De instap met kracht in kernboren

0
32

Met de KBE-serie breidt Fein het spectrum van magneet-kernboormachines in de vermogensklasse Economical uit en bestrijkt nu alle vermogensklassen – op basis van uitrusting, prestaties en prijs. Fein productmanager Christian Kreb: “Met hun basisfunctionaliteit, goede prestaties en voordelige prijs zijn de magneet-kernboormachines KBE – met één of twee versnellingen – instapmodellen voor eindgebruikers die hun toepassingen alleen bij het kern- of aanvullend bij het spiraalboren zien.”

Fein biedt vijf modellen in deze serie: de KBE 30 voor kernboorgaten, de KBE 35 voor kern- en spiraalboorgaten (allebei machines met één versnelling) en de KBE 50-2, 50-2 M en 65-2 met elk twee versnellingen, waarbij gebruikers de toerentallen kunnen aanpassen. Fein heeft deze ontwikkeld voor bijvoorbeeld de staalbouwer die vaak handmatig gaten boort. Alle KBE-modellen zijn door hun kleine formaat en geringe gewicht (10,5 tot 13,8 kilogram) eveneens geschikt voor montagewerkzaamheden aan het werkstuk of bovenhands. Allemaal hebben ze een motor met hoog vermogen die door een hoog koperaandeel een groot draaimoment bereikt. Dit is naast een gering gewicht bijvoorbeeld voor de bruggenbouwer belangrijk, die zowel rendabel als krachtig moet werken.

Zwaar gebruik
De KBE-serie is geconstrueerd voor zwaar gebruik in industrie en bouw: een hoge torsiestijfheid evenals een extreem belastbare constructie van de motorbehuizing garanderen een stevige lagerpassing van de roterende motordelen, hogere klemkrachten tussen boormotoreenheid en geleidingsrail zorgen voor stevig vastzitten van de boormotor en werken zonder speling. De boorstandaard is gemaakt van persgietaluminium, wat ook torsiestijfheid waarborgt. De materiaal- en verwerkingskwaliteit is bovendien te zien aan de metalen drijfwerkbehuizingen van de KBE-machines, die dankzij extra verstevigingsribben minimale trillingen en een rustige loop bereiken. Door de intuïtieve bedieningselementen zijn de machines eenvoudig te bedienen, het kunststof deksel met messing-groef-afdichtingssysteem beschermt de bedieningselementen tegen vuil en de elektronica tegen binnendringend spatwater.

Instapmachine KBE 30
Voor prijsbewuste eindgebruikers die toch veel waarde hechten aan kwaliteit en levensduur, biedt Fein de voordelige Eco-magneet-kernboormachine KBE 30 met één versnelling. Deze is klein, met 10,5 kilogram naar verhouding licht en bereikt kernboordiameters van 30 mm. De motorkabelgeleiding is in de machine geïntegreerd; daardoor wordt verhinderd dat de kabel achter het werkstuk blijft haken en wordt beschadigd. Door een aan te passen koelmiddeltank met inwendige koelsmering bereikt de gebruiker een beter snijdend en verspanend vermogen. Het voedingshandwiel van de machine kan de gebruiker zonder gereedschap rechts of links bevestigen, afhankelijk vanaf welke kant hij wil werken.

Boordiameters tot wel 65 mm
Voor kern- en spiraalboorgaten zijn er de modellen KBE 35, 50-2, 50-2 M en 65-2. Ook deze liggen in het Eco-prijssegment, maar verschillen qua functionaliteit marginaal van de KBE 30: een dubbele zwaluwstaartgeleiding maakt een extra groot slagbereik mogelijk, dat voldoende ruimte biedt om langere boorgereedschappen te bevestigen. Naast een mechanisch drijfwerk met twee versnellingen bieden de KBE 50-2 M en 65-2 M nog een MK3-gereedschaphouder, zodat gebruikers ook standaard gereedschappen kunnen bevestigen en zo de machine bovendien voor kern- en spiraalboorgaten kunnen gebruiken.

Een magnetische kracht van 12.000 Newton zorgt ervoor dat de machines stabiel staan. Een in het midden aangebrachte beschermslang voor de motorkabel vermindert bovendien het risico dat de gebruiker per ongeluk achter het werkstuk blijft hangen en de machine in het ergste geval wordt beschadigd. Praktisch is het voedingshandwiel met zeskantnaaf dat zowel links als rechts aan de machine kan worden bevestigd. Bovendien hebben de ontwikkelaars nagedacht over een handigheidje: om ervoor te zorgen dat de gebruiker overal waar hij werkt, zijn binnenzeskantsleutel bij de hand heeft, kan hij deze in de machine opbergen.

Vijf vermogensklassen
Eindgebruikers hebben verschillende eisen aan machines wat betreft toepassing, werk en uitrustingskenmerken. Productmanager Christian Kreb: “Als ik op montage ben, heb ik een lichte machine nodig die indien mogelijk op een accu werkt. Moet ik eens schroefdraad tappen, dan heb ik een universele machine nodig die rechts-/linksdraaiend is en waarbij het toerental kan worden ingesteld.” Fein reageert op deze en andere eisen met een groot assortiment magneet-kernboormachines voor metaalboortoepassingen: van het flexibele handgeleide metaal-kernboorsysteem van de KBH-serie heeft Fein eveneens machines van de Compact-klasse in het programma die qua grootte zijn geoptimaliseerd. Die kan de metaalbewerker zelfs gebruiken in het lijf van een stalen draagbalk. De Universal-klasse biedt magneet-kernboormachines met veel toepassingsmogelijkheden door hoge functionaliteiten;  de Automatic-vermogensklasse heeft een volautomatische boorvoeding die voor efficiëntie zorgt. De portfolio wordt afgerond met het Economical-segment dat basisfunctionaliteiten en een laag prijsniveau biedt.