Contouren Brabantse Metaaldagen worden zichtbaar

0

Langzaam maar zeker worden de contouren van de eerste editie van de Brabantse Metaaldagen (10-12 april in de Brabanthallen in Den Bosch) steeds duidelijker. Het sprekersprogramma is praktisch compleet en steeds meer exposanten geven inzicht in hun presentaties, waarmee ze bezoekers willen inspireren op het gebied van productieverbeteringen en procesoptimalisatie.

 

Zo zal Trumpf, markleider in plaatbewerkingsmachines, net als vorig jaar op de TechniShow weer samenwerken met Romias Robotics uit Rijssen om te demonstreren hoe werkstukken door middel van een self driving vehicle (SDV) kunnen worden getransporteerd op de werkvloer. Tuwi zet de schijnwerpers op de innige samenwerking met Libellula, dat een complete lijn software voor het aansturen van machines voor watersnijden, plasmasnijden, en lasersnijden aanbiedt. De Winterswijkse machineleverancier heeft vorig jaar een contract afgesloten met Libellula om aan de steeds grotere vraag naar automatisering rondom het productieproces van haar klanten te kunnen voldoen.

Lasrobotspecialist RobWelding demonstreert zijn kant-en-klare Ready Robotic Cell (RRC). Met deze RRC 300 wordt getoond dat het gebruik van een robot niet complex hoeft te zijn en veel kan betekenen voor de efficiëntie van het productieproces. “Voorbeelden als deze laten zien dat alle deelnemers zich inzetten om een sterk inhoudelijk programma neer te zetten”, zegt beursmanager Jeroen ter Steege. “In de Brabanthallen presenteert zich straks tijdens de Brabantse Metaaldagen de crème de la crème van de Nederlandse maakindustrie om te laten zien dat ze een kennisintensieve industrie vertegenwoordigen.”

Brabantse Metaaldagen
Lasrobotspecialist RobWelding demonstreert zijn kant-en-klare Ready Robotic Cell (RRC).

Sprekersprogramma
De presentatie van de exposanten gaat gepaard met een sprekersprogramma. De namen die hiervoor inmiddels zijn gestrikt, maken duidelijk dat het een hoogwaardig, interessant en internationaal programma wordt. Zo zal Tom Tischner een van de sprekers zijn. Hij is CEO bij Axoom, de IoT onderneming van Trumpf. Axoom is een platform waar je snel machines en sensoren aan kunt koppelen. Een van de toepassingen is de koppeling van de lasers in de productie van de E-klasse bij Daimler. Van alle lasers, optische systemen en een aantal sensoren in de Mercedes Benz fabriek worden data uitgelezen. Een deel hiervan stuurt Daimler naar de Axoom cloud voor verdere trendanalyse. De datadivisie van Trumpf, verantwoordelijk hiervoor, kan op basis hiervan voorspellen wanneer de lasersystemen onderhoud nodig hebben.

Peter Hoogerhuis, werkzaam bij Philips in Best, maakt, refurbisht en repareert medische systemen en componenten met Additive Manufacturing. Hij zal spreken over AM in de wereld van medische componenten. Bert Jan Ouwerkerk, Plant Manager Sheet Metal Components Plant bij DAF Trucks, is gespecialiseerd in lean material flow, projectmanagement, controlling en accounting. Hij spreekt over ‘Lean Material Flow in de Automotive’. Biba Visnjicki, director business development van het befaamde Fraunhofer Instituut, bouwt aan de Nederlandse afdeling van het Duitse instituut. Kernwoorden die bij haar passen: strategie, bedrijfspositionering, strategische partnerschappen en programma’s en ontwikkelen van sterke relaties met overheid, industrie en andere kennisinstellingen. Haar presentatie heet ‘Digital Transformation for Connected, Agile Production’. Ook Stewart Lane van Renishaw staat op de lijst met sprekers. Hij is een spil in de internationale Additive Manufactering-wereld. Want hij is niet alleen corporate manager bij Renishaw, maar behartigt ook de belangen voor 3D binnen Cecimo, de Britse brancheorganisatie MTA en is voorzitter van een Europese AM-belangengroep. Zijn motto is ‘Sharing knowledge between the players’. Naast deze keynote sprekers kunnen ook exposanten een seminar verzorgen. De animo hiervoor is volgens Jeroen ter Steege gigantisch. “Maar er is niet voor iedereen plek. Het wordt nog een klus om een selectie te maken uit alle aanmeldingen.”