Complexe procestechnologische uitdagingen succesvol getackeld

Filoform, producent van onder meer kunstharsen voor het afdichten en isoleren van kabelmoffen, opende afgelopen najaar een modern en extreem duurzaam bedrijfspand met een state-of-the-art productie- en R&D-faciliteit. Voor het engineeren en turnkey opleveren van de nieuwe en volautomatische procesinstallatie, werd procesinstallatiebouwer Rijkers uit Uden ingeschakeld. Deze tackelde met succes complexe procestechnologische uitdagingen, zoals het realiseren van een ultragevoelig weegsysteem.

 

Rijkers ontwerpt, bouwt en optimaliseert procesinstallaties voor projecten in de food-, zuivel- en (licht) chemische industrie. Het bedrijf is onderdeel van de SLB Group en realiseert uitgekiende maatwerkoplossingen op basis van beproefde technologie. Met als specialisme de handling van poeders en vloeistoffen. Precies de expertise waar Filoform naar op zoek was voor het realiseren van de nieuwe productielijn voor kunsthars. “In het voortraject overtuigden we Filoform door actief informatie en kennis te delen”, legt projectleider Hans van Geffen uit. “Zo adviseerden we op basis van onze ervaring met de handling van krijtsoorten en PMDI-verharders, een zuigtransportsysteem in plaats van schroeftransport.” Een goede oplossing, want hierdoor behoren de stofproblemen bij Filoform voortaan tot het verleden. Ook plaatste Rijkers een extra droger in de vulleiding om overtollig vocht uit het product te halen.

Uniform mengproces
Een andere complexe uitdaging die Filoform aan Rijkers voorlegde was het transporteren en wegen van het zeer lichte poeder Aerosil. Het lukte Rijkers om een gevoelig weegsysteem te creëren met een doseernauwkeurigheid tussen de 0,1 en 0,5 kilogram, terwijl het product een stortgewicht heeft van 70 kg/m³. En dat op hetzelfde weegsysteem dat ook producten weegt die tien keer zo zwaar zijn.

Optimalisatie productielijn
De volautomatische procesinstallatie van Filoform bestaat uit een opslagsilo, een big-bag-losinstallatie en een zakkenstortunit, twee opslagtanks, een mengtank, drie voorraadtanks en het benodigde leidingwerk met appendages. “Zo hebben we voor Filoform een compleet nieuwe mengafdeling gecreëerd en turnkey opgeleverd, inclusief leidingwerk en besturing”, vervolgt Van Geffen. “In nauw overleg met de klant hebben we gaandeweg de productielijn geoptimaliseerd en kosten bespaard. Bijvoorbeeld door op bepaalde punten te kiezen voor staal in plaats van RVS. Ook tijdens het montagetraject hebben we nog verbeterpunten aangebracht. Samen kwamen we zo tot de meest ideale oplossing.”

Soepel traject
In de mengafdeling van Filoform draait de nieuwe productielijn al volop en de eerste ervaringen zijn positief. “Natuurlijk hebben we wel een paar kleine storingen gehad, maar die zijn goed opgelost”, vertelt managing director Alexander van Citters. “Soms pakt de praktijk gewoon net even anders uit dan gedacht. Sowieso is de samenwerking in het hele traject soepel verlopen. We merken steeds weer dat de vakmensen van Rijkers onze wensen goed aanvullen. Niet voor niets ligt de volgende opdracht ook al bij hen. Daarbij draait het om het integreren van onderdelen uit onze oude lijn in de nieuwe productieomgeving. Zo zijn we nog flexibeler in het maken van recepturen die aan onze eisen voldoen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Verspanen

HFI start uitbreiding

12-01 Alle betrokken partijen waren deze week bijeen om de overeenkomsten voor de bouw te…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Er staat een gemotiveerd team in het nieuwe bedrijfspand van Assink & Schipholt

26-09 In de Twentse metaalindustrie is Assink & Schipholt een bekende naam. Het bedrijf vierde…

Plaatbewerking

247TailorSteel zet ‘schop in de grond’ voor Belgische fabriek

20-09 “Met de bouw van deze nieuwe vestiging versterken we onze positie in de markt…

Plaatbewerking

Hevami betrekt nieuwbouw

08-08 Op dit moment beschikt Hevami al over diverse ontbraammachines die gedemonstreerd kunnen worden, zoals…

Personeel en Opleiding

Engineering sterke stijger in detachering

16-02 Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de…

Toeleveren

Nieuwe huisvesting Dictator duurzaam en comfortabel

14-02 “Hier kunnen we echt vele jaren vooruit”, zeggen commercieel directeur Harry Werkman en technisch…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021