BMW stopt met productie auto’s bij VDL Nedcar

BMW stopt eind 2023 met de productie van auto’s bij VDL-NedCar in Born. Hierdoor dreigen 4500 banen verloren te gaan. BMW Group heeft VDL Nedcar meegedeeld dat het voor de langere termijn geen vervolgorder voor de nieuwe MINI Countryman krijgt. Vanwege de coronapandemie en disruptieve ontwikkelingen in de automobielindustrie heeft BMW besloten het opvolgmodel van de huidige MINI Countryman, die in Born wordt geproduceerd, in eigen huis onder te brengen.

Werkgelegenheid

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Dit besluit is een teleurstelling voor ons en onze medewerkers van VDL Nedcar die met grote inzet werken aan het bouwen van fantastische auto’s. Wij hebben alles gedaan om BMW met een nieuwe vervolgorder langer dan 10 jaar aan ons te binden. Vanwege de tijdgeest was deze wedstrijd helaas nu niet te winnen. Om de werkgelegenheid in Born langjarig zeker te stellen, zullen we de zoektocht naar de invulling van de vrijkomende productiecapaciteit intensiveren.”

De VDL directie wijst er op dat VDL Nedcar in ieder geval de komende drie jaar de huidige modellen voor BMW blijft bouwen. “Dit betekent dat er  tijd is om tot een gezonde én duurzame toekomst te komen voor de autofabriek in Born.”

Ingeslagen als een bom

Volgens de vakbonden in is het bericht bij de medewerkers van Nedcar ingeslagen als een bom. Ron Peters, bestuurder FNV-Metaal: “Het gerucht ging al een tijdje, maar deze week heeft de directie van BMW de knoop doorgehakt. Dit is een enorme klap voor de regio. En dramatisch nieuws voor de 4.500 werknemers bij Nedcar, die allemaal in 2023 hun baan verliezen. Onze eerste zorg is nu de kalmte en rust te bewaren en bij Nedcar aan te dringen op intensivering van de zoektocht naar een nieuw model/opdrachtgever.

VDL Nedcar krijgt van BMW Group geen vervolgorder voor de nieuwe MINI Countryman.

VDL Nedcar krijgt van BMW Group geen vervolgorder voor de nieuwe MINI Countryman (Foto: VDL NedCar).

VDL-Nedcar was al een tijdje bezig met het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers en die zoektocht zal nu nog intensiever moeten gaan plaatsvinden.”
Als dat niet gaat lukken, wil de FNV dat er een sociaal en solide vangnet komt en goede begeleiding van alle medewerkers naar ander werk.

VDL Nedcar is een onafhankelijk autoproducent die in opdracht van derden auto’s produceert. Het is de enige grote autofabriek in Nederland. Momenteel werken er ongeveer 4.600 medewerkers, ten opzichte van de 1.500 toen VDL Groep het bedrijf overnam eind 2012. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie tot maximaal 200.000 auto’s per jaar, op basis van tweeploegendiensten. VDL Nedcar, met een bebouwde bedrijfsoppervlakte van ruim 330.000 vierkante meter, maakt gebruik van een sterk geautomatiseerd productieproces (1.300 industriële robots). Sinds de start in 1967 zijn ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI) in Born geproduceerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Toeleveren

Jansen Poultry Equipment in VDL Groep

05-10 VDL Groep heeft Jansen Poultry Equipment in Barnveld overgenomen. JPE is één van ’s…

Bedrijf en Economie

Aantrekkende marktvraag geeft VDL vertrouwen in tweede helft van het jaar

07-09 De omzet van het industriële familiebedrijf VDL Groep is door de coronacrisis in de…

Bedrijf en Economie

Medibus van VDL fungeert als mobiel lab in strijd tegen coronavirus

03-06 De Medibussen van Deutsche Bahn, gebouwd door VDL Bus & Coach, worden momenteel ingezet…

Toeleveren

Demcon levert eerste beademingssystemen op; met dank aan creativiteit toeleveranciers

23-04 Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Mede dankzij de samenwerking met…

Toeleveren

Dikke mastenorder voor VDL

17-03 VDL gaat 104 zogeheten wintrackmasten (hoogspanningsmasten) leveren aan netbeheerder TenneT. De hoogspanningslijnen die deze…

Verspanen

Aanloop naar TechniShow gestart

09-12 Met een kick-off bijeenkomst voor de exposanten is begin december de aanloop naar het…

Toeleveren

VDL AEC Maritime sleept order binnen voor scrubbersystemen in Griekenland

18-11 VDL AEC Maritime in Eindhoven heeft een grote order gekregen van het Griekse scheepsbeheerbedrijf…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X