Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

Hoogwaardig kantwerk met de nodige uitdagingen. Dat is een van de dingen die De Wilde Metaal graag produceert en waar het allround metaalbedrijf in Bilthoven sterk in is. Al sinds 1985 worden hiervoor CNC-kantbanken van Bystronic (toen nog Beyeler) ingezet. De nieuwste aanwinst is een Xpert Pro Extended kantbank met ‘alles er op en eraan’ om snel, efficiënt, nauwkeurig en met veel bewegingsvrijheid te kunnen zetten.

Op de Xpert Pro Extended kantbank met ‘alles er op en eraan’ kan De Wilde Metaal snel, efficiënt, nauwkeurig en met veel bewegingsvrijheid zetten.

De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de dertig medewerkers en het machinepark kan de toeleverancier op een breed terrein opereren in zowel staal, RVS en aluminium en nauwkeurig plaatwerk leveren in enkelstuks, kleine en grote series. Dit geldt tevens voor constructiewerk; zowel klein als groot en nauwkeurig constructiewerk is een specialiteit. Bovendien geniet De Wilde een goede reputatie in de machine- en apparatenbouw.

Podium Eurovisiesongfestival

De Wilde produceert niet alleen, maar denkt ook mee met klanten om tot de beste oplossingen te komen. “Klanten zoals aannemers en architecten komen vaak met ruwe schetsen bij ons. Wij engineeren hun ideeën dan in 3D en bedenken hoe deze het beste kunnen worden gemaakt”, zegt directeur/eigenaar Gerben de Wilde.
Zo produceert het metaalbedrijf in Bilthoven een breed pallet aan onderdelen, halffabricaten en producten; gewone, doorsnee halffabricaten, die onzichtbaar in eindproducten worden verwerkt, maar ook regelmatig bijzondere producten, bijvoorbeeld voor de evenementenbranche, die volop in de schijnwerpers staan bij prestentaties op autoshows en beurzen. Een absoluut hoogtepunt was de bouw van het podium voor het Eurovisie songfestival in Wenen in 2015. Dat podium (44 meter breed, 14,3 meter hoog en 22 meter diep) bestond uit 1288 losse buizen. Alle onderdelen voor het buizenframe zijn door De Wilde in segmenten opgebouwd en geassembleerd in Wenen. Een grote foto en een werktekening op het kantoor in Bilthoven herinneren nog aan die opdracht, waar Gerben de Wilde met veel plezier aan terug denkt. “Alles liep perfect en het idee dat we iets hebben gemaakt dat door 200 miljoen mensen is gezien, maakt ons allemaal trots.”

Een onderdeel van de Amsterdamse bank. Er mag geen enkele verdikking of afdruk van de kantgereedschappen zichtbaar zijn. Het vraagt veel kennis van het kantproces om dat voor elkaar te krijgen.

Een onderdeel van de Amsterdamse bank. Er mag geen enkele verdikking of afdruk van de kantgereedschappen zichtbaar zijn. Het vraagt veel kennis van het kantproces om dat voor elkaar te krijgen.

Golvende bank

De orders vanuit de evenementenbranche zijn door corona vorig jaar flink teruggelopen, maar De Wilde heeft dit grotendeels opgevangen door opdrachten vanuit de bouw, een sector die heel goed doorliep. Daar is nu ook weer een aansprekend project onderhanden: een golvende bank van gepoedercoat staal die wordt geplaatst in een nieuw park tussen de Houthaven en de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Deze bank (ontwerp en engineering van Studio Wessels Boer in samenwerking met Instaal en Studio Gijs) bestaat uit vier losse delen met een totale lengte van 170 meter. Over een betonnen waterkering golven straks twee verweven bankdelen, twee gestreepte linten – het ene in oranjegeel, het andere oplopend van zacht- naar donker-grijsblauw. Alle stalen elementen hiervoor zijn geproduceerd door De Wilde Metaal, waarbij de nieuwe kantbank een belangrijke rol speelt. De kwaliteitseisen aan dit project zijn enorm hoog. Als de stalen delen zijn gepoedercoat mag er geen enkele verdikking of afdruk van de kantgereedschappen zichtbaar zijn. Het vraagt veel kennis van het kantproces om dat voor elkaar te krijgen. “We hebben bijvoorbeeld een speciale ondermatrijs met een grote inloopradius gemaakt om zo min mogelijk afdruk te krijgen”, vertelt De Wilde.

Alle stalen elementen voor de golvende bank van gepoedercoat staal in Amsterdam zijn geëngineerd en worden geproduceerd door De Wilde Metaal. (Foto Studio Wessels Boer)

Alle stalen elementen voor de golvende bank van gepoedercoat staal in Amsterdam worden geproduceerd door De Wilde Metaal. (Foto Studio Wessels Boer)

Hoogwaardig zetwerk

De onderdelen voor deze bank zijn een mooi voorbeeld van het hoogwaardige zetwerk dat De Wilde Metaal kan leveren. Het bedrijf kan werken aan de hand van tekeningen en plannen van de opdrachtgever, maar heeft ook meerdere medewerkers op de werkvoorbereiding zitten, die projecten kunnen engineeren, de juiste materialen kiezen en alles kunnen uitwerken in digitale werktekeningen. Deze gaan dan naar de vakmensen in de productie, die daar wel raad mee weten. Ze hebben daarbij de beschikking over een uitstekend machinepark.
De drie kantbanken die in de productieruimte van De Wilde op een rij staan, laten mooi zien hoe Beyeler in de loop der jaren geleidelijk aan in Bystronic is opgegaan: de oudste is nog een echte Beyeler, de tweede een Beyeler Bystronic en de nieuwste een Bystronic. Dat is een Xpert Pro Extended met een perskracht van 320 ton en een buiglengte van 4300 mm. Hiermee kan tot 15 mm dik materiaal worden gezet.

Een speciale ondermatrijs met een grote inloopradius om zo min mogelijk afdruk te krijgen.

Een speciale ondermatrijs met een grote inloopradius om zo min mogelijk afdruk te krijgen.

Dynamische bombering

De drie kantbanken hebben tenminste één ding gemeen: de dynamische bombering, die voor de gebruiker allerlei dingen opvangt, die de nauwkeurigheid negatief zouden kunnen beïnvloeden. Met als resultaat dat er buigingen met de hoogste herhalingsnauwkeurigheid worden gerealiseerd. “We zijn heel content met die bombering, daar heb ik nog nooit iemand over horen klagen”, vertelt De Wilde. “Het is best wel een uniek principe, dat nog steeds hetzelfde is, maar telkens krachtiger en nauwkeuriger is geworden.”
Ook intelligente ondersteuningsfuncties zoals de material curve generator en het hoekmeetsysteem LAMS garanderen buigresultaten met de hoogste precisie vanaf de eerste buiging. De intuïtieve bedieningsinterface ByVision Bending zorgt voor een groot bedieningscomfort en een transparante procesbesturing. Een touchscreen biedt alle informatie voor een snelle afwerking van zowel losse orders als omvangrijke orderlijsten.

Extra hoge uitlading

Voor een brede inzetbaarheid zorgt ook de extra hoge uitlading. Bystronic levert deze high-end serie kantbanken in twee types: de Xpert Pro en de Xpert Pro Extended, die 840 mm inbouwhoogte heeft. De kantbank is uitgerust met Energysaver. Dit betekent dat hij geen energie gebruikt als hij niet in werking is, wat resulteert in minder stroomverbruik, olie die langer mee gaat en minder geluid. De kantbank bij De Wilde is uitgerust met de nieuwste generatie gereedschapsklemming (ook de hydraulische onderklemming) van Wila. “Het omstellen gaat daardoor werkelijk fantastisch”, aldus De Wilde, die ook nog de buighulp noemt als een groot pluspunt. Deze beweegt in hoogte mee met de matrijzen en kan grote steile hoeken maken. “Al met al is het een ontzettend complete kantbank, waarop we zowel eenvoudig zetwerk als ook extreem moeilijk zetwerk kunnen uitvoeren. Hij biedt ons heel veel bewegingsvrijheid.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

21-04 Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X