Bloeiende Zuid-Duitse machinebouw besteedt steeds meer uit

De technologische industrie in de Zuid-Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Beieren biedt voor Nederlandse industriële toeleveranciers veel potentie. Dit blijkt uit een rapport van ING Economisch Bureau dat ter gelegenheid van de handelsmissie naar Beieren is gepubliceerd.

Nederland blijft in haar handelsrelatie met Duitsland sterk afhankelijk van Noordrijn-Westfalen. Bijna 40% (€ 38,5 miljard) van de export gaat naar deze regio. Naar de economisch snelst groeiende deelstaten Baden-Württemberg en Beieren gaat 22%, terwijl dit 33% van de Duitse economie is. Pijler onder deze Zuid-Duitse deelstaten is de technologische industrie, die een omzet realiseren van ruim € 400 miljard. Deze industrie biedt niet alleen voor Nederlandse industriële toeleveranciers veel potentie, ook voor de logistiek. Traditioneel is de Nederlandse logistiek gericht op export naar Duitsland, met een flinke onbalans in de handel tot gevolg. Vooral de Zuid-Duitse machinebouw biedt kansen om meer gevulde containers van Duitsland naar Nederland, en van daaruit de wereld in, te krijgen, zo blijkt uit het ING rapport.

Veel kansen
Waar Noordrijn-Westfalen economisch achterblijft, eindigt Baden Württemberg juist bovenaan het lijstje van economische groeiers. Baden-Württemberg is de meest kansrijke opstap voor verbreding naar het zuiden. Deze deelstaat heeft een bloeiende machine-industrie, waar langzaam maar zeker meer wordt uitbesteed aan toeleveranciers. Bovendien is de ligging langs de Rijn gunstig voor binnenvaartroutes en worden die nog onvoldoende benut.

Lange adem
Ook de deelstaat Beieren is een groeiende pijler onder de Duitse economie. De elektrotechnische en vooral de transportmiddelenindustrie zijn hier groot en succesvol. Ook in Beieren liggen er daarmee kansen. Voor Nederlandse bedrijven is het winnen van marktaandeel hier lastiger. Historisch zijn Beierse industriebedrijven meer op Oostenrijk en Tsjechië gericht en daarnaast is de deelstaat over water minder goed bereikbaar. Dit maakt zakendoen een uitdaging en dit vraagt om investeren in spoor en relaties.

Gezamenlijke uitdagingen
Hoewel de groeikansen meer richting het zuiden van Duitsland liggen, blijft investeren in de relatie met Noordrijn-Westfalen nodig. Daarvoor is de regio voor Nederland simpelweg te belangrijk. Het gebied ligt dichtbij, zowel geografisch als qua cultuur, en er is een sterke logistieke verbinding. Met Duisburg, de grootste binnenhaven van Europa, is er een cruciale schakelfunctie voor groei van containervervoer. Daarnaast kunnen Nederland en Noordrijn-Westfalen elkaar versterken in de transitie naar een duurzamere economie. Beide gebieden zijn nog altijd relatief sterk afhankelijk van (fossiele) grondstoffen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Haimer neemt alle belemmeringen weg voor betrouwbaar produceren

15-07 Deze opening, die gepaard ging met een tweedaags open huis, markeert een mijlpaal in…

Bedrijf en Economie

Sterk wisselend beeld in MKB-maakindustrie

15-07 Gemiddeld genomen is de Stand van de MKB-maakindustrie (het saldo van alle positieve en…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Toeleveren

Aftellen tot Maakindustrie Expo 2024

02-05 ‘Ook zorgt de uitbreiding met het aanbod in kunststof voor een groei van Maakindustrie…

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV