft geen zorgen meer om koelsmeermiddelen

29-09 GFM heeft het koelsmeermiddelmanagement volledig uitbesteed. Alle CNC-machines bij de verspaner in Bergeijk zijn…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV