Blog coronavirus in de maakindustrie

De maakindustrie probeert zich zo goed en zo kwaad als het gaat door de coronaviruscrisis heen te slaan. Hieronder leest u een aantal berichten die door de redactie van MetaalNieuws zijn verzameld en die regelmatig worden aangevuld.

12 Miljard staatsgarantie op kredietlimieten

FME is tevreden over de aankondiging van het kabinet voor een garantiestelling van 12 miljard euro om de continuïteit van kredietverzekeringen te waarborgen. In de tweede helft van maart kwamen vanuit de FME-achterban al de eerste verontrustende signalen binnen over het verlagen of zelfs beëindigen van kredietlimieten. Dit raakt de hele technologische industrie, want deze limieten spelen een belangrijke rol in productie- en toeleverketens.

Snel herstel Chinese logistieke ketens

Twee derde van de Chinese fabrikanten, (r)etailers en logistieke dienstverleners zijn al op 80 procent of meer van hun capaciteit. Bijna 60 procent van de bedrijven geeft aan dat hun logistieke ketens upstream (dat wil zeggen levering van componenten, deelproducten) alweer normaal zijn geworden. Dit blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International (BCI) onder productiebedrijven, e-commercebedrijven en logistieke dienstverleners in China.

Stappenplan Metaalunie

Koninklijke Metaalunie heeft een NOW-stappenplan gemaakt hoe de aanvraag kan worden ingediend. De NOW-regeling wordt uitgevoerd door het UWV.

Layertec ondersteunt ziekenhuis met 3D printen

Layertec heeft zijn 3D printservice gratis ter beschikking gesteld aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) voor het produceren van kleppen die nodig zijn om snorkelmaskers om te zetten naar  beademingsmaskers.

Hulp bij innovatie tegen crisistarief

Onder het motto ‘Kom sterker uit de crisis door nu te innoveren’ stellen Akos en IDpartners tegen een crisistarief kennis en kunde ter beschikking voor het evalueren van producten en productieprocessen van industriële bedrijven. “We gaan voor 20% kostprijsbesparing en 20% extra toegevoegde waarde.”

Tata Steel stelt reorganisatie uit

Tata Steel stelt de plannen voor een reorganisatie uit tot na 1 juli vanwege de coronacrisis. FNV Metaal had hier eerder om gevraagd. Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal: “Wij zijn heel blij met dit besluit. Het zou onmenselijk zijn om in deze moeilijke tijd medewerkers, die juist nu laten zien wat ze waard zijn, met ontslag te confronteren.” De plannen voor een reorganisatie zijn al sinds vorig jaar bekend. Tata Steel Europe wilde in eerste instantie 3000 banen schrappen in Europa, maar paste dat vorige maand aan naar 1250. FNV Metaal is fel tegen het schrappen van banen. “Dit past niet bij de uitgangspunten van het afgesloten Werkgelegenheidspact. Daarin staat dat er tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagen vallen”, aldus Berghuis.

Metaalunie brengt vraag en aanbod productiecapaciteit bij elkaar

Er zijn in de huidige crisistijd MKB-metaalbedrijven die productiecapaciteit over hebben, maar ook bedrijven die juist op zoek zijn naar extra productiecapaciteit of onderdelen voor bijvoorbeeld mondkapjes of medische apparatuur. De Metaalunie brengt vraag en aanbod van productiecapaciteit bij elkaar.

Webinar online calculeren

Bystronic Benelux organiseert tijdens de coronacrisis met een aantal partners webinars online calculeren. Het eerste is dinsdagochtend 7 april en wordt gegeven door Ton Derksen van Radan. De tweede sessie wordt op dinsdagochtend 14 april ingevuld door Tobias Scheepers van Smart Part. Tijdens beide sessies wordt de online software gedemonstreerd en is er ruimte voor vragen. Inschrijven kan door te mailen.

CBS-dossier economische gevolgen

Nederland importeert vooral machines en vervoermateriaal uit het zwaar door het coronavirus getroffen Italië. In 2019 bedroeg de totale invoer hiervan 3,4 miljard euro. Deze en nog veel meer informatie is te lezen in het dossier over de economische gevolgen van corona van het CBS.

Tegemoetkoming in loonkosten (NOW-regeling)

Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen legt in een videoclip uit hoe de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) werkt voor metaalbedrijven. Hij doet ook een oproep aan alle Metaalunie-leden: beschaam het vertrouwen niet!

Klik hier voor een uitgebreide toelichting en up to date veelgestelde vragen over deze maatregel voor een tegemoetkoming in de loonkosten.

DMG Mori helpt Nijdra razendsnel in strijd tegen coronavirus

Ook DMG Mori draagt haar steentje bij aan de strijd tegen het coronavirus. De machineproducent heeft razendsnel een draaifreescentrum CTX beta 800 TC uit de showroom in het Duitse Bielefeld geleverd aan Nijdra. De toeleverancier in Middenbeemster schaalt hiermee haar productie van medische onderdelen op.

Extra maatregelen voor bbl-leerlingen

OOM bereidt verschillende maatregelen voor om het behoud van de huidige leerwerkplekken en de instroom van bbl-leerlingen in het komend schooljaar een extra impuls te geven.

Productie verpakkingsstaal Tata Steel draait op volle kracht

De verkoop van ingeblikt voedsel is door de coronacrisis sterk gestegen. Daarom draait de productie van verpakkingsstaal van Tata Steel zowel in Nederland als in de UK en België op volle kracht.

LVD produceert ‘coronavrije’ deuropener

Machineproducent LVD en Hogeschool Vives slaan de handen ineen voor het design en de productie van een ‘coronavrije’ deuropener die ze gratis ter beschikking stellen van zorginstellingen en openbare diensten.

Snelle hulp KIVI ingenieurs

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) heeft een online platform opgezet, waar een team klaar zit om de medische sector te helpen bij het snel oplossen van technische vraagstukken.

86% MKB-metaal verwacht problemen

86% van de MKB-metaalbedrijven verwacht nu of op korte termijn door de gevolgen van het coronavirus problemen in de bedrijfsvoering. Dit blijkt uit een enquête van Koninklijke Metaalunie onder haar leden.

Materials+Eurofinish+Surface verplaatst

De eerste editie van Materials+Eurofinish+Surface is verplaatst naar 26 en 27 mei 2021. Het kennis- en netwerkevent stond gepland voor 3 en 4 juni aanstaande, maar organisatoren Mikrocentrum, VOM en Vereniging ION hebben vanwege de aangescherpte regels rondom het coronavirus, besloten tot uitstel.

Geen Hannover Messe in 2020

De grootste industriebeurs ter wereld, de Hannover Messe, zal dit jaar niet plaatsvinden. De beurs was vanwege het coronavirus al uitgesteld naar 13-17 juli maar ook dat gaat niet door.

Gevolgen voor technologische industrie

Brancheorganisatie FME heeft in kaart gebracht wat op korte, middellange en lange termijn de effecten van het coronavirus zullen zijn op de technologische industrie. Lees hier de position paper die is gedeeld met Kamerleden voor het Kamerdebat op donderdag 26 maart.

Inhaalslag industrie

Zodra de productie na de coronacrisis volledig kan worden hervat, hangt een inhaalslag af van een herstel van het consumentenvertrouwen en een snelle opstart van internationale ketens. Dat zegt ING.

Zorgen om uitzendkrachten en chauffeurs

Chauffeurs worden behandeld als paria’s die het coronavirus komen verspreiden en uitzendkrachten krijgen opeens slechtere contracten voorgeschoteld of worden zonder inkomen naar huis gestuurd. Dat constateert CNV Vakmensen.

Doe tijdig loonaangifte

De Belastingdienst roept werkgevers op tijdig loonaangifte te doen. Tijdige loonaangifte is van groot belang voor het Noodfonds. Men hoeft de aangifte nog niet te betalen bij uitstel.

Videoboodschap Metaalunievoorzitter

In een speciale video richt Koninklijke Metaalunievoorzitter Fried Kaanen zich tot alle Metaalunieleden. Hij steekt de leden een hart onder de riem als voorzitter en collega-ondernemer en spreekt zijn medeleven uit vanwege de gevolgen die het coronavirus heeft gebracht voor de MKB-metaalbedrijven.

Recordvoorraden aan staal

De staalsector in China is hard getroffen door het coronavirus. Het gebrek aan vraag zorgt er voor dat de voorraden van staal sterk toenemen. Casper Burgering, Senior Econoom Industriële Metalen & Agrarische Grondstoffen bij ABN AMRO, bespreekt de effecten van het virus op de mondiale staalsector.

Banken geven bedrijven uitstel

Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten.

Oproep: doneer beschermingsmiddelen

Madeleine Pierik van Warnier Precisiemetaal roept alle metaalbedrijven op om beschermingsmiddelen als mondkapjes, beschermingsmaskers, handschoenen, brillen, wegwerpoveralls/schorten te doneren aan het Rode Kruis.

MCB: nog voldoende materialen beschikbaar

MCB constateert bij producenten en transporteurs meerdere verstoringen ten gevolge van de coronacrisis, maar deze leiden tot op heden niet tot een verminderde beschikbaarheid van materialen.

Ultimaker ondersteunt ziekenhuizen met 3D-printen

De Nederlandse producent van 3D printers Ultimaker verbindt 3D-print hubs, experts en ontwerpers met ziekenhuizen om ondersteuning op het gebied van 3D-printen mogelijk te maken tijdens de coronacrisis.

Thuis werken met Edgecam

ATS-EdgeIT, leverancier van Edgecam, ligt in enkele video’s uit hoe thuis met deze CADCAM-software kan worden gewerkt.

Metaalcenter Driessen

Metaalcenter Driessen in Weert zet alle zeilen bij om het coronavirus buiten de deur te houden en het werk ondertussen door te laten gaan.

Vakbeurs Lasys

Opnieuw is een belangrijke vakbeurs in Duitsland uitgesteld. De Lasys in Stuttgart, vakbeurs voor het bewerken van materialen met lasertechniek, die zou worden gehouden van 16-18 juni zal pas over 2 jaar plaatsvinden: van 21 tot 23 juni 2022.

Locaties Easyfairs

Beurs- en eventorganisator Easyfairs Nederland, tevens eigenaar van Evenementenhal Gorinchem en Hardenberg en uitbater van Evenementenhal Venray, stelt haar locaties ter beschikking aan de lokale en nationale overheden die betrokken zijn in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

VDL Nedcar legt productie stil

Door een tekort aan kritische onderdelen ziet VDL Nedcar zich gedwongen de productie in Born stil te leggen.

Metaalunie positief over stevige plannen overheid

De Metaalunie begroet de extra steunmaatregelen van het kabinet instemmend en dringt aan een snelle en soepele uitwerking om ze ook praktisch te kunnen gebruiken.

Miljardensteun voor bedrijven

Lees hier welke maatregelen het kabinet heeft genomen om de gevolgen van het coronavirus voor zzp’ers, MKB-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

Samen overeind blijven

“We moeten samen, in verbondenheid door de coronacrisis heen komen”, aldus Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen. Hij zegt dat Metaalunie er in de lobby alles aan zal doen om voor het MKB-Metaal op te komen.

Quick Demo’s Limis Planner

Limis, specialist in complexe productieplanning, gaat op vaste momenten online Quick Demo’s verzorgen over de planningssoftware Limis Planner.

BMO Automation gaat live

BMO Automation gaat donderdag 19 maart vanaf 13.00 uur live demonstraties geven via haar eigen YouTube kanaal.

Van Raak Staal

Bij de vestigingen van Van Raak Staal kan materiaal alleen nog op afspraak worden afgehaald. Laten bezorgen kan daarnaast ook nog steeds.

Paintexpo

Opnieuw heeft een vakbeurs een nieuwe datum gevonden: De PaintExpo, wereldwijd toonaangevende beurs voor industriële laktechniek, zal van 12 tot en met 15 oktober 2020 op het beursterrein Karlsruhe plaatsvinden.  Meer informatie en een actuele lijst van exposanten vindt u hier.

Metaalunie

De Metaalunie heeft haar dienstverlening aangepast ivm het coronacrisis.

SpartnerS

Hoe maak je als maakbedrijf nu snel en adequaat de goede keuzes?
SparterS biedt EHBO: Eerste Hulp Bij Orderuitval.

FME

Werkgevers en werknemers zitten vol vragen en zijn op zoek naar informatie over hoe zij  met bepaalde zaken moeten omgaan. De branchevereniging voor de technologische industrie FME heeft hiervoor een meld- en informatiepunt in het leven geroepen met tal van handige links naar allerlei instanties/onderwerpen.

Metaalunie

Ook Koninklijke Metaalunie voorziet ondernemers in het MKB-metaal voortdurend van informatie.

Lees hier het bericht over de mogelijkheden om bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst te krijgen.
Lees hier het bericht over de versnelde opening van de verruimde BMKB-regeling voor ondernemers.

FNV

Vakbond FNV heeft een pagina met antwoorden op veel gestelde vragen voor werknemers geopend.

AWL-Techniek

Piet Mosterd vertelt in de regionale krant de Stentor over de financiële gevolgen van het coronavirus voor AWL-Techniek

3D-geprinte handenvrije deuropener

De ontwerpers van Materialise hebben een handen-vrije deuropener bedacht, waarmee je alle gewone deuren kunt openen zonder met je handen de klink aan te raken. Het Belgische AM-concern roept iedereen die een 3D printer heeft op om de opener te printen om zo te helpen de verspreiding van het virus in te dammen. Lees hier het artikel hierover op de website van 3D Printmagazine.

FPT-VIMAG

FPT-VIMAG, de branchevereniging van productietechnologie en -automatisering, is de komende tijd minder goed bereikbaar.

Dumaco

Lees hier welke maatregelen Dumaco, specialist in plaatbewerking, tegen het coronavirus neemt.

STODT

STODT – vestigingen in Hengelo en Best – meldt dat alle lessen van alle BBL opleidingen zijn vervallen tot nader bericht.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie regio Hardenberg bundelt krachten

10-06 Ook bundelen ze hun krachten als het gaat om ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken. De IQ BLVD…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Personeel en Opleiding

Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’

10-05 Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren…

Bedrijf en Economie

Garden of Kairos wil maakindustrie omvormen

05-05 In de Griekse mythologie was Kairos de jongste en meest opstandige kleinzoon van Chronos…

Automatisering

‘Helft Belgische maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval’

28-04 België telt zo’n vijfduizend industriële maakbedrijven. Daarvan heeft een goeie 60 procent de stap…

Bedrijf en Economie

Concurrentievoordeel door duurzaamheid

07-04 Het onderzoek, dat Autodesk samen met Frost & Sullivan uitvoerde, bestaat uit kwantitatieve interviews…

Plaatbewerking

Ton Derksen Consultancy helpt plaatwerkbedrijven met digitaliseren

01-04 “Digitalisering is voor de plaatwerkindustrie topprioriteit. Meer dan driekwart van de Nederlandse maakbedrijven gaat…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X