Boessenkool freest tot 20,5x6x3 meter en 200 ton

0

Bij Machinefabriek Boessenkool is, na een opbouwperiode van 4 maanden, de nieuwe Juaristi floortype kotterbank in bedrijf gesteld. Een indrukwekkende machine voor grootformaat werkstukken. Bij Boessenkool worden nu metalen delen binnen gereden tot 20,5 x 6×3 meter, waarbij tot 200 ton gewicht op de bewerkingstafel gebracht mag worden.

Niet alleen het formaat en de gewichten die de machine aan kan zijn bijzonder groot, ook de nauwkeurigheid waarmee gewerkt kan worden is spraakmakend: 10 micron over een afstand van 4 meter. De kotterbank is voorzien van een gereedschapwisselaar met 60 gereedschappen en een gereedschapkoppenwisselaar met 4 gereedschapkoppen.

Het CNC besturingtype is een Heidenhain iTNC 530.
Verdere technische specificaties zijn:
Vermogen: 70 kw
Spindel: 180 mm
Geïntegreerde rotatietafel van 3×3,5 meter met een V-bewegingslag van 2,5 meter en geschikt om 50 ton product op te bewerken.

Bewerkingshal voor groot werk
De nieuwe machine vraagt ruimte. Hij meet zelf 30x15x9 meter en staat op een eigen fundament van gewapend beton. In de grote bewerkingshal waar ook de CNC gestuurde Hankook carrouseldraaibank staat voor werkstukken met een doorsnee tot 5000 mm, een hoogte tot 4000 mm en een gewicht tot 60 ton.
In de hal zijn mensen en machines dagelijks druk in de weer met het klaarmaken van de verschillende orders. Deze komen steeds vaker van bedrijven die toeleveren aan de delfstoffenwinning – olie & gas, mijnbouw – maar ook aan de offshore industrie, de onderzoekswereld en andere branches die met speciale opdrachten Machinefabriek Boessenkool in Almelo steeds vaker weten te vinden. Directeur Eelco Osse: “De nieuwe machine is gelukkig op tijd operationeel geworden. De opdrachten die daarop stonden te wachten komen nu de een na de ander gereed. En inmiddels staan de nodige offertes voor grote kotterbewerkingen uit waarvan we eerdaags hopen de opdrachten te mogen ontvangen.”

Osse Equipment Manufacturing Group
Als werkmaatschappij profiteert Boessenkool van de back-up en de knowhow van de holding Osse Equipment Manufacturing Group, de OEM-group. De bedoeling van de OEM-group is onder andere om de werkmaatschappijen en participaties te ondersteunen bij hun groei naar een volgende fase. En het steeds opnieuw marktaantrekkelijker maken van de werkmaatschappijen voor de toekomst. Een andere werkmaatschappij van de OEM-group is Thomassen Machining in Rheden, ook een grootverspaner. Bovendien participeert OEM in de ontwikkeling van uiterst precieze meetsystemen en in MultiToolTrac (MTT), een nieuw bedrijf dat zich richt op bijzondere machines voor de bodembewerkings- en bemonsterings-sector. Afgelopen voorjaar introduceerde dit bedrijf s’werelds eerste elektrische supertractor.