Compacte en krachtige bandslijpsystemen van Grit by Fein

0

Fein breidt het assortiment van concurrerende, compacte en tegelijkertijd krachtige bandslijpmachines uit, alsmede accessoires onder de Grit by Fein. Voor het handgevoerde slijpsysteem GHB presenteert de traditionele fabrikant twee nieuwe modulen voor de bewerking van randen en grote oppervlakken. Een andere noviteit is de stationaire compacte bandslijpmachine GKS 75 – een ruimtebesparende, kosteneffectieve oplossing voor de metaalbewerking.

Het modulaire systeem van Grit by Fein is al in 2015 ontwikkeld voor ambachtslieden die verschillende slijpwerkzaamheden met één machine willen combineren, in combinatie met speciale modulen. Dit vermindert de kosten, omdat het niet nodig is te investeren in specifieke apparatuur. Bovendien is de flexibiliteit uniek op de markt: zowel op locatie als in de werkplaats en op grote, vaste werkstukken resulteert dit in zware slijptaken. Metalen randen en oppervlakken kunnen bijvoorbeeld snel en precies worden bewerkt – zelfs mobiel.

Handig en flexibel
Het semi-stationaire slijpsysteem combineert de handigheid en flexibiliteit van een handgereedschap met de prestaties en precisie van een stationaire bandslijpmachine. De metaalbewerker kan in minder dan 45 seconden gemonteerd worden op één van de vijf compacte slijpmodulen. Samen met de bandslijpmodule GHBD, dient de GHB als stationaire slijpmachine om kleine werkstukken af te bramen of te slijpen. Met de radiusslijpmodule GHBR kun je precies de juiste radius inslijpen. Voor zware slijpwerkzaamheden heeft Fein de geleidingsmodule GHBM ontwikkeld, die de lasnaden naadloos schoonslijpt.

Aanslijpen laskanten
De nieuwe GHBK-module, die geschikt is voor aanslijpen van laskanten, wordt gebruikt voor de precieze randverwerking van lange en rechte metalen platen. De gebruiker geleidt de laskantmodule gelijkmatig en zonder kracht op het werkstuk. De slijphoek is traploos verstelbaar van 0 tot 60 graden, de slijpdiepte kan tot 20 millimeter nauwkeurig worden ingesteld. Men bereikt in een enkele stap een homogene oppervlakteafwerking en de combinatie kan goed worden ingezet voor grotere hoeveelheden slijpwerk met een grote afname. Relatief licht te bedienen met een perfect resultaat – de vonken/slijpsel worden gelijk in de vonkenbak opgevangen.

Reinigen oppervlakken
De nieuwe slijpmodule GHBML is geschikt voor het satineren of reinigen van oppervlakken voordat tot lassen kan worden overgegaan. Tevens voor het verwijderen van lange lasnaden in één bewerking. De bandslijper wordt over het oppervlak geleid op drie rollen (wielen) met weinig krachtinspanning. De gebruiker bedient de slijper via een traploos verstelbare geleiderstang, wat betekent dat hij rechtopstaand kan werken, zonder snel moe te worden én met een goed zicht op het slijpproces. Een verstelbare geleider helpt bij het recht blijven slijpen van lange naden, evenals een laserpijler welke kan worden aangesloten. Het slijpsysteem behaalt een homogeen slijppatroon, evenals een zuiver werkoppervlak, aangezien het slijpstof, zoals bij de module GHBK, in een speciale stof opvangbak terecht komt. Een dodeman-schakelaar op de geleidingsstang zorgt voor de veiligheid.

Fein-MetaalNieuws
De nieuwe slijpmodule GHBML is geschikt voor het satineren of reinigen van oppervlakken voordat tot lassen kan worden overgegaan.

Compacte bandschuurmachine
Met de bandslijper GKS 75 reageert Fein op behoeften en vragen vanuit de praktijk: staal- en metaalbouwers en machinebouwers hebben krachtige bandslijpmachines nodig met een goede prijs/prestatieverhouding én kleine afmetingen – omdat de er veelal beperkte ruimte ter beschikking is in de werkplaats. Onder het merk Grit heeft Fein een stationaire bandschuurmachine ontwikkeld met een compact ontwerp. De schuurband wordt niet horizontaal geleid, maar verticaal in de voet van de machine. Dit betekent dat slechts  een derde plaats nodig is ten opzichte van een klassieke bandslijper. De meest voorkomende toepassing is slijpen of ontbramen op de contactrol. Hierdoor heeft Fein gekozen voor een extra vlak contactoppervlak. Net als alle Grit-bandslijpsystemen is de GKS 75 robuust voor zwaar gebruik in metaalbewerking. Afhankelijk van de slijpwerkzaamheden en behoefte aan vermogen, is de bandslijpmachine leverbaar op zowel 230V als 400V.

Alle bedieningselementen van de compacte bandslijper zijn op een comfortabele hoogte gepositioneerd. De bandjustering is mogelijk bij het contactwiel en het wisselen van de band functioneert middels een voetpedaal. Het speciale ontwerp zorgt voor een bijna slijpselvrije omgeving; het slijpstof wordt namelijk opgevangen in de opvangbox. Optioneel kan externe afzuiging worden aangesloten.
De Grit-bandslijpmachine GKS 75 wordt volledig gemonteerd geleverd en kan zonder opbouwen in gebruik worden genomen. Qua prijzen valt deze lijn in het lagere prijssegment.

Bandslijpers van het merk Grit zijn verkrijgbaar via de technische vakhandel.