UPDATE: Vakbeurzen en Coronavirus

0

De vakbeurzen TechniShow en ESEF Maakindustrie gaan ondanks het Coronavirus vooralsnog door. Dat heeft het bestuur van FPT VIMAG donderdag in nauw overleg met Jaarbeurs besloten. Mitutoyo Benelux heeft Jaarbeurs laten weten af te zien van deelname, DMG Mori verwacht hetzelfde te toen omdat het de deelname aan de Metav in Düsseldorf ook al heeft gecanceld. De Metav is inmiddels verschoven.

“We volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet en volgen hierin het advies van het RIVM over de eventueel te nemen maatregelen om de gezondheid van bezoekers en medewerkers in acht te nemen. We zien geen aanleiding om TechniShow van 17 t/m 20 maart te annuleren”, aldus de organisatie van de vakbeurs. Dit besluit is gistermiddag genomen, toen er nog geen sprake was van besmettingen in Nederland. Enkele uren later kwam het bericht dat de eerste besmetting in ons land is vastgesteld bij een 56-jarige ondernemer uit Loon op Zand.

De afgelopen dagen kreeg de beursorganisatie diverse vragen van bezorgde exposanten. De reden voor bezorgdheid onder exposanten van TechniShow is het nieuws dat de Internationale Eisenwarenmesse in Keulen is verschoven naar februari 2021 door het Coronavirus. De reden hiervoor is dat het virus op steeds meer plaatsen in de wereld opduikt.

Mitutoyo teleurgesteld

Henk Slotboom, managing director Mitutoyo Benelux en board member Mitutoyo Europe, is teleurgesteld dat de TechniShow-organisatie geen gehoor heeft gegeven aan het door een grote groep van bedrijven gesteunde verzoek de beurs, vanwege het coronavirus, uit te stellen. “Mitutoyo wil maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Slotboom: “Safety first. Wij willen onze klanten niet in de verleiding brengen zich te begeven naar plaatsen met grote groepen mensen. Ook is de gezondheid van ons personeel onze hoogste prioriteit.”

John Kooning, managing director van DMG Mori Netherlands is het met hem eens. “Na het eerste geval van het Coronavirus in Nederland vind ik dit een wijs besluit van de heer Slotboom. Het ziet ernaar uit dat DMG Mori hetzelfde besluit maakt aangezien de Metav al gecanceld is door DMG Mori in verband met het coronavirus voor dezelfde reden.”

Het stoort Slotboom dat de organisatie geen gehoor heeft gegeven aan verzoeken van Mitutoyo en andere bedrijven deze belangrijke beurs uit te stellen. In een reactie hierop stelt Floris de Zwart, beursmanager TechniShow, dat de beursorganisatie vragen en gevoelens van exposanten juist uiterst serieus neemt. “Wij schakelen met alle partijen en zijn voortdurend in overleg. De organisatie van TechniShow houdt het nieuws van RIVM nauwlettend in de gaten, want de gezondheid van exposanten en bezoekers heeft de hoogste prioriteit.”
Lees hier het bericht van de TechniShow organisatie.

Ook beurzen als Hannover Messe en Tube & wire volgen het Coronanieuws en nemen voorzorgsmaatregelen omtrent gezondheid en hygiëne. De Metav in Düsseldorf is al verschoven. De Additive Manufacturing vakbeurs die volgende week zou worden gehouden in het Zwitserse Luzern is afgelast.

Kasto verschuift jubileumfeest

Kasto, producent van zaagmachines en opslagsystemen, heeft besloten het jubileumfeest dat op 7 mei zou worden gehouden in verband met het 100-jarig bestaan, te verschuiven. “Dit besluit valt ons zwaar”, zegt directeur Armin Stolzer. “Maar op dit moment is niet te voorspellen hoe de situatie in Duitsland en Europa zich verder zal ontwikkelen en we willen onze medewerkers en gasten niet aan gevaren blootstellen.”