Betrouwbare inzet van gereedschappen door digitalisering

0
39

Wie de voordelen van de digitalisering in de productie-omgeving wil benutten, moet zorgen voor een naadloze oplossing en een datastroom die op rolletjes loopt. Hoe zulke oplossingen in het gereedschappenmanagement er uit kunnen zien, toont Haimer op de AMB.

Haimer, actief in krimp- en balanceertechniek, heeft zich ontwikkeld tot een systeemaanbieder voor compleet gereedschappenbeheer. Op de AMB demonstreert Haimer een programma dat gaat van verschillende gereedschapsopnamen, krimp- en balanceertechniek, gereedschapsvoorinstelapparatuur tot hardmetalen gereedschappen en meettasters. Al deze componenten kan Haimer met zijn Tool Room oplossingen bundelen met een functionele en ergonomische inrichting van de werkplek.

Waar men ook kijkt op de stand van Haimer, overal is de digitaliseringsgedachte doorgevoerd. Alle producten zijn qua constructie exact op elkaar afgestemd en voldoen aan de voorwaarde voor integratie in netwerken en een vlekkeloze datastroom.

Communicatie met gereedschap
Om de gereedschapsopnames in de digitale communicatie in de productie te integreren, biedt Haimer meerdere varianten aan. Een mogelijkheid is de RFID-datachip, waarmee de gereedschapsopnames optioneel kunnen worden uitgerust. Deze contactloze lees- en beschrijfbare dataopslag zorgt voor een zekere identificatie van het betreffende gereedschap en zijn klauwplaat. Het opslagmedium is in staat de door balanceer- en voorinstelapparaten of combinatieapparaten zoals de Tool Dynamic Preset uitgegeven Ist-data op te slaan. Deze data kunnen dan automatisch in de werktuigmachine worden ingelezen. De machine kan omgekeerd eveneens informatie over bijvoorbeeld de rest-standtijden van gereedschappen op de RFID chip schrijven, zodat deze pas worden vervangen als dat ook echt nodig is.

Een andere mogelijkheid is het benutten van op de klauwplaat gelaserde QR- of data matrix codes, die middels een scanner door verschillende systemen uitgelezen en beoordeeld kunnen worden. Deze codes bevatten de serienummers van het gereedschap waardoor een bovenliggende softwareoplossing een verbinding met het ondernemingsnetwerk maakt om zo een eenduidige identificatie van het gereedschap mogelijk te maken en verdere gereedschapsdata in te zien. Op het gereedschap zelf wordt hierbij echter geen verdere informatie opgeslagen.

Externe beheersystemen
Om zo veel mogelijk profijt van de digitalisering in de verspaningsomgeving te hebben, is het van belang dat de krimp-, balanceer- en gereedschapsvoorinstelapparatuur geschikt zijn voor opname in netwerken. De machines moeten niet alleen met de gereedschappen (hun RIFD chips) communiceren, maar ook data kunnen uitwisselen met externe beheersystemen in het klantennetwerk of Clouds. Ze moeten bijvoorbeeld in staat zijn de data voor de noodzakelijke voorinstelling te ontvangen en de betreffende Ist-data na de instel- of balanceeroperatie weer aan bovenliggende systemen of RFID-technologie over te dragen.

Voor de tweerichtings uitwisseling tussen alle Haimer producten, de werktuigmachine en de betreffende data-opslagen zorgt de Haimer Data Analyzer & Controller, Deze eenvoudig te bedienen software-oplossing ondersteunt de gebruiker bij de analyse van productiedata en draagt bij aan procesoptimalisatie. Een andere software, Haimer Smart Tool Datenaustausch 4.0, neemt de opdracht over alle relevante gereedschapsdata zo voor te bereiden dat ze in de in de markt gangbare software-oplossingen kunnen worden overgedragen.

Krimpapparaten i4.0-ready
Vanwege de dataoverdracht heeft Haimer bewezen producten als de krimpapparaten van de Power Clamp serie doorontwikkeld. Zo presenteert het concern de nieuwe serie i4.0. De bewezen machines van Basic, Profi en Premium serie worden nu aangevuld met drie Power Clamp apparaten Premium i4.0, Sprint i4.0 en Comfort i4.0. Zoals de naam al doet vermoeden zijn alle drie apparaten Industrie 4.0 ready en geschikt voor opname in een netwerk.

Haimer, hal 1, stand C71