Betere kwaliteit en minder uitval

De twee 80 tons hydraulische C-frame persen die Rob en Tim Huberts hebben geleverd aan Pull Rhenen, zijn een mooi voorbeeld van de kracht van hun bedrijf RHTC. RHTC levert niet alleen kwalitatief hoogwaardige persen, maar deze kunnen ook nog eens in een nauw samenspel tussen fabrikant, leverancier en eindgebruiker klantspecifiek op maat worden gebouwd. De klant – in dit geval Pull Rhenen – plukt daar de vruchten van: de kwaliteit van de producten die worden geperst is verbeterd en de uitval verminderd.

Rob en Tim Huberts hadden er niet bij stil gestaan dat een bedrijf als Pull Rhenen ooit tot hun klantenkring zou gaan behoren. Want Pull Rhenen heeft niks van doen met het bewerken van metaal en daar is RHTC toch in eerste instantie op gericht. Maar Rob Huberts is inmiddels wel zo gepokt en gemazeld in het perswereldje, dat hij wel weet dat er overal wordt geperst. “Ook bij bedrijven waar je geen idee van hebt.”

Isolatieproducten
Zo was ook Pull Rhenen hem onbekend. Dit bedrijf is specialist in isolatieproducten voor de industriële sector en teeltoplossingen voor de agrarische sector. De mineralen perlite en vermiculite vormen de basisgrondstoffen die door Pull Rhenen worden bewerkt tot klantspecifieke half -en eindproducten. De agrarische sector gebruikt deze bijvoorbeeld als zaaimedium en als middel om potgrond te verbeteren. De (bouw)industrie gebruikt de specialistische brandwerende, geluids- en thermisch isolerende producten van Pull Rhenen om veilige en verantwoorde bouwwerken te realiseren.

Vermiculite arriveert in grote hoeveelheden bij Pull Rhenen. Daar wordt het verhit, wat fijne lichtbruine korreltjes oplevert. Die worden tot verschillende producten geperst om bijvoorbeeld te dienen als isolatiemateriaal in branders van ovens, in vulpotten van aluminiumgieterijen of in wanden van schepen. Persen vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het machinepark. “We hebben er een stuk of acht, waaronder een grote zelf ontwikkelde 4-koloms pers voor het persen van grote platen”, vertelt Hanje van Stuivenberg, manager operations bij Pull Rhenen.”

De pers doet zijn werk.

De pers doet zijn werk.

Meer perscapaciteit
Onlangs is geïnvesteerd in twee nieuwe C-frame persen. Dat had diverse redenen. De bestaande persen konden maximaal 20 à 25 ton persen. “Die capaciteit wilden we uitbreiden met een zwaarder tonnage”, aldus Van Stuivenberg. “Want de klant vraagt tegenwoordig een hogere densiteit van de producten, omdat die nog beter isoleren. Daarvoor heb je dus meer perskracht nodig. We wilden bovendien persen die zowel van boven als van onderen persen.”
Op zoek naar persen van West-Europese kwaliteit kwam hij terecht op de website van persenleverancier RHTC uit Schaijk. Van Stuivenberg werd vooral aangetrokken door de degelijkheid van de machines. “In de bovenpersen zitten bijvoorbeeld grove, stevige geleidingen. We zijn gaan kijken en waren direct verkocht. Het zijn mooie degelijke machines. Bovendien zijn ze compact, wat gezien onze ruimte ook niet onbelangrijk is.”

Maar Pull Rhenen had wel wat extra eisen. Een standaard pers die alleen eenvoudige slagen op en neer maakt is niet voldoende voor het persen van vermiculite. Want dat luistert nauw. Het is voor een belangrijk deel handwerk. De matrijzen worden handmatig gevuld met het materiaal. De man die de machine bedient weet precies waar hij wat moet aandrukken of  weghalen, zodat de hardheid goed is en er geen breuken ontstaan in het geperste product. Het persproces zelf is vrij complex en vraagt niet alleen om een heel stabiele  boven- en onderplaat, maar vooral ook om veel mogelijkheden om het proces precies aan te kunnen sturen. Daarbij zijn ook wachtstanden en hulpstukken nodig.

Goed samenspel
Daarom zijn de twee persen klantspecifiek gemaakt, waarbij Pull Rhenen zelf heeft mee ontwikkeld. Van Stuivenberg is daar zeer over te spreken. “Onze ervaring is dat je vaak op weerstand stuit bij machinebouwers als je mechanisch, hydraulisch, technisch wat wilt veranderen. Dat was hier niet het geval. De communicatie met RHTC en de fabriek in Spanje verliep snel en soepel. We kregen goede tekeningen, hebben totaal geen discussie gehad over de programmatuur en konden de aanpassingen doen die we wilden. Daar was de hydrauliek van tevoren al op afgestemd.”
Een in het oog springende aanpassing is dat de onderstempel is voorzien van meerdere geleiders en injectors. Dat is belangrijk omdat de onder- en bovenstempel zich op een bepaalde hoogte moeten fixeren om exact met de juiste kracht en op juiste moment te persen. Normaal ontstaat door dat fixeren wat instabiliteit. De geleiders en injectors in de onderstempel voorkomen dat echter.

Minder nabehandeling
Beide persen functioneren supergoed. De productiesnelheid is hetzelfde gebleven, maar de kwaliteit van de producten is verbeterd en de uitval duidelijk verminderd. Er wordt nu strakker en harder geperst, wat resulteert in de gewenste hogere densiteit en minder nabehandeling. “We hoeven alleen nog maar de braampjes van de producten te halen, maar die zijn onvermijdelijk”, aldus Van Stuivenberg. “Dit is voor ons een uitstekende investering.”

RHTC exposant op Euroblech
RHTC neemt met een stand van ruim 100 vierkante meter deel aan de Euroblech. Hier worden een C-frame pers CM-50, een portaalpers TL-150 en een richtpers HV-300 gedemonstreerd, alsmede enkele standaard werkplaatspersen.

Rob en Tim Huberts van RHTC zijn over de komende beurs positief gestemd omdat RHTC steeds meer naam krijgt in de markt. “Ook hebben we veel geïnvesteerd om professioneel en goed voor de dag te komen We hebben een speciale standbouwer ingehuurd en gaan alle machines aansluiten en demonstreren. Op een groot scherm tonen we filmpjes over toepassingen in de praktijk.”
In Hannover wordt allereerst de hydraulische C-frame pers (CM model 50 ton) getoond. Dit is een showmodel dat speciaal is gebouwd om op beurzen en andere evenementen te laten zien hoe geweldig de afwerking is, hoe compact de bouw van de pers is, en hoe mooi de persen van RHTC lopen. De TL-150 behoort tot de TL-serie portaalpersen voor het uitrichten van groot plaatmateriaal en constructies. Dankzij het beweegbare frame en de eveneens beweegbare cilinder, is de toegang tot alle punten van het oppervlak makkelijk te bereiken.

De HV-300 is onderdeel van de HV-serie richtpersen die speciaal voor het richten en buigen van grotere profielen, staven en balken op de markt wordt gebracht.

RHTC
Hal 12, stand B131

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Plaatbewerking

Mazak denkt mee met de realiteit van de klant

17-08 Bij Mazak is Tim Depijpere geen onbekend gezicht. Hij werkte er eerder al 6…

Plaatbewerking

Euroblech zit al op 1300 exposanten

13-07 Samen hebben ze al een netto tentoonstellingsruimte van 88.600 vierkante meter geboekt  op de…

Plaatbewerking

Proven Concepts creëert uit ideeën zichtbare oplossingen

10-05 Op MIX Noordoost zal Proven Concepts uitleggen dat persen niet alleen interessant is voor…

Plaatbewerking

Euroblech ligt op koers voor langverwachte comeback

04-05 Sinds de laatste versoepeling van de Covid-beperkingen is volgens beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions de vraag…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Plaatbewerking

Efficiënt ontbramen

18-12 De Fladder CC is een compacte machine met een footprint van slechts 1,5 vierkante…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X