Engineering sterke stijger in detachering

Detacheerders zien hun omzet op alle fronten groeien. Het grootste segment blijft engineering en de omzetstijging is daar met 17% bovengemiddeld.

De vraag naar technologisch onderzoek, planning en berekeningen voor een industrieel, bouwkundig project blijft alsmaar stijgen. (Foto: Techniekbeeldbank/Timon Jacob)

Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de branchevereniging voor detacheringsorganisaties. De VvDN-leden zagen hun omzet in het vierde kwartaal van 2021 met maar liefst 14% per werkdag stijgen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Technologiesector

In zowel de technologiesector als in bouw en infra is de vraag naar gedetacheerden groot. De vraag naar technologisch onderzoek, planning en berekeningen die nodig zijn voor een industrieel, bouwkundig project blijft namelijk alsmaar stijgen. Net als de vraag naar technisch advies, het ontwerpen en uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek, ontwerpvoorstellen maken, berekeningen van kostenefficiëntie en gebruikersanalyses. De verwachting is dat deze stijging volgende kwartalen doorzet.

Expertise leveren

Marcel van den Bekerom, vicevoorzitter VvDN: “Op dit moment is er een zeer grote vraag naar gedetacheerden. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper waarbij de hulp van gespecialiseerde detacheringsbureaus door steeds meer partijen wordt ingeroepen. Detacheringsbureaus blijken uitstekend in staat de gevraagde expertise te leveren.” Hij vervolgt: “Gedetacheerden worden ingezet vanwege hele specifieke opdrachten waarvoor je gedurende een bepaalde periode een tijdelijke specialist wilt inzetten.

Maar gedetacheerden worden juist ook nu aangenomen om het gat te vullen tussen het traject van personeelsadvertentie tot en met iemand ingewerkt hebben. Een proces dat al snel een half jaar in beslag neemt. Dan wordt voor die periode een gedetacheerde ingezet om de continuïteit te waarborgen.”

Traineeship in trek

Het aantal gedetacheerden dat in loondienst is aangenomen is in het vierde kwartaal met maar liefst 9% gestegen. De detacheerders zijn in trek als werkgever bij ervaren specialisten maar ook bij jongeren. De VvDN ziet dat er tegenwoordig al vroeg en bewust wordt gekozen voor een traineeship bij een detacheerder in plaats van bij een opdrachtgever. Van den Bekerom: “De mogelijkheid om bij onze leden een traineeship te volgen wordt steeds meer een logische keuze voor jonge professionals die net de universiteit of hbo-opleiding verlaten.

Dat zit hem in het feit dat ook wij steeds meer interne opleidingen organiseren, sparring-sessies met gelijkgestemden opzetten en zorg dragen voor veel afwisseling bij verschillende opdrachten. Dit sluit duidelijk aan bij de jongere generatie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Persdelen voor kleine series duur? Proven Concepts bewijst het tegendeel

29-11 Dat geldt ook voor prototypes, enkelstuks en kleine series, maar veel mensen in de…

Toeleveren

Studenten ondersteunen bedrijven met engineering

11-12 Een product gratis laten redesignen of opschalen naar massaproductie, het kan bij de Hogeschool…

Bedrijf en Economie

Anvil Industries breidt uit door overname BKL

03-07 Investeringsmaatschappij Vado Beheer uit Eindhoven heeft BKL uit Nuenen overgenomen. BKL is een gespecialiseerde…

Bedrijf en Economie

Test engineers tbp verhuizen naar BIC

21-03 De test engineers van tbp electronics verhuizen naar Brainport Industries Campus in Eindhoven. Het…

Bedrijf en Economie

Complexe procestechnologische uitdagingen succesvol getackeld

19-02 Filoform, producent van onder meer kunstharsen voor het afdichten en isoleren van kabelmoffen, opende…

Automatisering

Ook foodbedrijf moet met big data aan de slag

04-10 Hoe ga ik van data naar informatie? Hoe kan ik vooraf al weten wanneer…

Automatisering

Haan Industrial Group bouwt liftsystemen voor New York

02-07 Haan Industrial Group heeft onlangs in opdracht van 5BY2 een viertal liftsystemen gebouwd die…

Bedrijf en Economie

MechDes neemt TT-Engineering over

25-05 MechDes Engineering is per 20 april eigenaar geworden van TT-Engineering. Hiermee ontstaat een engineeringsorganisatie…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema