Bystronic heeft een machine voor elk budget

Sinds de overname van Weber Laserservice biedt Bystronic Benelux niet alleen nieuwe lasersnijmachines, kantbanken, buislasers en automatiseringssystemen aan, maar ook gebruikte machines. “We bieden het hele pakket nu aan vanuit één organisatie”, zegt sales manager Hans van de Meerakker.

Begin december is op het bedrijfspand van Weber Laserservice in Heteren de signing van Bystronic aangebracht. Daarmee zijn Patrick van den Berg en Martin van de Weg echt terug op het oude nest. In 2005 verlieten zij Bystronic om hun eigen bedrijf op te zetten: Weber Laserservice, specialist in de in- en verkoop, het onderhoud en de service aan gebruikte lasersnijmachines en buislasers.

De band met Bystronic is eigenlijk altijd gebleven. Jarenlang fungeerde Weber als gecertificeerd servicepartner (wereldwijd) van de Zwitserse machinefabrikant. Per 1 mei is het bedrijf overgenomen en sindsdien vormt het als Pre-Owned by Bystronic een onderdeel van het concern. “Vroeger waren wij van de nieuwe machines en de mensen van Weber van de gebruikte machines. Nu opereren we als één team”, zegt Van de Meerakker.

Fiberlaser en softwareontwikkeling

De overname was voor beide partijen – en uiteindelijk ook voor de klant – aantrekkelijk. Van den Berg en Van de Weg zagen al enige tijd dat het steeds lastiger werd om als onafhankelijke handelaar ingeruilde machines weg te zetten en de klant vervolgens optimaal te servicen op zijn machine. Dat komt volgens het duo door de snelle technologische ontwikkelingen, met name door de opkomst van de fiberlaser en de stormachtige ontwikkeling van software.

Vroeger zat de software in een kastje in de machine, tegenwoordig zit die in de cloud en wordt de software continu ge-update en verrijkt met kennis uit data die Bystronic wereldwijd verzamelt. “Vergelijk het maar met de komst van Tesla in de autobranche”, zegt Van den Berg. “Daar heb je geen conventionele automonteur voor nodig, maar een organisatie met specifieke kennis. Zo is het ook met de machines. Daarvoor is kennis nodig – bijvoorbeeld over software – die je als handelaar gewoon niet hebt.”

Daarbij had Weber voor de overname een beperkte voorraad en een beperkt werkgebied. Als onderdeel van Bystronic kunnen er nu machines in heel Europa – en op den duur zelfs in de hele wereld – worden ingekocht en verkocht. Van de Weg: “Dat betekent dat er voor de klant veel meer keus is. Voorheen kon hij bij ons kiezen uit misschien tien lasersnijmachines. Nu is ons aanbod veel groter, waardoor we de klant echt de machine kunnen leveren die bij hem past.”

Nieuw marktsegment

Voor Bystronic Benelux zijn de gebruikte machines een interessante uitbreiding van het assortiment. Voorheen konden de sales medewerkers hun klanten alleen een pakket nieuwe machines aanbieden van instapmodellen tot en met high-end machines met alle opties voor efficiënte en betrouwbare 24/7 productie.

Nu hebben ze ook de mogelijkheid om gebruikte machines aan te bieden. “Daarmee kunnen we een deel van de markt bedienen dat we voorheen misten”, zegt Van de Meerakker. “Plaatbewerkers die bijvoorbeeld net met lasersnijden beginnen en/of maar een beperkt aantal uren in de week snijden, sloegen ons over omdat onze machines daarvoor te duur zijn. Maar nu hebben we voor deze klanten wel een aantrekkelijk aanbod: een goede gebruikte machine waarvoor Bystronic helemaal verantwoordelijk is. Een machine waarvan we de historie kennen, waar we alles van weten en die we maximaal kunnen ondersteunen.

Klanten kunnen voor een gebruikte machine ook gebruik maken van de financieringsmogelijkheden van Bystronic en ze hebben net als bij een nieuwe machine, één aanspreekpunt binnen onze organisatie.”

Het is een marktsegment met een interessant potentieel. Want een klant die begint met een gebruikte machine en daar succes mee heeft, zal op termijn mogelijk ook interesse hebben in een nieuwe machine. Bystronic realiseert zich dat dit kansen biedt en wil het aanbieden van gebruikte machines daarom niet overlaten aan externe handelaren maar naar zichzelf toetrekken. “Het is een slag die we willen maken”, zegt Van den Berg. “We maken de drempel om voor Bystronic te kiezen lager. We kunnen nauwkeurige berekeningen maken en een klant heel reëel adviseren over wat voor hem de beste oplossing is: de juiste machine op de juiste plek, of dat nu een nieuwe of een gebruikte is. Bystronic heeft een machine voor ieder budget.”

Vanaf januari staat een actueel aanbod van alle gebruikte machines op de website van Bystronic.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

21-04 Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X