Bystronic plaatst eerste fiberlaser bij Drameco

Bystronic heeft onlangs haar eerste fiberlasersnijmachine in Nederland geïnstalleerd bij Drameco in Coevorden. Daar zal het niet bij blijven. De tweede is ook reeds verkocht aan VMT (Verschoor Metaal Techniek) in Culemborg.

Foto: V.l.n.r. algemeen directeur Ard Wesseling van Drameco, Erik Metternich van Bystronic en operator René Kolmer bij de eerste BySprint Fiber 3015 die in Nederland is geïnstalleerd.

Op de Euroblech in Hannover liet Bystronic al weten hoge verwachtingen te hebben van de fiberlaser. Ferdi Töngi, de topman van Bystronic, sprak daar de verwachting uit dat het marktaandeel van de fiberlaser in de lasersnijmarkt wel kan oplopen tot 50 procent. Tot dusverre is deze markt grotendeels het domein van de CO2-laser.
De groeiende populariteit van de fiberlaser heeft volgens Töngi onder meer te maken met het feit dat de toepassing hiervan niet beperkt zal blijven tot het dunne plaatbereik. “De klant vraagt ook om fiberlasers die dikten in het middensegment kunnen snijden en dus zal de markt daarop antwoorden.”

Bystronic heeft daar inmiddels een begin mee gemaakt met hogere vermogens. Aanvankelijk was de BySprint Fiber alleen leverbaar met een 2 kW laserbron, maar nu is ook een 3 kW en zelfs een 4 kW variant beschikbaar. Erik Metternich van Bystronic Benelux: “De 2 kW bron had toch nog veel beperkingen. Met de 3 kW is een grote sprong gemaakt. Door het hogere laservermogen zijn de nadelen die er 2 jaar geleden nog waren verdwenen. Dat heeft de scepsis in de markt verminderd.”
Bystronic heeft al zo’n 150 fiberlasers gebouwd. Die zijn met name in Duitsland, Verenigde Staten en Zweden afgezet. Nederland lijkt nu ook te volgen. Metternich verwacht dit jaar dan ook meerdere fiberlasers in de Benelux te installeren.

Snelheid en kwaliteit
De eerste die bij Drameco is geplaatst, is een BySprint Fiber 3015 met 3 kW laservermogen en een ByTrans Extended beladingsinstallatie om manarm te kunnen produceren. Hiermee heeft de Drentse toeleverancier voor de winkelinterieurbranche snijwerk dat voorheen werd uitbesteed naar binnen gehaald. Drameco verwerkt vooral dunne plaat. 80 procent is maximaal 3 mm dik. Dat maakte een moderne fiberlaser interessant ten opzichte van een CO2-laser. De snijsnelheid van een fiberlaser is bij dunne plaat veel hoger dan bij een CO2-laser. Volgens eigen gegevens van Bystronic snijdt een 3 kW fiberlaser 23 meter per minuut bij een plaatdikte van 1,5 mm en 8 meter per minuut bij 3 mm. Bij een 3.3 kW CO2-laser liggen die snelheden op 7,8 respectievelijk 4 meter per minuut. Ook de snijkwaliteit van de fiberlaser is bij die plaatdikten beter. Daarnaast vergt de fiberlaser minder onderhoud, terwijl het energierendement beduidend hoger is. Metternich: “Een fiberlaser is maatwerk. De 3 kW variant is voor 1,5 tot 5 mm plaatdikte het best, daarom is deze machine voor Drameco de juiste keuze. Deze machine kan overigens ook wel 15 mm dik snijden, met een beduidend betere snijkwaliteit dan de 2 kW versie.”

ByAutonom
VMT heeft eveneens een BySprint Fiber 3015 met een 3 kW laserbron gekocht, alsmede een beladingsinstallatie en een toren voor de opslag van plaatmateriaal. Net als Drameco heeft VMT daarnaast ook een primeur. De plaatbewerker in Culemborg investeert namelijk ook in een ByAutonom, de eerste die in Nederland zal worden geplaatst. De ByAutonom, bekroond met de Euroblech Award in de categorie scheidingstechniek, is een autonoom werkende  CO2-lasersnijmachine, die samen met automatiseringscomponenten als ByTrans, ByTower en Bycell manarm kan werken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

MetaQuip in zee met Golden Laser

26-02 Voor MetaQuip betekent dit een versnelde stap richting grote fiberlaser metaalsnijders en maatwerkoplossingen. De…

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

Plaatbewerking

Landré introduceert HSG fiberlasers

12-07 Landré, die dit jaar 160 jaar bestaat, is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Landré…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

Snijsnelheid én snijkwaliteit op topniveau

14-12 Toen de industrie overschakelde van CO2-lasers naar fiberlasers voor hogere snijsnelheden en lagere bedrijfskosten,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV