Complexe procestechnologische uitdagingen succesvol getackeld

0
61

Filoform, producent van onder meer kunstharsen voor het afdichten en isoleren van kabelmoffen, opende afgelopen najaar een modern en extreem duurzaam bedrijfspand met een state-of-the-art productie- en R&D-faciliteit. Voor het engineeren en turnkey opleveren van de nieuwe en volautomatische procesinstallatie, werd procesinstallatiebouwer Rijkers uit Uden ingeschakeld. Deze tackelde met succes complexe procestechnologische uitdagingen, zoals het realiseren van een ultragevoelig weegsysteem.

 

Rijkers ontwerpt, bouwt en optimaliseert procesinstallaties voor projecten in de food-, zuivel- en (licht) chemische industrie. Het bedrijf is onderdeel van de SLB Group en realiseert uitgekiende maatwerkoplossingen op basis van beproefde technologie. Met als specialisme de handling van poeders en vloeistoffen. Precies de expertise waar Filoform naar op zoek was voor het realiseren van de nieuwe productielijn voor kunsthars. “In het voortraject overtuigden we Filoform door actief informatie en kennis te delen”, legt projectleider Hans van Geffen uit. “Zo adviseerden we op basis van onze ervaring met de handling van krijtsoorten en PMDI-verharders, een zuigtransportsysteem in plaats van schroeftransport.” Een goede oplossing, want hierdoor behoren de stofproblemen bij Filoform voortaan tot het verleden. Ook plaatste Rijkers een extra droger in de vulleiding om overtollig vocht uit het product te halen.

Uniform mengproces
Een andere complexe uitdaging die Filoform aan Rijkers voorlegde was het transporteren en wegen van het zeer lichte poeder Aerosil. Het lukte Rijkers om een gevoelig weegsysteem te creëren met een doseernauwkeurigheid tussen de 0,1 en 0,5 kilogram, terwijl het product een stortgewicht heeft van 70 kg/m³. En dat op hetzelfde weegsysteem dat ook producten weegt die tien keer zo zwaar zijn.

Optimalisatie productielijn
De volautomatische procesinstallatie van Filoform bestaat uit een opslagsilo, een big-bag-losinstallatie en een zakkenstortunit, twee opslagtanks, een mengtank, drie voorraadtanks en het benodigde leidingwerk met appendages. “Zo hebben we voor Filoform een compleet nieuwe mengafdeling gecreëerd en turnkey opgeleverd, inclusief leidingwerk en besturing”, vervolgt Van Geffen. “In nauw overleg met de klant hebben we gaandeweg de productielijn geoptimaliseerd en kosten bespaard. Bijvoorbeeld door op bepaalde punten te kiezen voor staal in plaats van RVS. Ook tijdens het montagetraject hebben we nog verbeterpunten aangebracht. Samen kwamen we zo tot de meest ideale oplossing.”

Soepel traject
In de mengafdeling van Filoform draait de nieuwe productielijn al volop en de eerste ervaringen zijn positief. “Natuurlijk hebben we wel een paar kleine storingen gehad, maar die zijn goed opgelost”, vertelt managing director Alexander van Citters. “Soms pakt de praktijk gewoon net even anders uit dan gedacht. Sowieso is de samenwerking in het hele traject soepel verlopen. We merken steeds weer dat de vakmensen van Rijkers onze wensen goed aanvullen. Niet voor niets ligt de volgende opdracht ook al bij hen. Daarbij draait het om het integreren van onderdelen uit onze oude lijn in de nieuwe productieomgeving. Zo zijn we nog flexibeler in het maken van recepturen die aan onze eisen voldoen.”