Configure to order nieuwe lastrend

0

De ontwikkelingen op het gebied van lasautomatisering staan niet stil. Peter Haspels, sales manager Nederland bij Valk Welding, vertelt over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Zo worden onder meer jigless welding en lassen met een laser-camera uitgelegd.

Jigless welding – of malloos lassen – is een techniek waarbij een handlingrobot en een lasrobot samen een product aflassen. Een laser-camera is bijvoorbeeld de toepassing van de Arc-Eye laser-camera op Panasonic lasrobots, een lasnaadvolgsysteem dat inmiddels door meerdere Panasonic-dealers wordt ingezet. De camera wordt voor de lastoorts gepositioneerd en volgt de lasnaad, waardoor menselijk ingrijpen beperkt wordt. De nieuwste trend blijkt echter virtual reality en configure to order. “Met Virtual Reality kunnen de lasser en lasrobot elkaars collega worden”, legt Haspels uit. “Je kunt met VR teaching bijvoorbeeld iets programmeren en achteraf het proces inzien voordat je daadwerkelijk gaat lassen. Je ziet direct of je iets over het hoofd ziet en haalt eenvoudig de fouten eruit. Maar Virtual Reality is meer, want je kunt met Off-site teaching ook de werkelijkheid naar een virtuele omgeving halen.” Een operator klikt namelijk met een object in de vorm van een lastoorts de lasposities aan op een fysiek werkstuk. Doordat de programmeur zich door middel van een VR-bril verplaatst in een 3D-omgeving met daarin zowel het werkstuk als de lasrobot, worden met behulp van camera’s alle lasposities en de stand van de toorts vastgelegd en omgezet naar een programma voor de lasrobot.

Tekening verdwijnt
Dat proces loopt ook parallel met de trend dat de werktekening verdwijnt. “De toekomst is volledige flexibiliteit in programmeren en produceren en daar hoort configure to order ook bij”, vervolgt de sales manager van Valk Welding. “We zijn nu bezig om dat verder uit te bouwen. Te denken valt aan een oplossing waarbij een tekening in een CAD-pakket wordt geplaatst en direct naar de toorts wordt gestuurd. Kortom, ontwikkelingen genoeg om het lasproces sneller, efficiënter en naar een hogere kwaliteit te tillen.”